De acer platanoides ‘Emerald Queen’ is een prachtige cultivar van de Noorse esdoorn. De boom heeft een opvallend blad: diepgroen van kleur met een glad oppervlak. Het blad is tijdens het uitlopen nog lichtroze, maar zal al snel naar groen verkleuren. De bladeren zijn qua vorm vergelijkbaar met die van de Noorse esdoorn, maar brengen een glans met zich mee en ogen wat frisser groen. De cultivar heet dan ook niet voor niets ‘Emerald Queen’, wegens de smaragd groene glans die het blad met zich meebrengt. De boom wordt ongeveer 15 meter groot, waardoor die geschikt is voor verschillende toepassingen. Tijdens de herfst brengt de boom zijn ware spektakel met zich mee: de bladeren zullen prachtig geel verkleuren, de kenmerkende eigenschap die de Noorse esdoorn zo aantrekkelijk maakt.
Toepassingen acer platanoides ‘Emerald Queen’
De acer platanoides ‘Emerald Queen’ kan op verschillende manieren worden toegepast. De boom kan zowel elke grond behalve veengrond worden geplaatst waardoor je de boom vaak in de stadsboom terugziet. Je ziet de boom vaak terugkomen in lanen, industrieterreinen of voor brede straten. Ook kan die zeer goed worden gebruikt voor een landschap of voor grote tuinen. Doordat die een hoogte van 15 meter kan bereiken is die minder geschikt voor kleinere tuinen.
Waar rekening mee houden bij aankoop?
Voordat je een acer platanoides ‘Emerald Queen’ koopt is het belangrijk om met verschillende aspecten rekening te houden. De uiterlijke kenmerken tellen hier natuurlijk in mee, maar ook of de plek waar je de boom wilt plaatsen groot genoeg is, of je de boom op de juiste standplaats kan zetten en voor welke stamomtrek je gaat. Hieronder worden de belangrijkste aspecten benoemd
Hoe groot wordt acer platanoides ‘Emerald Queen’?
De uiteindelijke hoogte van een acer platanoides ‘Emerald Queen’ wordt ongeveer 15 meter hoog. De boom zal uiteindelijk zo’n 10 meter breed worden. Wanneer je de boom koopt zal deze meestal tussen de 2 en 3 meter zijn, zodat die gemakkelijk vervoerd kan worden. Hoewel het een snel groeiende boom is zal het dus nog flink wat jaren duren voor die deze grootte bereikt heeft. Je kan de boom eventueel kleiner houden door deze jaarlijks in de hoogte te snoeien, maar dit zal wel ten koste gaan van de natuurlijke vorm van de boom. Dit wordt dus afgeraden.
Acer platanoides ‘Emerald Queen’ aanplanten
Voordat je de acer platanoides ‘Emerald Queen’ haalt is het eerst belangrijk dat je de juiste plek voor de boom vindt. Hierbij moet je rekening houden met de grootte van de boom, maar ook met de standplaats en de bodem waar de boom op staat. Gelukkig heeft de ‘Emerald Queen’ weinig eisen aan zijn bodem; de boom kan op alle grond behalve veengrond goed groeien. De boom verlangt een plek in de half-schaduw of volle zon.
Bij het aanplanten dien je een gat tweemaal zo breed en diep als de kluit te graven. Hoe groot de kluit is, is afhankelijk van de stamomtrek van de boom. Indien de boom in een plastic bak wordt geleverd, moet de plastic bak eerst worden verwijderd voordat deze de grond in gaat. Plaats de wortels in het gat en voeg rondom de wortels aanplant grond toe voor een goede groei. Zorg vervolgens dat de boom direct na het aanplanten voldoende water krijgt.
Welke stamomtrek moet je nemen?
Wanneer je een Noorse esdoorn ‘Emerald Queen’ wilt kopen kom je vaak verschillende stam omtrekken tegen waar je uit kan kiezen. Deze stam omtrekken geven aan hoe oud de boom is. Hoe ouder de boom, hoe groter, sterker en voller deze is. Omdat deze al groter en sterker is, wordt de prijs echter ook hoger. Welke stamomtrek je haalt is afhankelijk van de wens of je al direct een grotere en sterkere boom wilt plaatsen, of dat je deze langzaamaan wilt laten groeien.
Verzorging acer platanoides ‘Emerald Queen’
De acer platanoides ‘Emerald Queen’ behoeft weinig onderhoud meer wanneer deze op de juiste standplaats staat. De boom is winterhard waardoor je er in de winter geen omkijken naar hebt. Je kan ze in het voorjaar bemesten. In langdurige droge periodes moet je ze van water voorzien. De Noorse esdoorn hoeft voor zijn gezondheid niet gesnoeid te worden. Wel is het mogelijk om te snoeien om deze in een mooie vorm te houden.
Acer platanoides ‘Emerald Queen’ snoeien
Om voorop te stellen: de acer platanoides ‘Emerald Queen’ hoeft niet gesnoeid te worden voor zijn gezondheid. Snoei hem alleen wanneer je de vorm van de boom wilt behouden. Het is niet aan te raden om de boom in de lengte terug te snoeien, omdat die hiermee zijn natuurlijke vorm kan verliezen. Hou er bij het snoeien rekening mee dat je met een zeer scherpe snoeischaar snoeit zodat er gladde wonden ontstaan.
Wanneer acer platanoides ‘Emerald Queen’ snoeien?
Bij alle Noorse esdoorn soorten komt de sapstroom in de lente op gang. Wanneer je een esdoorn snoeit in deze periode, kan deze gaan bloeden waardoor die afsterft. Snoei de esdoorn daarom altijd tussen juli en september, zodat je zeker bent dat de acer goed geneest van zijn snoeiwonden. Dit is namelijk de periode waarin de boom groeit, waardoor de wonden snel dichten.
Hoe acer platanoides ‘Emerald Queen’ snoeien?
Je snoeit een acer platanoides ‘Emerald Queen’ als volgt:
- Allereerst: let op dat je maximaal 20% van de boom snoeit.
- Zoek te lange takken uit en snoei deze of helemaal of voor een groot gedeelte terug. Wanneer je alleen het laatste stuk van de tak afknipt krijgt de boom namelijk een lelijke vorm, wat je wilt voorkomen.
- Knip kruisende takken of naar binnen groeiende takken weg.
- Kijk of er dood hout aan de esdoorn zit en knip, indien aanwezig, het dode hout weg. Het dode hout is te herkennen aan de takken die wit kleuren.
- Zorg ervoor dat er geen dubbele top ontstaat. Dit zie je vooral bij jonge bomen ontstaan. Laat maar een tak over die omhoog kan groeien.
- Geniet van je prachtige Noorse esdoorn!
Acer platanoides ‘Emerald Queen’ ziektes
De Noorse esdoorn kan aangetast worden door bladluizen, mijten en meeldauw. Deze ziektes vallen gelukkig allemaal op een natuurlijke manier te bestrijden. Ook kunnen twee ziektes voorkomen die lastiger of zelfs niet te bestrijden zijn. Dit is de verwelkingsziekte of de roetschorsziekte.
Verwelkingsziekte
De verwelkingsziekte is een vervelende ziekte om te bestrijden. Het ontstaat hoogstwaarschijnlijk door een gebrek aan zuurstof in de grond. De ziekte komt door de schimmel verticillium, die in de grond voor komt. De takken en bladeren verwelken doordat de schimmel de sapstroom verstoort. Als de ziekte er eenmaal is valt de ziekte bijna niet meer te bestrijden, maar je kan de ziekte wel voorkomen door te zorgen voor een luchtige grond die nooit uitdroogt, maar ook niet te nat is.
Roetschorsziekte
De roetschorsziekte kan vooral optreden bij de gewone esdoorn en de Noorse esdoorn. Infecties treden vooral op bij jongere bomen met een minder goede watervoorziening in droge omstandigheden. De roetschorsziekte is te herkennen doordat er bruine en zwarte schimmelplekken op de bast en takken ontstaan en de bast los laat. Wanneer je Noorse esdoorn is getroffen door de roetschorsziekte is deze helaas niet meer te redden.