Allium Caeruleum (Blauwe Sierui) – Alles Over Het Planten & Verzorgen Van Allium Caeruleum

Blauwe sierui - Allium Caeruleum

De allium caeruleum valt op wegens zijn prachtige, helderblauwe bloemen. De bloemen vormen zich in een kleine bolvorm van ongeveer vijf centimeter groot waarbij tientallen bloemen dicht op elkaar staan in een stervorm. Dat lijkt misschien klein, maar doordat de blauwe sierui weinig loof aanmaakt zijn de bloemen extra goed zichtbaar. Net als andere allium soorten bloeit de plant op een stevige alsook elegante stengel. Ook na de bloei blijft de plant zijn sierwaarde  voor een langere periode behouden. De plant bloeit van mei tot juli en in zijn bloei trekt die vele vlinders en bijen naar zich toe. Waar veel allium soorten tijdens de bloei last krijgen van geel verkleurende bladeren heeft de blauwe sierui daar geen last van doordat deze zijn bladeren verliest. 

Allium caeruleum planten

De allium caeruleum staat het liefst op een plek in de zon, het liefst met 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag. De plant kan op bijna elke goede tuingrond wel staan, maar heeft een lichte voorkeur voor een voedzame, kalkrijke grond. Belangrijk is dat de grond goed waterdoorlatend is, daar de blauwe sierui niet van natte voeten houdt. Vooral tijdens de winter kan dit veel schade aanbrengen aan de plant. Heb je een grond zonder goede drainage? Dan kan je grind of hydrokorrels met de grond vermengen om deze droger te maken. 

Tijdens de winter heb je gelukkig verder geen omkijken naar de plant, daar het een winterharde bloembol is die temperaturen tot -15°C aan kan. Tijdens de winter kan je de bol dus gewoon in de grond laten zitten. Wanneer je de plant op de juiste standplaats en in de juiste grond hebt gezet, vergt deze niet veel onderhoud meer. 

Allium caeruleum bollen planten

De bollen van de blauwe sierui kunnen het beste tussen september en november worden aangeplant. Begin november heeft hierbij een voorkeur, omdat de plant anders soms nog te vroeg naar boven kan komen. 

Over het algemeen geldt dat het plantgat drie keer zo groot moet zijn als de bol hoog is. Wanneer je een bol van 4 centimeter groot hebt moet de bol dus 12 centimeter diep worden geplant. Je dient de bol met de wortels naar beneden en het puntje omhoog te planten. Om te zorgen dat de grond niet te vochtig wordt kan je kleine kiezelstenen op de bodem van het gat leggen. Indien je meerdere allium caeruleum naast elkaar wilt plaatsen dien je ongeveer een plantafstand van 8 tot 10 centimeter aan te houden.

Allium caeruleum verplanten

Indien je de plant moet verplaatsen, kan je de allium caeruleum het beste direct na de bloei verplanten. Hoewel het nooit ideaal voor een plant is, kan de allium caeruleum een verplanting goed weerstaan. 

Graaf de bol voorzichtig op en let er goed op dat je de bol hierbij niet beschadigt. Plant de bol vervolgens direct in het uitgegraven gat waar je de bol naar wilt verplanten. Je kan het jaar daarop direct weer genieten van de bloei van de plant.

Bloeitijd allium caeruleum

De allium caeruleum zijn bloeitijd vindt plaats van mei tot juli. Begin mei zullen de stervormige, blauwe bloemen zich tentoonstellen. De stervormige bloemen staan in een kleine bolvorm. In juli zullen de bloemen uitgebloeid zijn en zal de plant zaaddozen aanmaken. De zaaddozen blijven nog lang decoratief aan de plant hangen. 

Is de allium caeruleum een meerjarige plant?

De allium caeruleum is een meerjarige bol, waardoor je er meerdere jaren achtereen van kunt genieten. Ze bloeien vaak 4 tot 5 jaar uitbundig, waarna de bloei vervolgens minder zal worden. 

Wanneer de bloei minder wordt kan je de bollen rooien, zodat ze het jaar erop weer over een volle bloei beschikken. Je haalt de bol in dit geval uit de grond en bewaart ze door de zomer heen op een droge plek (het liefst met een temperatuur tussen de 20 en 25 graden). Vervolgens kan je de bol tijdens de herfst weer in de grond planten en zul je zien (als alles goed gaat) dat die het jaar erop weer over een volle, schitterende bloei beschikt. 

Allium caeruleum verzorging

Wanneer je de allium caeruleum op de juiste standplaats hebt geplaatst vergt de plant weinig onderhoud meer. De plant heeft extra water nodig bij warm weer of droge periodes. Na de bloei kan je de uitgebloeide bloemhoofden tot op de grond terugknippen indien gewenst. Dit resulteert er echter wel in dat je een van de decoratieve kanten van de plant afneemt: de zaaddozen die na de bloei verschijnen. Het wordt dus niet aangeraden om dit te doen. 

Allium caeruleum snoeien

Hoewel de blauwe sierui niet gesnoeid hoeft te worden voor zijn gezondheid, kan je de plant na zijn bloei terugknippen. Dit voorkomt dat de plant zaaddozen aanmaakt waardoor die zich niet over de tuin heen zal verspreiden.  Dit zorgt er echter ook voor dat de plant na zijn bloei ook geen zaaddozen meer aanmaakt; een van zijn decoratieve waarden na de bloei. 

Doordat de plant een onopvallend blad heeft en bladverliezend is, hoef je geen aandacht meer te besteden aan het terugknippen van de bladeren, in tegenstelling tot veel andere allium soorten. 

Allium caeruleum bemesten

Om te zorgen dat de allium caeruleum jaar na jaar over een prachtige bloei beschikt is het verstandig de plant eenmaal per jaar te bemesten. Dit kan je het beste aan het begin van het voorjaar doen, tussen eind maart en eind april. Je kunt hiervoor organische meststoffen gebruiken. Geef een handvol meststof per plant en verspreid het rondom de plant. Zorg dat je de grond goed mengt met de meststof. 

Allium caeruleum combineren

Dankzij zijn kleine, blauwe bloemen zijn er ontzettend veel mogelijkheden om te combineren met de allium caeruleum. De helderblauwe kleur van de bloemen kunnen erg leuk combineren met roze bloemen, donkergroene bloemen, witte bloemen of oranje bloemen. Ook combineren ze zeer leuk met elkaar, wanneer ze als groep worden aangeplant. Enkele planten waar de allium caeruleum zeer leuk mee combineert zijn:

Allium caeruleum vermeerderen

De allium caeruleum kan zichzelf vermeerderen door zichzelf uit te zaaien. Nadeel hiervan is wel dat de zaden pas na 5 jaar zullen bloeien. Een snellere methode om de plant te vermeerderen is door de bollen te delen. Je kan de plant delen door na de bloei de bol direct uit de grond te halen. Laat de bol vervolgens binnen drogen. Let er goed op dat de bol niet in de zon staat, gezien dit schade aan kan brengen aan de plant. Wanneer je de bol uit de grond haalt zul je zien dat aan de bol kleinere bollen zitten. Deze kleine bollen kan je voorzichtig van de moederbol afhalen en vervolgens kan je alle bollen in de grond planten. De moederbol zal het jaar erop weer gaan bloeien en de kleinere bollen zullen binnen twee of drie jaar gaan bloeien. 

Allium caeruleum als snijbloem gebruiken

Hoewel je andere allium soorten vaker terugziet in boeketten, kan je de allium caeruleum gebruiken als snijbloem. Met de stengel en de bloem meegerekend wordt de plant slechts 50 centimeter hoog, waardoor die wel slechts voor kleinere boeketten of in een kleine vaas kan worden geplaatst. Indien je de plant als snijbloem wilt gebruiken dien je de stengel te snijden wanneer de bloemen net opengaan. Om een uiengeur te vermijden kan je de planten het beste even in koud water zetten.