Noorse esdoorn (Acer Platanoides) – Alles Over Het Planten & Verzorgen Van De Noorse Esdoorn

Noorse Esdoorn

De Noorse esdoorn is een veel voorkomende boom binnen de Benelux. Doordat de boom zeer vaak wordt toegepast als straatboom of sierboom wordt de boom tegenwoordig vaak gezien als een inheems soort. Als je echter terug kijkt in de natuur zal je de boom zelden tegenkomen. De normale Noorse esdoorn is een grote boom die 20 tot 30 meter hoog kan worden. Gelukkig zijn er ook variëteiten die beter toepasbaar zijn voor de tuin vanaf 6 meter hoog. Voordat het blad zich vormt, bloeit de boom met geelgroene bloemen in een trosvormige bloeiwijze. Vervolgens zullen er puntige, grover getande bladeren groeien aan de roodbruine knoppen. Ten tijde van de herfst zullen de groene bladeren op een prachtige wijze naar goudgeel verkleuren, wat zeer veel decoratieve waarde met zich meebrengt.

Noorse esdoorn soorten

De Noorse esdoorn is onderdeel van de esdoorn in de zeepboomfamilie. Er zijn op dit moment 89 cultivars van de boom geregistreerd, maar niet elke variëteit is goed geschikt voor het klimaat binnen de Benelux. Doordat er zoveel verschillende cultivars zijn kan je soms door de Noorse esdoorn (bomen😁) het bos niet meer zien. Daarom worden hieronder de bekendste en meest geschikte cultivars kort toegelicht, zodat je een goede afweging kan maken bij de aanschaf van een Noorse esdoorn. 

Normale Noorse esdoorn (Acer platanoides)

De normale Noorse esdoorn kan een grote boom worden tussen de 20 en 30 meter. De boom wordt veelvuldig toegepast in lanen, parken of als sierboom in grote tuinen. De boom heeft lichtbruine takken en de schors heeft een donkergrijze kleur. Door zijn dichte bladerdak biedt hij uitstekende schaduw, wat hem ideaal maakt voor het creëren van comfortabele buitenruimtes. Opvallend zijn de bladeren. Ze zijn getand, kunnen een diameter van ongeveer 15 cm bereiken en hebben een diepgroene kleur die in de herfst verandert in een schitterend geel tot oranje. Deze kleurrijke herfst vertoon maakt de Noorse esdoorn zeer geliefd bij landschapsontwerpers en tuinders. 

Acer platanoides ‘Emerald Queen’ 

De ‘Emerald Queen’ heeft prachtige eigenschappen die hem zeer geliefd maken. Allereerst zijn de bladeren opvallend: ze zijn diepgroen van kleur en hebben een glad oppervlak. De bladeren zijn qua vorm vergelijkbaar met die van de normale Noorse esdoorn, maar de bladeren hebben een iets meer glanzende en frisse uitstraling. Hier komt de naam ‘Emerald’ dan ook vandaan. Ze zullen tijdens de herfst wel gewoon geel verkleuren. De ‘Emerald Queen’ wordt iets kleiner dan de normale Noorse esdoorn, ongeveer 15 meter. Hierdoor is die makkelijker toepasbaar voor grote tuinen. 

Leestip: Acer platanoides ‘Emerald Queen’ planten, verzorgen & kopen

Acer platanoides ‘Globosum’ (Bolesdoorn)

De acer platanoides ‘Globosum wordt ook wel een bolesdoorn genoemd. De boom onderscheidt zich wegens zijn compacte, bolvormige groei. In de eerste jaren zal die zeer bolvormig zijn, maar hoe ouder die wordt hoe meer dat afvlakt, waardoor je uiteindelijk een soort platte bolvorm krijgt. Het is een kleinere Noorse esdoorn, waardoor de boom ook uitstekend geschikt is voor kleinere tuinen. De boom wordt circa 6 meter hoog en breed. Door zijn compacte formaat en bolvormige kroon past hij goed in formele tuinontwerpen, als accent in perken, of zelfs als individueel pronkstuk in een gazon. 

Leestip: Bolesdoorn (Acer platanoides ‘Globosum’) planten, verzorgen & kopen

Acer platanoides ‘Crimson Sentry’ (Rood blad)

Waar de meeste Noorse esdoorn variëteiten naar een geel blad verkleuren tijdens de herfst, doet de acer platanoides ‘Crimson Sentry’ dit anders. Deze verkleurt namelijk naar een prachtige rood/donker paarse kleur, wat er schitterend uitziet. De boom wordt circa 10 meter hoog, waardoor die ook goed toepasbaar is voor in de tuin. In de eerste jaren heeft de boom nog een vrij smalle kroon, maar na verloop van tijd zal ook de kroon breder uitgroeien. 

Leestip: Acer platanoides ‘Crimson Sentry’ planten, verzorgen & kopen

Acer platanoides ‘Royal Red’ (Rood blad)

De acer platanoides ‘Royal Red’ heeft net als de ‘Crimson Sentry’ een donker paars/rood blad. Hoewel er weinig verschillen tussen de twee bomen te vinden zijn, is het enige grote verschil dat de ‘Royal Red’ een bredere kroon heeft. De ‘Crimson Sentry’ kan beter ingezet worden om een verticaal accent aan de tuin toe te voegen, terwijl je de ‘Royal Red’ beter in zijn algemeen in kunt gebruiken. Ook kan de ‘Royal Red’ iets groter worden en een hoogte van 12 meter bereiken. 

Leestip: Acer platanoides ‘Royal Red’ planten, verzorgen & kopen

Acer platanoides ‘Columnare’

De acer platanoides ‘Columnare’ is een veelgebruikte laanboom, maar kent ook andere toepassingen. Kenmerkend aan de boom is de opvallende kroon, welke in zijn jongere jaren eivormig is, maar wanneer die ouder wordt zuilvormig wordt. Het is een smalle boom die ongeveer 12 tot 15 meter hoog zal worden. Let wel goed op: de boom verdraagt natte voeten niet goed. Zorg er dus voor dat de grond goed waterdoorlatend is om natte voeten te voorkomen. 

Acer platanoides ‘Drummondii’ (Bont blad)

De acer platanoides ‘Drummondii’ wordt vaak toegepast als sierboom. Dit komt voornamelijk wegens zijn prachtige bonte blad, waarvan de randen wit kleuren en het blad zelf groen. Het is een langzame groeier en kan een hoogte van 8 tot 12 meter bereiken. Belangrijk om te onthouden is dat je de takken met alleen groene en geen bonte bladeren van de boom verwijderd. Indien je dit niet doet zullen de groene bladeren de bonte bladeren verdringen, waardoor de sierwaarde van de boom na verloop van tijd afneemt. 

Acer platanoides ‘Cleveland’

Kenmerkend aan de acer platanoides ‘Cleveland’ is dat de takken rechtopgaander groeien dan andere esdoorn soorten. Hierdoor gaat de boom minder de breedte in en kan de boom makkelijker dichter naast gebouwen of andere structuren geplaatst worden, zonder dat deze direct gesnoeid hoeft te worden. Ten tijde van het voorjaar komen er mooie, gele bloemen aan de boom die veel bijen aantrekken. De boom wordt circa 10 tot 15 meter hoog en kan voor verschillende toepassingen worden ingezet. 

Acer platanoides ‘Farlake’s Green’

Opvallend aan de acer platanoides ‘Farlake’s green’ is de olijfgroene bast van de boom, die elk seizoen schitterend oogt. De boom is een goede groeier, na 10 jaar is die ongeveer 10 meter hoog. Uiteindelijk kan het een vrij grote boom worden van ongeveer 20 meter hoog. De boom wordt qua uiterlijk vaak vergeleken met de acer platanoides ‘Emerald Queen’ en heeft dan ook een glanzend groen blad. Verschil is de bast en dat de takken van de ‘Farlake Green’ de eerste jaren meer verticaal groeien, om wanneer ze ouder zijn wat ronder te vormen. 

Acer platanoides ‘Crimson King’ (rood blad)

De ‘Crimson King’ heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een prachtig donkerrood tot paars blad. Het blad glimt een beetje en zal in de herfst naar oranje verkleuren. Hoewel bij de meeste esdoorn soorten snoeien geen problemen met zich meebrengt, kan dit bij de ‘Crimson King’ wel het geval zijn. De boom kan namelijk, wanneer die gesnoeid wordt, zijn natuurlijke vorm verliezen waardoor die minder mooi groeit. De boom wordt ongeveer 10 meter hoog en lijkt qua uiterlijk veel op de ‘Crimson Sentry’. Alleen de kroon is in de beginjaren wat breder. 

Acer platanoides ‘Deborah’

De acer platanoides ‘Deborah’ loopt aan het begin van het voorjaar met een glanzend paarsrood blad uit, om vervolgens naar groen te verkleuren. Tijdens de herfst zal die vervolgens naar geel/oranje verkleuren. De boom brengt dus genoeg diversiteit per seizoen met zich mee. Opvallend aan de boom is dat deze een piramidale kroon heeft. Hou er rekening mee dat ‘Deborah’ als een van de weinige Noorse esdoorn wel eisen stelt aan zijn bodem: de boom gedijt het beste op een vruchtbare bodem. 

Waar rekening mee houden bij de aankoop van Noorse esdoorn?

Voordat je een Noorse esdoorn koopt is het belangrijk om met verschillende aspecten rekening te houden. De uiterlijke kenmerken van het soort/cultivar tellen hier natuurlijk in mee, maar ook of je tuin groot genoeg is, of je de boom op de juiste standplaats kan zetten en voor welke stamomtrek je gaat. Hieronder worden de belangrijkste aspecten benoemd 

Hoe groot kan een Noorse esdoorn worden?

Hoe groot de Noorse esdoorn kan worden is afhankelijk van welke cultivar je neemt. De normale versie van de Noorse esdoorn kan 20 tot 30 meter hoog worden, maar er zijn ook variëteiten die maar 6 meter hoog worden. Je kan veel soorten daarnaast ook kleiner houden door ze jaarlijks te snoeien. Om het overzichtelijk te houden wordt hieronder een overzicht weergeven hoe groot de eerder besproken Noorse esdoorn soorten ongeveer worden. 

Soort:Hoogte:
Normale Noorse esdoorn (Acer platanoides)20 tot 30 meter
Acer platanoides ‘Emerald Queen’15 meter
Acer platanoides ‘Globosum’6 meter
Acer platanoides ‘Crimson Sentry’10 meter
Acer platanoides ‘Royal Red’12 meter
Acer platanoides ‘Columnare’12 tot 15 meter
Acer platanoides ‘Drummondii’8 tot 12 meter
Acer platanoides ‘Cleveland’10 tot 15 meter
Acer platanoides ‘Farlake’s Green’20 meter
Acer platanoides ‘Crimson King’10 meter
Acer platanoides ‘Deborah’12 tot 15 meter

Noorse esdoorn aanplanten

Voordat je een Noorse esdoorn koopt is het eerst belangrijk dat je de juiste plek voor de boom vindt. Hierbij moet je uiteraard rekening houden met welk soort je haalt en de grootte van dit soort, maar ook met de standplaats en de bodem waar de boom op moet staan. Alle Noorse esdoorn soorten verlangen over het algemeen een plek in de volle zon of halfschaduw. De bodem maakt in principe niet uit, zolang het maar geen veengrond is. Alleen de acer platanoides ‘Deborah’ verlangt een vruchtbare grond om het beste te groeien. 

Bij het aanplanten dien je een gat tweemaal zo breed en diep als de kluit te graven. Hoe groot de kluit is, is afhankelijk van de stamomtrek. Indien de boom in een plastic bak wordt geleverd, moet de plastic bak eerst worden verwijderd voordat deze de grond in gaat. Plaats de wortels in het gat en voeg rondom de wortels aanplant grond toe voor een goede groei. Zorg vervolgens dat de boom direct na het aanplanten voldoende water krijgt.

Welke stamomtrek moet je nemen?

Wanneer je een Noorse esdoorn wil kopen kom je vaak verschillende stam omtrekken tegen waar je uit kan kiezen. Deze stam omtrekken geven aan hoe oud de boom is. Hoe ouder de boom, hoe groter,sterker en voller deze is. Omdat deze al sterker is, wordt de prijs echter ook hoger. Welke stamomtrek je haalt is afhankelijk van de wens of je al direct een grotere en sterkere boom wilt plaatsen, of dat je deze langzaamaan wilt laten groeien. 

Noorse Esdoor Stam

Noorse esdoorn kopen

Wil je een Noorse esdoorn kopen? Gelukkig kan je de Noorse esdoorn online bestellen. U kunt de boom bij u thuis laten bezorgen of afhalen. Klik op onderstaande knop om de Noorse esdoorn online te bestellen.

Verzorging Noorse esdoorn

De Noorse esdoorn behoeft weinig onderhoud meer wanneer deze op de juiste standplaats staat. De boom is winterhard waardoor je er in de winter geen omkijken naar hebt. Je kan ze in het voorjaar bemesten. In langdurige droge periodes moet je ze van water voorzien. De Noorse esdoorn hoeft voor zijn gezondheid niet gesnoeid te worden. Wel is het mogelijk om te snoeien om deze klein of in een mooie vorm te houden.

Noorse esdoorn snoeien

Om voorop te stellen: de Noorse esdoorn hoeft niet gesnoeid te worden voor zijn gezondheid. Snoei hem alleen wanneer je de vorm van de boom wilt behouden of wanneer je hem klein wilt houden. Hou er bij het snoeien rekening mee dat je met een zeer scherpe snoeischaar snoeit zodat er gladde wonden ontstaan. 

Wanneer Noorse esdoorn snoeien?

Bij alle Noorse esdoorn soorten komt de sapstroom in de lente op gang. Wanneer je een esdoorn snoeit in deze periode, kan deze gaan bloeden waardoor die afsterft. Snoei de esdoorn daarom altijd tussen juli en september, zodat je zeker bent dat de acer goed geneest van zijn snoeiwonden. Dit is namelijk de periode waarin de boom groeit, waardoor de wonden snel dichten. 

Hoe Noorse esdoorn snoeien?

Je snoeit een Noorse esdoorn als volgt:

  • Allereerst: let op dat je maximaal 20% van de boom snoeit. 
  • Zoek te lange takken uit en snoei deze of helemaal of voor een groot gedeelte terug. Wanneer je alleen het laatste stuk van de tak afknipt krijgt de Noorse esdoorn namelijk een lelijke vorm, wat je wilt voorkomen. 
  • Knip kruisende takken of naar binnen groeiende takken weg. 
  • Kijk of er dood hout aan de esdoorn zit en knip, indien aanwezig, het dode hout weg. Het dode hout is te herkennen aan de takken die wit kleuren. 
  • Zorg ervoor dat er geen dubbele top ontstaat. Dit zie je vooral bij jonge bomen ontstaan. Laat maar een tak over die omhoog kan groeien.
  • Geniet van je prachtige Noorse esdoorn!
Noorse Esdoorn Blad

Noorse esdoorn ziektes

De Noorse esdoorn kan aangetast worden door bladluizen, mijten en meeldauw. Deze ziektes vallen gelukkig allemaal op een natuurlijke manier te bestrijden. Ook kunnen twee ziektes voorkomen die lastiger, of zelfs niet te bestrijden zijn. Dit is de verwelkingsziekte of de roetschorsziekte. 

Verwelkingsziekte

De verwelkingsziekte is een vervelende ziekte om te bestrijden. Het ontstaat hoogstwaarschijnlijk door een gebrek aan zuurstof in de grond. De ziekte komt door de schimmel verticillium, die in de grond voor komt. De takken en bladeren verwelken doordat de schimmel de sapstroom verstoort. Als de ziekte er eenmaal is valt de ziekte bijna niet meer te bestrijden, maar je kan de ziekte wel voorkomen door te zorgen voor een luchtige grond die nooit uitdroogt, maar ook niet te nat is. 

Roetschorsziekte

De roetschorsziekte kan vooral optreden bij de gewone esdoorn en de Noorse esdoorn. Infecties treden vooral op bij jongere bomen met een minder goede watervoorziening in droge omstandigheden. De roetschorsziekte is te herkennen doordat er bruine en zwarte schimmelplekken op de bast en takken ontstaan en de bast los laat. Wanneer je Noorse esdoorn is getroffen door de roetschorsziekte is deze helaas niet meer te redden. 

Noorse esdoorn kopen

Wil je een Noorse esdoorn kopen? Gelukkig kan je de Noorse esdoorn online bestellen. U kunt de boom bij u thuis laten bezorgen of afhalen. Klik op onderstaande knop om de Noorse esdoorn online te bestellen.