Acer Platanoides ‘Crimson Sentry’ – Alles Over Het Planten, Verzorgen & Kopen Van De Acer Platanoides ‘Crimson Sentry’

Acer Platanoides 'Crimson Sentry'

Foto van: Abarmot, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

De acer platanoides ‘Crimson Sentry’ een prachtige variant van de Noorse esdoorn. Doordat de boom een maximale hoogte van 10 meter kan bereiken is die goed inzetbaar in de tuin, maar ook voor andere toepassingen. Het blad van de Crimson Sentry loopt licht rood uit, om tijdens de zomer prachtig naar donker rood tot donkerpaars te verkleuren. De rode gloed van het blad is een prachtige aanvulling in de tuin of in parken. De eerste jaren van zijn groei heeft de acer platanoides ‘Crimson Sentry’ nog een vrij smalle kroon. De boom groeit in de eerste jaren in een compacte zuilvorm. Door de jaren heen zal dit echter veranderen; de boom groeit breder uit en de kroon wordt eivormig.

Toepassingen acer platanoides ‘Crimson Sentry’

De acer platanoides ‘Crimson Sentry’ kan op verschillende manieren worden ingezet. Doordat het geen grote boom is kan die in zowel kleine als grote tuinen worden gebruikt. De boom wordt veelvuldig ingezet om een kleurcontrast aan te brengen met groene bomen of struiken. De boom kan echter ook prima solitair worden geplaatst, doordat die in zijn eentje al genoeg decoratieve waarde met zich meebrengt. Door zijn compacte groei kan die uitstekend geplaatst worden op plekken waar je inkijk wilt voorkomen. Je kan, indien er genoeg ruimte is, hiervoor ook meerdere bomen in een groep zetten. Je ziet de boom naast de tuin ook veelvuldig terugkomen in parken of als straatboom. 

Acer platanoides ‘Crimson Sentry’ op stam

Indien de boom je iets te groot wordt, is het ook mogelijk om de acer platanoides ‘Crimson Sentry’ op stam te kopen. De boom ziet er eigenlijk net zo uit als de normale boom, met het verschil dat deze op een speciale stam is gekweekt. Hierdoor blijft de boom klein waardoor die gemakkelijker toepasbaar is voor de tuin. Op stam wordt de boom slechts 3 tot 4 meter hoog, waardoor die makkelijker toe te passen is voor een kleinere tuin. Voordeel hiervan is dat die in pot kan worden gehouden, waardoor je het boompje overal neer kan zetten. 

Waar rekening mee houden bij aankoop?

Voordat je een acer ‘Crimson Sentry’ aankoopt is het belangrijk om met verschillende aspecten rekening te houden. De uiterlijke kenmerken tellen hier natuurlijk in mee, maar ook of je genoeg ruimte hebt om de boom te plaatsen, of je de boom van de juiste standplaats kan voorzien en voor welke stamomtrek je moet gaan. Hieronder worden de belangrijkste aspecten bij aankoop van de boom benoemd. 

Hoe groot wordt de acer platanoides ‘Crimson Sentry’?

De acer ‘Crimson Sentry wordt een middelgrote boom. Uiteindelijk zal de boom ongeveer 8 tot 10 meter hoog worden. Het is echter geen snelle groeier waardoor dit meer dan 10 jaar zal duren. De eerste jaren heeft de boom een compacte, zuilvormige groei waardoor die niet breed uitsteekt. Na verloop van jaren zal de boom echter breder uitgroeien en krijgt de boom een eivormige kroon. Uiteindelijk kan de boom ongeveer 6 tot 8 meter breed worden. Je kan de boom eventueel kleiner houden door deze jaarlijks te snoeien, maar dit zal niet ten goede komen van de vorm van de boom. Dit wordt dus afgeraden. 

Acer platanoides ‘Crimson Sentry’ aanplanten

Voordat je de ‘Crimson Sentry’ koopt is het belangrijk dat je eerst de juiste standplaats voor de boom kan vinden. De boom dient op een plek in de half-schaduw of volle zon worden geplaatst. Hou er rekening mee dat de boom zo’n 10 meter hoog kan worden en 6 tot 8 meter breed zou kunnen worden. De acer platanoides ‘Crimson Sentry’ is gelukkig niet veeleisend qua grond, zolang deze niet te nat is. De boom groeit op zowel elke grond goed, behalve op een veengrond. De boom verdraagt de wind goed.

Bij het aanplanten dien je een gat tweemaal zo breed en diep als de kluit te graven. Hoe groot de kluit is, is afhankelijk van de stamomtrek van de boom. Indien de boom in een plastic bak wordt geleverd, moet de plastic bak eerst worden verwijderd voordat deze de grond in gaat. Plaats de wortels in het gat en voeg rondom de wortels aanplant grond toe voor een goede groei. Zorg vervolgens dat de boom direct na het aanplanten voldoende water krijgt.

Welke stamomtrek moet je nemen?

Wanneer je een acer platanoides ‘Crimson Sentry’ wilt kopen, kom je vaak verschillende stam omtrekken tegen waar je uit kan kiezen. Deze stam omtrekken geven aan hoe oud de boom is en hoe groot de diameter van de stam is. Hoe ouder de boom, hoe groter, sterker en voller deze over het algemeen is. Omdat deze al groter en sterker is, wordt de prijs echter ook hoger. Welke stamomtrek je haalt is afhankelijk van de wens of je al direct een grotere en sterkere boom wilt plaatsen, of dat je deze langzaamaan wilt laten groeien. 

Verzorging acer platanoides ‘Crimson Sentry’

De ‘Crimson Sentry’ is geen moeilijke boom. Als die eenmaal een plek in de zon of half-schaduw heeft gekregen op de juiste grond, behoeft deze bijna geen onderhoud meer. Bij langdurige droge periodes moet je ze wel van water voorzien. De boom is zeer goed winterhard en kan temperaturen tot -30°C aan waardoor je er tijdens de winter ook geen omkijken naar hebt. Wel kan je om de groei te bevorderen de boom in het voorjaar bemesten. Voor zijn gezondheid hoeft de boom niet gesnoeid te worden. Wel kunnen verkeerd geplaatste takken of dood hout gesnoeid worden om de vorm mooi te houden.

Acer platanoides ‘Crimson Sentry’ snoeien

Om voorop te stellen: de acer platanoides ‘Crimson Sentry’ hoeft niet gesnoeid te worden voor zijn gezondheid. Sterker nog: wanneer je kleine delen van een tak snoeit van de boom, kan het zijn dat die juist uit zijn vorm gaat groeien. Snoei de boom alleen wanneer je de boom kleiner wilt maken of wanneer je verkeerd geplaatste takken of dood hout weg wilt halen. Hou er bij het snoeien rekening mee dat je met een zeer scherpe snoeischaar snoeit zodat er gladde wonden ontstaan. 

Wanneer acer platanoides ‘Crimson Sentry’ snoeien?

Bij alle Noorse esdoorn soorten komt de sapstroom in de lente op gang. Wanneer je een esdoorn snoeit in deze periode, kan deze gaan bloeden waardoor die afsterft. Snoei de esdoorn daarom altijd tussen juli en september, zodat je zeker bent dat de acer goed geneest van zijn snoeiwonden. Dit is namelijk de periode waarin de boom groeit, waardoor de wonden snel dichten. 

Hoe acer platanoides ‘Crimson Sentry’ snoeien?

Je snoeit een acer platanoides ‘Crimson Sentry’ als volgt:

  • Allereerst: let op dat je maximaal 20% van de boom snoeit. 
  • Zoek te lange takken uit en snoei deze of helemaal of voor een groot gedeelte terug. Wanneer je alleen het laatste stuk van de tak afknipt kan de boom namelijk uit zijn vorm gaan groeien, wat je wilt voorkomen. 
  • Knip kruisende takken of naar binnen groeiende takken weg. 
  • Kijk of er dood hout aan de esdoorn zit en knip, indien aanwezig, het dode hout weg. Het dode hout is te herkennen aan de takken die wit kleuren. 
  • Zorg ervoor dat er geen dubbele top ontstaat. Dit zie je vooral bij jongere bomen ontstaan. Laat maar een gedeelte over dat omhoog kan groeien.
  • Geniet van je prachtige Noorse esdoorn!

Acer platanoides ‘Crimson Sentry’ ziektes

De Noorse esdoorn kan aangetast worden door bladluizen, mijten en meeldauw. Deze ziektes vallen gelukkig allemaal op een natuurlijke manier te bestrijden. Ook kunnen twee ziektes voorkomen die lastiger of zelfs niet te bestrijden zijn. Dit is de verwelkingsziekte of de roetschorsziekte. 

Verwelkingsziekte

De verwelkingsziekte is een vervelende ziekte om te bestrijden. Het ontstaat hoogstwaarschijnlijk door een gebrek aan zuurstof in de grond. De ziekte ontstaat door de schimmel verticillium, die in de grond voor komt. De takken en bladeren verwelken doordat de schimmel de sapstroom verstoort. Als de ziekte er eenmaal is valt de ziekte bijna niet meer te bestrijden, maar je kan de ziekte wel voorkomen door te zorgen voor een luchtige grond die nooit uitdroogt, maar ook niet te nat is. 

Roetschorsziekte

De roetschorsziekte kan vooral optreden bij de gewone esdoorn en de Noorse esdoorn. Infecties treden vooral op bij jongere bomen met een minder goede watervoorziening in droge omstandigheden. De roetschorsziekte is te herkennen doordat er bruine en zwarte schimmelplekken op de bast en takken ontstaan en de bast los laat. Wanneer je Noorse esdoorn is getroffen door de roetschorsziekte is deze helaas niet meer te redden.