Amerikaanse Sering (Ceanothus) – Planten & Verzorgen Van Amerikaanse Sering

Amerikaanse Sering

De Amerikaanse sering (Ceanothus) is een veelzijdige plant. De plant heeft een rijkelijke bloei met opvallende, trosvormige blauwe bloemen. In bloei staan de bloemen als kleine pluimpjes omhoog. Het blad is ovaal en aan het uiteinde getand. De plant is zeer insectvriendelijk; bijen, hommels en vlinders komen er graag op af. Ook zijn er meerdere  soorten die zowel wintergroen als winterhard zijn; ideaal voor Nederlands klimaat dus. Er zijn meer dan 60 verschillende soorten in verschillende groottes van de plant. Zo is de Amerikaanse sering te verkrijgen als bodembedekker, struik, klimplant en zelfs op stam. De plant kan dus zeer veelzijdig gebruikt worden.

Vormen Amerikaanse sering

Doordat er veel verschillende soorten Amerikaanse sering zijn, komt de plant in verschillende vormen. Er zijn soorten die niet hoger dan 50 centimeter worden en uitstekend als bodembedekker kunnen worden gebruikt. Tussen de grotere soorten zitten ook verschillen; zo wordt de plant over het algemeen als kruipende plant ingezet, maar zijn er ook soorten die als klimplant kunnen worden gebruikt. De plant is zelfs beschikbaar op stam, wat zeer sierlijk kan staan. Hieronder een korte toelichting voor elke vorm waarin de plant te verkrijgen is.

Amerikaanse sering als struik

De meest gebruikte vorm waarin de Ceanothus wordt toegepast is gewoon als struik. De plant wordt meestal alleenstaand geplaatst, maar kan ook achterin de border worden gezet. Doordat er zo ontzettend veel verschillende soorten ceanothus zijn, zijn ze te verkrijgen in verschillende maten. De meeste soorten die als gewone struik worden gehouden zijn tussen anderhalve meter en drie meter hoog en breed. 

Amerikaanse sering als bodembedekker

Onder de bodembedekkende Amerikaanse sering zijn laaghangende planten die meestal vrij breed worden. De ceanothus thyrsiflorus var. Repens, ook wel Amerikaanse dwergsering genoemd, is hierin het meest bekende alsook meest geschikte soort. De plant wordt circa 50 centimeter hoog, werkt bodembedekkend en kan tot wel anderhalve meter breed worden. Zeer geschikt dus wanneer je een brede, lage plant wilt hebben.

Amerikaanse sering als klimplant

Hoewel de Amerikaanse sering vaak als kruipende plant wordt gebruikt, kan die ook als klimplant worden ingezet. Het meest geschikte soort hiervoor is de Ceanothus ‘Concha’. De plant heeft wel ondersteuning nodig om te klimmen. Dit kan je het beste met een klimrek doen. Houd er hierbij wel rekening mee dat de plant niet opeens tweemaal zo groot wordt, meestal bereikt die ‘slechts’ een hoogte van twee meter. 

Amerikaanse sering op stam

Misschien wel de mooiste versie van de plant; Amerikaanse sering op stam. De plant ziet er eigenlijk net zo uit als de struik variant, met het verschil dat deze speciaal op stam zijn gekweekt. Dit resulteert erin dat de plant een klein boompje met de bloemen van de Amerikaanse sering. Het grote voordeel van de ceanothus op stam is dat die gemakkelijk in een pot kan blijven staan. Hierdoor kun je de plant overal plaatsen waar je wilt; balkon of terras is hierbij niet uitgezonderd. 

Amerikaanse sering planten

De Amerikaanse sering kan niet goed tegen koude wind en is vorstgevoelig, ook al kan die temperaturen tot -10°C aan. Het is daarom verstandig om de plant op een beschutte plaats in de volle zon te zetten. Ook moet de standplaats genoeg ruimte bieden om in de breedte te groeien. Een Amerikaanse sering die op een beschutte plaats in de volle zon staat kan tweemaal zo groot worden als een ceanothus die in het midden van de tuin wordt geplaatst. Genoeg reden dus om de plant op de juiste standplaats te zetten. Ook bij de grondsoort voor de plant moet je op een aantal dingen letten. Zo moet de grond goed doorlatend zijn daar de plant niet van natte voeten houdt. Ook mag de grond niet te kalkrijk zijn. De plant kan het best op een humusrijke grond, zandgrond of lichte kleigrond worden geplaatst. Indien je meerdere Amerikaanse seringen naast elkaar wilt zetten dien je ze minimaal een meter van elkaar af te zetten.

Amerikaanse sering aanplanten

Doordat de ceanothus soorten vaak ietwat gevoeliger zijn voor vorst, is het verstandig om ze in het voorjaar te planten. De planten krijgen dan ruim voldoende tijd om wortels te groeien en sterker te worden zodat ze de winter gemakkelijker doorkomen. Indien je de plant pas in de herfst wilt aanplanten is het verstandig deze dik in te pakken met bijvoorbeeld een plantenhoes ten tijde van de winter. Tuinhandschoenen zijn aan te raden bij het aanplanten. Tuinhandschoenen aangetrokken? Maak een plantgat die groter is dan de kluit van de plant. Haal de Amerikaanse sering uit de pot en zet je deze in het gat. Om de groei van de plant te stimuleren kun je wat extra aanplantgrond bij de plant doen. Zorg ervoor dat de grond tot 5 centimeter boven de kluit uitkomt. Stamp de aarde aan en zorg er vervolgens voor dat je de plant van voldoende water voorziet. 

Bloeitijd Amerikaanse sering

Wanneer de Amerikaanse sering bloeit is afhankelijk van welk soort je kiest. Bijna alle soorten bloeien tussen mei en september. Daarnaast zijn er wintergroene en niet wintergroene soorten en zijn er bladhoudende en bladverliezende soorten. Hou er bij het aanschaffen van de plant rekening mee dat je goed kijkt naar het soort dat je koopt, zodat je hier rekening mee kan houden. 

Amerikaanse sering verplaatsen

Het verplaatsen van de Amerikaanse sering is, wanneer deze volwassen is, geen gemakkelijke taak. De plant laat zich namelijk niet graag verplaatsen en kan drie bij drie meter worden, waardoor je vaak minimaal twee personen nodig hebt om de plant te verplaatsen. Indien het echter noodzakelijk is om de plant te verplaatsen kun je dit het beste in het voorjaar of in het najaar doen. Dit is de periode dat de plant zijn focus niet naar de bloei gaat en deze zijn focus kan leggen op het aanmaken van nieuwe wortels. Geef na het verplaatsen extra water en voeg wat humusrijke grond bij de plant. Hou er echter wel rekening mee dat de plant de verplaatsing niet altijd overleeft.

Amerikaanse sering verzorging

Als de plant eenmaal op de juiste plaats in de tuin staat met de juiste grond behoeft de plant niet veel onderhoud meer. Je kunt de plant in het voorjaar nog bemesten met koemestkorrels, maar dit is geen vereiste. Doordat de plant zijn oorsprong in het warme gedeelte van Noord-Amerika vindt, hoeft de plant over het algemeen geen extra water te krijgen. Alleen bij langdurige, extreme droogte dien je de plant van kleine hoeveelheden water te voorzien. Wanneer je de plant goed verzorgt kan die 10 tot 15 jaar mee in de tuin.

Amerikaanse sering bemesten

De Ceanothus hoeft in principe niet bemest te worden. Sterker nog, wanneer je de plant te vaak bemest kan dit juist averechts werken. Indien je de bloei echter wat uitbundiger wilt maken, kun je tijdens het voorjaar jaarlijks koemestkorrels bij de grond voegen. Doe dit alleen tijdens het voorjaar, minimaal een maand voordat de bloei van de plant begint. Het kan namelijk weken duren voordat de koemestkorrels worden opgenomen, waardoor je er op tijd bij moet zijn. Door koemestkorrels toe te voegen krijgt de plant een nog uitbundigere bloei dan wanneer je ze niet toevoegt. 

Groeisnelheid Amerikaanse sering

De groeisnelheid van de plant is afhankelijk van het soort je hebt. De lagere soorten groeien bijzonder snel en bereiken vaak al binnen 3 jaar hun volwassen hoogte. De grotere soorten doen er vaak wat langer over en bereiken meestal na 5 jaar pas hun volwassen hoogte. De plant extra bemesten zorgt er niet voor dat ceanothus soorten sneller groeien, dit is dus niet nodig. 

Is Amerikaanse sering winterhard?

De meeste soorten die verkrijgbaar zijn in Nederland zijn winterhard, tot ongeveer -10°C. Hou er rekening mee dat wanneer ze niet beschut staan, de planten nog steeds vorstschade kunnen oplopen, ook bij temperaturen hoger dan -10°C. Indien gewenst kan je voor de zekerheid een plantenhoes over de plant heen doen zodat die tijdens de winter goed afgeschermd is. 

Is Amerikaanse sering wintergroen?

Bijna alle soorten van de Amerikaanse sering zijn wintergroen. Hierdoor behoudt de plant ook tijdens de winter zijn sierwaarde. Wel zijn enkele soorten bladverliezend, hou er bij aankoop dus rekening mee welk soort je koopt. Hieronder wordt nog verder gesproken over de 3 meest populaire soorten in Nederland. 

Is Amerikaanse sering giftig?

Hoewel de Amerikaanse sering niet geschikt is om van te eten, is de plant niet giftig voor zowel mensen als dieren. Je kunt de plant dus met een gerust hart in de tuin zetten wanneer je kinderen of huisdieren hebt. Voor insecten is de ceanothus juist aantrekkelijk; de plant trekt zowel bijen als vlinders aan. 

Amerikaanse sering snoeien

Om de vorm van de plant te onderhouden en de plant te stimuleren nieuwe scheuten aan te maken kan de ceanothus eenmaal per jaar gesnoeid worden. Wanneer dit plaatsvindt hangt af van welk soort je hebt; Amerikaanse seringen die in het voorjaar of aan het begin van de zomer bloeien kunnen direct na de bloei gesnoeid worden. Ceanothus soorten die laat in de zomer of in de herfst bloeien kunnen het beste aan het begin van het voorjaar gesnoeid worden. Dit zodat de planten genoeg tijd krijgen om nieuwe scheuten aan te maken. Benieuwd hoe je een ceanothus precies moet snoeien? Lees dan onderstaand artikel:

Wanneer & Hoe Amerikaanse sering (Ceanothus) snoeien

Amerikaanse sering combineren

Er zijn verschillende manieren om de Amerikaanse sering toe te passen. Je kunt ze prima alleenstaand in de tuin zetten, maar je kan ook zeer leuk combineren met de plant. De plant doet het ook zeer goed in een prairietuin. Zowel de grote als de laagblijvende soorten kan je zeer leuk combineren met de volgende planten:

  • Lavendel
  • Kruipende tijm
  • Sibirische lis
  • Chinees prachtriet
  • Sierhaver
  • Sedum
  • Kokardebloem
  • Vrouwenmantel

Amerikaanse sering vermeerderen

Krijg je geen genoeg van je Amerikaanse sering? Dan kan je de plant gelukkig gemakkelijk vermeerderen. Dit kan je dit het beste doen door de plant te stekken. Let er goed op bij het nemen van stekken dat bladhoudende ceanothus soorten op een ander tijdstip gestekt dienen te worden dan de bladverliezende soorten. Bij bladhoudende soorten moet je vanaf mei stekken nemen en bij bladverliezende soorten pas tussen juni en juli. Benieuwd hoe je de ceanothus precies moet stekken? Lees dan onderstaand artikel:

Wanneer & Hoe Amerikaanse sering (Ceanothus) stekken

Amerikaanse sering soorten

De ceanothus is onderdeel van de wegedoornfamilie (Rhamnaceae) en telt zo’n 60 verschillende soorten. De meeste bekende soorten vinden zijn oorsprong in California waardoor de plant in de Engelse taal ook wel de California Lilac wordt genoemd. Hoewel er 60 verschillende soorten zijn, kan je lang niet elk soort hier vinden. Sommige soorten kunnen Nederlands klimaat niet goed aan terwijl andere soorten minder toepasbaar zijn voor in de tuin. Toch zijn er nog steeds ontzettend veel soorten te vinden in de tuincentra. Drie soorten springen er echter bovenuit en doen het zeer goed in onze tuinen. Dit zijn de Ceanothus ‘Concha’, Ceanothus Thyrsiflorus var. ‘Repens’ en de Ceanothus ‘Burkwoodii’. Hieronder een kleine toelichting van elk soort. 

Ceanothus ‘Concha’

De ceanothus ‘Concha’ is misschien wel de meest bekende soort. De plant wordt circa 150 tot 200 centimeter groot.Wegens zijn hoogte kan die het beste tegen een schutting, muur of gevel staan zodat die niet slap gaat hangen. Hoewel de plant het meest bekend is vanwege zijn blauwe kleur zijn er ook cultivars die wit of roze kleuren. De plant is bladhoudend en wintergroen wat hem de ideale toevoeging voor in de tuin maakt.

Ceanothus Thyrsiflorus var. ‘Repens’

De ceanothus Thyrsiflorus var. ‘Repens’ is ook wel bekend als de kruipsering. Van alle soorten is dit de beste kruipende Amerikaanse sering. De bloei is van mei tot juli. De plant wordt circa 50 centimeter hoog, werkt bodembedekkend en kan tot wel anderhalve meter breed worden. Zeer geschikt dus wanneer je een brede, lage plant wilt hebben. Nadeel van de plant is wel dat die gevoeliger is voor vorst dan de ceanothus ‘Concha’. Het is verstandig om de plant in de winter af te dekken. 

Ceanothus ‘Burkwoodii’

De ceanothus ‘Burkwoodii’ wordt ook wel de sikkelbloem genoemd. De plant bloeit van juli tot september en heeft leuke, lichtblauwe bloemen. De plant bereikt meestal een hoogte van 150 centimeter en wordt net zo breed ongeveer, wat de plant zeer aantrekkelijk maakt. De plant is zeer compact en bossig.