Allium Atropurpureum – Alles Over Het Planten & Verzorgen Van Allium Atropurpureum

Allium Atropurpureum

De allium atropurpureum is een parel voor in de tuin. Ze zijn insectvriendelijk, onderhoudsvriendelijk en brengen een explosie aan kleur mee in de tuin. Opvallend aan de plant zijn de prachtige, purperrode bloemen die tussen mei en juli bloeien. Het is een ideale plant om donkere tinten en contrast in de tuin aan te brengen. De plant wordt niet voor niets de koningin van de nacht genoemd onder de alliums. De plant bloeit niet zoals veel andere sierui soorten in een volledige bolvorm, maar groeit in halve bolvorm. Dit maakt de plant echter niet minder mooi; de bloemen zijn er in veelvoud en bloeien in een stervorm. Na de bloei brengt de allium atropurpureum ook een sierwaarde met zich mee in de tuin; de plant vormt zaaddozen met een bijna zwart ogende kleur. De zaaddozen zullen nog lang na de bloei aan de plant blijven hangen. De plant wordt circa 60 tot 80 centimeter hoog.

Allium atropurpureum planten

Eenmaal op de juiste standplaats is de allium atropurpureum geen ingewikkelde plant om te onderhouden. Het is een winterharde plant waardoor je er tijdens de winter geen omkijken naar hebt. De plant heeft een lichte voorkeur voor een plek in de zon, maar zal ook prima functioneren wanneer die in de half-schaduw wordt geplaatst.

Qua grondsoort dien je er rekening mee te houden dat de plant op een goed gedraineerde, voedzame en kalkrijke grond dient te staan. De meeste allium soorten groeien in de natuur ook op warme, rotsachtige grond. Indien je een vochtige grond hebt kan je grind of hydrokorrels met de grond vermengen om deze droger te maken. Let er op dat de plant vooral tijdens de winter geen natte voeten krijgt. Dit kan namelijk onherstelbare schade aanbrengen. 

Allium atropurpureum bollen planten

De allium atropurpureum bollen kunnen het beste tussen september en november worden aangeplant. Begin november heeft hierbij de voorkeur, omdat de plant anders nog te vroeg naar boven kan komen. Over het algemeen geldt dat het plantgat drie keer zo groot moet zijn als de bol hoog is. Wanneer je een bol van 4 centimeter groot hebt moet de bol dus 12 centimeter diep worden geplant. Je dient de bol met de wortels naar beneden en het puntje omhoog te planten.

Om te zorgen dat de grond niet te vochtig wordt kan je kleine kiezelstenen op de bodem van het gat leggen. Indien je meerdere allium atropurpureum naast elkaar wilt plaatsen dien je ongeveer een plantafstand van 12 centimeter aan te houden. 

Allium atropurpureum verplanten

Soms kom je er naderhand achter dat de plant niet op de ideale standplaats of positie binnen de tuin staat. Hoewel het nooit ideaal voor de plant is, kan je de allium atropurpureum gelukkig verplanten. Dit kan je het best doen wanneer het blad van de plant is afgestorven, na de bloei. Graaf de bol voorzichtig op en let er goed op dat je de bol hierbij niet beschadigt. Plant de bol vervolgens direct in het uitgegraven gat waar je de bol naar wilt verplanten. 

Bloeitijd allium atropurpureum

De bloeitijd van de allium atropurpureum vindt tussen mei en juli plaats. De plant zal in mei prachtige, purperrode bloemen tentoonstellen. De bloemen zelf groeien in veelvoud in een stervorm naast elkaar. In tegenstelling tot veel andere allium soorten bloeien de bloemen niet in een hele bolvorm, maar in een halve bolvorm. Aan het einde van de bloei en na de bloei zullen zich zwart uitziende zaaddozen rondom de bloemen vormen. Deze zullen nog lang na de bloei aan de plant blijven hangen. 

Is allium atropurpureum een meerjarige plant?

Allium atropurpureum is een meerjarige bol, waardoor je meerdere jaren achter elkaar terugkomt in de tuin. Meestal bloeien ze 4 tot 5 jaar uitbundig, waarna de bloei vervolgens af zal nemen. In dat geval kan je de bollen na de bloei rooien. Je haalt de bollen uit de grond en bewaart ze door de zomer heen op een droge plek (het liefst met een temperatuur tussen de 20 en 25 graden). Vervolgens kan je de bollen tijdens de herfst weer in de grond planten en zul je zien (als alles goed gaat) dat die het jaar erop weer over een volle, schitterende bloei beschikt. 

Verzorging allium atropurpureum

Wanneer de allium atropurpureum op de juiste standplaats is gezet vergt deze weinig onderhoud. In de volle grond heeft de plant in warme en droge periodes een klein beetje extra water nodig. Hou er rekening mee dat het water van de plant goed weg kan lopen zodat deze geen natte voeten krijgt.

Na de bloei kan je de uitgebloeide bloemhoofden met de stelen tot aan de grond terugknippen. Hou er wel rekening mee dat de zwarte zaaddozen, die na de bloei nog een sierwaarde met zich mee kunnen brengen, hierdoor ook zullen verdwijnen. Ook kan het blad, dat vaak geel verkleurt, al tijdens de bloei worden teruggeknipt. Om langer van een volle bloei van de plant te genieten dien je de plant minimaal een keer per jaar te bemesten. 

Allium atropurpureum snoeien

Om voorop te stellen: de allium atropurpureum hoeft niet voor zijn gezondheid gesnoeid te worden. Sterker nog, wanneer je de plant terugsnoeit zal je een deel van zijn decoratieve waarde wegnemen; de zwart uitziende zaaddozen die na de bloei verschijnen. Toch kan het zijn dat je de plant liever terug snoeit omdat je deze na zijn bloei niet meer mooi vindt staan in de tuin.  In dat geval kan je na de bloei van de plant zowel de bloemstelen als de uitgebloeide bloemhoofden terug knippen. Geel verkleurende bladeren kan je al tijdens de bloei wegknippen, maar kunnen ook na de bloei worden verwijderd.

Allium atropurpureum bemesten

Om te zorgen dat de allium atropurpureum jaar na jaar over een prachtige bloei beschikt is het verstandig de plant eenmaal per jaar te bemesten. Dit kan je het beste aan het begin van het voorjaar doen, tussen eind maart en eind april. Je kunt hiervoor organische meststoffen gebruiken. Geef een handvol meststof per plant en verspreid het rondom de plant. Zorg dat je de grond goed mengt met de meststof.

Allium atropurpureum combineren

Er valt schitterend te combineren met de allium atropurpureum. Dankzij zijn purperrode bloemen en zwarte zaaddozen kan de plant contrast in de border aanbrengen. De plant combineert vooral zeer mooi met witte en roze planten die in dezelfde periode bloeien. Ook kunnen ze zeer goed met elkaar combineren, waardoor je ze in een grote groep aan kunt planten. Enkele planten waar de allium atropurpureum zeer leuk mee combineert zijn:

  • Ridderspoor
  • Pioenrozen
  • Iris
  • Siergrassen
  • Fluitenkruid
  • Oosterse klaproos
  • Dropplant
  • Lavendel
  • Akelei

Meer dan genoeg opties om uit te kiezen dus!

Allium atropurpureum vermeerderen

De allium atropurpureum kan vermeerderd worden door de plant te delen. Dit kan je 4 tot 5 jaar na het aanplanten doen. Je kan de plant delen door na de bloei de bol direct uit de grond te halen. Laat de bol vervolgens binnen drogen. Let er goed op dat de bol niet in de zon staat, gezien dit schade aan kan brengen aan de plant.

Wanneer je de bol uit de grond haalt zul je zien dat aan de bol kleinere bollen zitten. Deze kleine bollen kan je voorzichtig van de moederbol afhalen en vervolgens kan je alle bollen in de grond planten. De moederbol zal het jaar erop weer gaan bloeien en de kleinere bollen zullen binnen twee of drie jaar gaan bloeien. 

Extra tip: allium atropurpureum als snijbloem gebruiken

Op zoek naar een geschikte snijbloem? Dan kan de allium atropurpureum uitkomst bieden. Dankzij zijn stevige stengel en prachtige bloeiwijze leent de plant zich uitstekend alleenstaand in een vaas, maar ook tussen een boeket. Indien je de plant als snijbloem wilt gebruiken dien je de stengel te snijden wanneer de bloemen net opengaan. Om een uiengeur te vermijden kan je de planten het beste even in koud water zetten.