Acer Platanoides ‘Royal Red’ – Planten & Verzorgen

Acer platanoides 'Royal Red'

foto van: Gmihail., CC BY-SA 3.0 RS, via Wikimedia Commons

De acer platanoides ‘Royal Red’ is een prachtige Noorse esdoorn met rood blad. De boom vindt zijn oorsprong in Amerika, maar doet het ook zeer goed in het klimaat binnen de Benelux. In de eerste jaren heeft de boom een zuilvormige groei, om vervolgens over te gaan op een kegelvormige groei. Hoewel die qua uiterlijk vaak wordt vergeleken met de acer platanoides ‘Crimson King’ en de acer platanoides ‘Crimson Sentry’, onderscheidt die zich door zijn rechte groei. Uiteindelijk zal de boom ongeveer een hoogte van 12 meter bereiken. Hierdoor is de boom uitstekend inzetbaar voor in de tuin, maar ook als park of straat boom. Het blad van de boom zal tijdens het voorjaar helder rood uitlopen, om vanaf de zomer naar donkerrood te verkleuren. Een zeer goede boom om contrast in de tuin aan te brengen. Hoewel het blad de grootste decoratieve waarde met zich meebrengt, krijgt de boom rond april ook nog schitterende roodgele bloemen. De bloemen worden zeer goed gevonden door bijen, vlinders en andere insecten. De acer platanoides ‘Royal Red’ is goed geschikt voor stedelijk gebied, daar deze resistent is tegen uitlaatgassen. De boom is minder geschikt voor tuinen aan de kust, daar die niet goed tegen zeewind kan. 

Toepassingen acer platanoides ‘Royal Red’

De acer ‘Royal Red’ is een veelzijdige boom. Omdat die slechts 12 meter hoog wordt, kan die nog uitstekend worden toegepast in een middelgrote tuin. Door zijn kegelvormige groei kan die uitstekend worden ingezet als schaduwboom. Zijn kegelvormige kroon zorgt er daarnaast voor dat de boom minder breed uitgroeit. Hierdoor kan de boom ook gebruikt worden op smallere plekken. In de tuin of in een park wordt de boom veelvuldig ingezet om een kleurcontrast aan te brengen met groene bomen of struiken. De boom kan echter ook prima solitair worden geplaatst, doordat die in zijn eentje al meer dan genoeg decoratieve waarde met zich meebrengt.

Waar rekening mee houden bij aankoop?

Voordat je een acer ‘Royal Red’ aankoopt is het belangrijk om met verschillende aspecten rekening te houden. De uiterlijke kenmerken tellen hier natuurlijk in mee, maar ook of je genoeg ruimte hebt om de boom te plaatsen, of je de boom van de juiste standplaats kan voorzien en voor welke stamomtrek je moet gaan. Hieronder worden de belangrijkste aspecten bij aankoop van de boom benoemd. 

Hoe groot wordt de acer platanoides ‘Royal Red’?

De acer platanoides ‘Royal Red’ wordt een middelgrote boom. Uiteindelijk zal de boom ongeveer 12 meter hoog worden. Voordat die deze hoogte heeft bereikt ben je echter al een aantal jaren verder. Na 10 jaar zal die ongeveer 10 meter hoog zijn en pas na 15 jaar zal die zo’n 12 meter hoog zijn. De eerste jaren heeft de boom een compacte, zuilvormige groei om uiteindelijk over te gaan op een kegelvormige groeiwijze. Hierdoor zal de boom niet breed uitsteken en zal die ongeveer 8 meter breed worden aan de onderkant. Je kan de boom eventueel kleiner houden door deze jaarlijks te snoeien. Dit kan echter niet ten goede komen van de natuurlijke vorm van de boom, waardoor een vormsnoei wordt afgeraden. 

Acer platanoides ‘Royal Red’ aanplanten

Voordat je de ‘Royal Red’ koopt is het belangrijk dat je eerst de juiste standplaats voor de boom kan vinden. De boom dient op een plek in de half-schaduw of volle zon worden geplaatst. Hou er rekening mee dat de boom zo’n 10 meter hoog kan worden en 6 tot 8 meter breed zou kunnen worden. De acer platanoides ‘Royal Red’ is gelukkig niet veeleisend qua grond, zolang deze niet te nat is. De boom groeit op zowel elke grond goed, behalve op een veengrond. De boom verdraagt de wind goed, behalve zoute zeewind. 

Bij het aanplanten dien je een gat tweemaal zo breed en diep als de kluit te graven. Hoe groot de kluit is, is afhankelijk van de stamomtrek van de boom. Indien de boom in een plastic bak wordt geleverd, moet de plastic bak eerst worden verwijderd voordat deze de grond in gaat. Plaats de wortels in het gat en voeg rondom de wortels aanplant grond toe voor een goede groei. Zorg vervolgens dat de boom direct na het aanplanten voldoende water krijgt.

Welke stamomtrek moet je nemen?

Wanneer je een acer platanoides ‘Royal Red’ wilt kopen, kom je vaak verschillende stam omtrekken tegen waar je uit kan kiezen. Deze stam omtrekken geven aan hoe oud de boom is en hoe groot de diameter van de stam is. Hoe ouder de boom, hoe groter, sterker en voller deze over het algemeen is. Omdat deze al groter en sterker is, wordt de prijs echter ook hoger. Welke stamomtrek je haalt is afhankelijk van de wens of je al direct een grotere en sterkere boom wilt plaatsen, of dat je deze langzaamaan wilt laten groeien. 

Verzorging acer platanoides ‘Royal Red’

Eenmaal op de juiste standplaats in de volle zon of half-schaduw behoeft de ‘Royal Red’ bijna geen onderhoud meer. Om de groei van de boom te bevorderen kan je deze in het voorjaar bemesten. Bij langdurige droge periodes dien je de boom, zeker in de eerste jaren, van voldoende water te voorzien. Tijdens de winter heb je geen omkijken naar de boom, daar deze zeer goed winterhard is en temperaturen tot -30°C aankan. Voor zijn gezondheid hoeft de boom niet gesnoeid te worden. Wel kunnen verkeerd geplaatste takken of dood hout gesnoeid worden om de vorm mooi te houden.

Acer platanoides ‘Royal Red’ snoeien

Om voorop te stellen: de acer ‘Royal Red’ hoeft niet gesnoeid te worden voor zijn gezondheid. Sterker nog: wanneer je kleine delen van een tak snoeit van de boom, kan het zijn dat die juist uit zijn vorm gaat groeien. Snoei de boom alleen wanneer je de boom kleiner wilt maken of wanneer je verkeerd geplaatste takken of dood hout weg wilt halen. Hou er bij het snoeien rekening mee dat je met een zeer scherpe snoeischaar snoeit zodat er gladde wonden ontstaan. 

Wanneer acer platanoides ‘Royal Red’ snoeien?

Bij alle Noorse esdoorn soorten komt de sapstroom in de lente op gang. Wanneer je een esdoorn snoeit in deze periode, kan deze gaan bloeden waardoor die af kan sterven. Snoei de esdoorn daarom altijd tussen juli en september, zodat je zeker bent dat de acer goed geneest van zijn snoeiwonden. Dit is namelijk de periode waarin de boom groeit, waardoor de wonden snel dichten. 

Hoe acer platanoides ‘Royal Red’ snoeien?

Je snoeit een acer platanoides ‘Royal Red’ als volgt:

  • Allereerst: let op dat je maximaal 20% van de boom snoeit. 
  • Zoek te lange takken uit en snoei deze of helemaal of voor een groot gedeelte terug. Wanneer je alleen het laatste stuk van de tak afknipt kan de boom namelijk uit zijn vorm gaan groeien, wat je wilt voorkomen. 
  • Knip kruisende takken of naar binnen groeiende takken weg. 
  • Kijk of er dood hout aan de esdoorn zit en knip, indien aanwezig, het dode hout weg. Het dode hout is te herkennen aan de takken die wit kleuren. 
  • Zorg ervoor dat er geen dubbele top ontstaat. Dit zie je soms bij jonge bomen ontstaan. Laat maar een gedeelte over dat omhoog kan groeien.
  • Geniet van je prachtige Noorse esdoorn!

Acer platanoides ‘Royal Red’ ziektes

De Noorse esdoorn kan aangetast worden door bladluizen, mijten en meeldauw. Deze ziektes vallen gelukkig allemaal op een natuurlijke manier te bestrijden. Ook kunnen twee ziektes voorkomen die lastiger of zelfs niet te bestrijden zijn. Dit is de verwelkingsziekte of de roetschorsziekte. 

Verwelkingsziekte

De verwelkingsziekte is een vervelende ziekte om te bestrijden. Het ontstaat hoogstwaarschijnlijk door een gebrek aan zuurstof in de grond. De ziekte ontstaat door de schimmel verticillium, die in de grond voor komt. De takken en bladeren verwelken doordat de schimmel de sapstroom verstoort. Als de ziekte er eenmaal is valt de ziekte bijna niet meer te bestrijden, maar je kan de ziekte wel voorkomen door te zorgen voor een luchtige grond die nooit uitdroogt, maar ook niet te nat is. 

Roetschorsziekte

De roetschorsziekte kan vooral optreden bij de gewone esdoorn en de Noorse esdoorn. Infecties treden vooral op bij jongere bomen met een minder goede watervoorziening in droge omstandigheden. De roetschorsziekte is te herkennen doordat er bruine en zwarte schimmelplekken op de bast en takken ontstaan en de bast los laat. Wanneer je Noorse esdoorn is getroffen door de roetschorsziekte is deze helaas niet meer te redden.