Acer Platanoides ‘Columnare’ – Planten & Verzorgen Van Acer Platanoides ‘Columnare’

Acer platanoides 'Columnare'

foto van: Gmihail, CC BY-SA 3.0 RS, via Wikimedia Commons

De acer platanoides ‘Columnare’ is een veelgebruikte laanboom, maar kent ook andere toepassingen. Kenmerkend aan de boom is de opvallende kroon, welke in zijn jongere jaren eivormig is, maar wanneer die ouder wordt zuilvormig wordt. Het is een smalle boom die ongeveer 12 tot 15 meter hoog zal worden en ongeveer 6 meter breed kan worden. Door zijn smalle vorm wordt de boom vaak ingezet in smalle lanen of straten. De boom is echter ook goed geschikt voor in de tuin. Bij het uitlopen van de bladeren zullen deze bruinrood gekleurd zijn, om al snel donkergroen te verkleuren. Tijdens de herfst zal de boom als een kenmerkende Noorse esdoorn verkleuren en krijgen de bladeren een prachtige gele kleur. De bast van de boom heeft een grijsbruine kleur en zal in de eerste jaren glad zijn, om later wat ruwer te worden. Let wel goed op: de boom verdraagt natte voeten niet goed. Zorg er dus voor dat de grond goed waterdoorlatend is om natte voeten te voorkomen.

Toepassingen acer platanoides ‘Columnare’

Doordat de acer platanoides ‘Columnare’ een vrij smalle boom is kan die gemakkelijk op meerdere manieren worden toegepast. De boom wordt 12 tot 15 meter hoog en 6 meter breed, waardoor die zowel in kleine als grote tuinen uitstekend kan worden ingezet. Wel biedt de boom wegens zijn zuilvormige groei weinig beschutting in de tuin, de boom dient dan ook vooral als sierboom. Zijn zuilvormige vorm zorgt ervoor dat je de boom ook vaak terugziet in (smalle) lanen en straten. De boom kan prima solitair worden geplaatst, doordat die in zijn eentje al meer dan genoeg decoratieve waarde met zich meebrengt. 

Acer platanoides ‘Columnare’ kopen

Wil je een acer platanoides ‘Columnare’ kopen? Gelukkig kan je de acer platanoides ‘Columnare’ online bestellen. Je kunt de boom thuis laten bezorgen of je kunt de boom zelf afhalen. Klik op onderstaande knop om de boom online te bestellen.

Waar rekening mee houden bij aankoop?

Voordat je een acer ‘Columnare’ koopt is het belangrijk om met verschillende aspecten rekening te houden. De uiterlijke kenmerken tellen hier natuurlijk in mee, maar ook of je genoeg ruimte hebt om de boom te plaatsen, of je de boom van de juiste standplaats kan voorzien en voor welke stamomtrek je moet gaan. Hieronder worden de belangrijkste aspecten bij aankoop van de boom benoemd. 

Hoe groot wordt de acer platanoides ‘Columnare’?

De acer platanoides ‘Columnare’ wordt een middelgrote boom. Uiteindelijk zal de boom ongeveer 12 tot 15 meter hoog worden. Deze hoogte bereikt die echter niet binnen enkele jaren, de Columnare heeft een langzamere groei ten opzichte van andere Noorse esdoorn soorten. Het zal meer dan 10 jaar duren voor de boom boven de 10 meter uitkomt. De boom heeft in zijn beginjaren een eivormige kroon, maar zal later zuilvormig worden. Hierdoor zal deze niet breed uitgroeien en zal de boom ongeveer 6 meter breed worden.  Je kan de boom eventueel kleiner houden door deze jaarlijks te snoeien. Dit kan echter ten koste gaan van de natuurlijke vorm van de boom, waardoor een vormsnoei wordt afgeraden. 

Acer platanoides ‘Columnare’ aanplanten

Voordat je ‘Columnare’ koopt is het belangrijk dat je de boom eerst de juiste standplaats kan geven. De boom gedijt het beste op een plek in de half-schaduw of volle zon. Hou er rekening mee dat de boom uiteindelijk zo’n 12 tot 15 meter hoog kan worden en 6 meter breed zou kunnen worden. De boom is niet veeleisend qua grondsoort; je kan de boom op zowel alle goede tuingrond plaatsen, zolang het maar geen veengrond is. Wel belangrijk is dat de grond goed waterdoorlatend is. De boom verdraagt natte voeten niet goed. De acer platanoides ‘Columnare’ verdraagt de wind goed, waardoor je hier geen extra rekening mee hoeft te houden. 

Bij het aanplanten dien je een gat tweemaal zo breed en diep als de kluit te graven. Hoe groot de kluit is, is afhankelijk van de stamomtrek van de boom. Indien de boom in een plastic bak wordt geleverd, moet de plastic bak eerst worden verwijderd voordat deze de grond in gaat. Plaats de wortels in het gat en voeg rondom de wortels aanplant grond toe voor een goede groei. Zorg vervolgens dat de boom direct na het aanplanten voldoende water krijgt

Welke stamomtrek moet je nemen?

Wanneer je een acer platanoides ‘Columnare’ wilt kopen, kom je vaak verschillende stam omtrekken tegen waar je uit kan kiezen. Deze stam omtrekken geven aan hoe oud de boom is en hoe groot de diameter van de stam is. Hoe ouder de boom, hoe groter, sterker en voller deze over het algemeen is. Omdat deze al groter en sterker is, wordt de prijs echter ook hoger. Welke stamomtrek je haalt is afhankelijk van de wens of je al direct een grotere en sterkere boom wilt plaatsen, of dat je deze langzaamaan wilt laten groeien. 

Verzorging acer platanoides ‘Columnare’

Eenmaal op de juiste standplaats in de volle zon of half-schaduw behoeft de ‘Columnare’ bijna geen onderhoud meer. Om de groei van de boom te bevorderen kan je deze in het voorjaar bemesten. Bij langdurige droge periodes dien je de boom, zeker in de eerste jaren, van voldoende water te voorzien. Tijdens de winter heb je geen omkijken naar de boom, daar deze zeer goed winterhard is en temperaturen tot -30°C aankan. Voor zijn gezondheid hoeft de boom niet gesnoeid te worden. Wel kunnen verkeerd geplaatste takken of dood hout gesnoeid worden om de vorm mooi te houden.

Acer platanoides ‘Columnare’ snoeien

Om voorop te stellen: de acer ‘Columnare’ hoeft niet gesnoeid te worden voor zijn gezondheid. Sterker nog: wanneer je kleine delen van een tak snoeit van de boom, kan het zijn dat die juist uit zijn vorm gaat groeien. Snoei de boom alleen wanneer je de boom kleiner wilt maken of wanneer je verkeerd geplaatste takken of dood hout weg wilt halen. Hou er bij het snoeien rekening mee dat je met een zeer scherpe snoeischaar snoeit zodat er gladde wonden ontstaan. 

Wanneer acer platanoides ‘Columnare’ snoeien?

Bij alle Noorse esdoorn soorten komt de sapstroom in de lente op gang. Wanneer je een esdoorn snoeit in deze periode, kan deze gaan bloeden waardoor die af kan sterven. Snoei de esdoorn daarom altijd tussen juli en september, zodat je zeker bent dat de acer goed geneest van zijn snoeiwonden. Dit is namelijk de periode waarin de boom groeit, waardoor de wonden snel dichten. 

Hoe acer platanoides ‘Columnare’ snoeien?

Je snoeit een acer platanoides ‘Columnare’ als volgt:

  • Allereerst: let op dat je maximaal 20% van de boom snoeit. 
  • Zoek te lange takken uit en snoei deze of helemaal of voor een groot gedeelte terug. Wanneer je alleen het laatste stuk van de tak afknipt kan de boom namelijk uit zijn vorm gaan groeien, wat je wilt voorkomen. 
  • Knip kruisende takken of naar binnen groeiende takken weg. 
  • Kijk of er dood hout aan de esdoorn zit en knip, indien aanwezig, het dode hout weg. Het dode hout is te herkennen aan de takken die wit kleuren. 
  • Zorg ervoor dat er geen dubbele top ontstaat. Dit zie je soms bij jonge bomen ontstaan. Laat maar een gedeelte over dat omhoog kan groeien.
  • Geniet van je prachtige Noorse esdoorn!

Acer platanoides ‘Columnare’ ziektes

De Noorse esdoorn kan aangetast worden door bladluizen, mijten en meeldauw. Deze ziektes vallen gelukkig allemaal op een natuurlijke manier te bestrijden. Ook kunnen twee ziektes voorkomen die lastiger of zelfs niet te bestrijden zijn. Dit is de verwelkingsziekte of de roetschorsziekte. 

Verwelkingsziekte

De verwelkingsziekte is een vervelende ziekte om te bestrijden. Het ontstaat hoogstwaarschijnlijk door een gebrek aan zuurstof in de grond. De ziekte ontstaat door de schimmel verticillium, die in de grond voor komt. De takken en bladeren verwelken doordat de schimmel de sapstroom verstoort. Als de ziekte er eenmaal is valt de ziekte bijna niet meer te bestrijden, maar je kan de ziekte wel voorkomen door te zorgen voor een luchtige grond die nooit uitdroogt, maar ook niet te nat is. 

Roetschorsziekte

De roetschorsziekte kan vooral optreden bij de gewone esdoorn en de Noorse esdoorn. Infecties treden vooral op bij jongere bomen met een minder goede watervoorziening in droge omstandigheden. De roetschorsziekte is te herkennen doordat er bruine en zwarte schimmelplekken op de bast en takken ontstaan en de bast los laat. Wanneer je Noorse esdoorn is getroffen door de roetschorsziekte is deze helaas niet meer te redden.