De Bulgaarse ui staat onder veel verschillende namen bekend. De plant stond eerst bekend als de allium bulgaricum maar werd na onderzoek vervolgens ondergedeeld in een ondergeslacht van de allium, Nectaroscordum siculum. Maar je kan het al raden… na verder onderzoek wordt die tegenwoordig weer onderverdeeld als allium soort. Welke naam je de plant ook wilt geven, feit is dat de Bulgaarse ui over een prachtige en unieke bloeiwijze beschikt. De plant heeft in bloei een grote groep aan prachtige, naar beneden hangende bloemen in klokvorm. Het leuke is dat de meeste planten normaal eerst omhoog hangen en na verloop van tijd naar beneden gaan hangen doordat ze slap worden. Bij de Bulgaarse ui is dit precies andersom; de plant bloeit eerst naar beneden hangend en zal aan het einde van de bloei rechtopgaande zaaddozen vormen, waardoor die in een piramidevorm zullen staan. Alleen om deze reden al is de Bulgaarse ui een sieraad voor in de tuin. De plant wordt circa 90 tot 100 centimeter hoog.
Bulgaarse ui planten
De Bulgaarse ui is een simpele plant die, mits die op de juiste standplaats staat, weinig onderhoud nodig heeft. De plant komt zowel in de half-schaduw als zon goed tot zijn recht. Belangrijk is dat de plant op goed gedraineerde grond staat. Wanneer de nectaroscordum siculum op een niet goed gedraineerde grond staat krijgt deze natte voeten, waar de plant niet goed tegen kan. Vooral tijdens de winter kan dit veel schade aanbrengen aan de plant.
Heb je een grond zonder goede drainage? Dan kan je grind of hydrokorrels met de grond vermengen om deze droger te maken. Wanneer de plant op de juiste standplaats en op de juiste grond staat heb je er weinig omkijken meer naar. De allium Bulgaricum is een winterharde bloembol, waardoor je de bol tijdens de winter gewoon in de grond kan laten.
Bulgaarse ui bollen planten
De bollen van de Bulgaarse ui kunnen het best tussen september en november worden aangeplant. Begin november heeft hierbij een voorkeur, omdat de plant anders soms nog te vroeg naar boven kan komen. Over het algemeen geldt dat het plantgat drie keer zo groot moet zijn als de bol hoog is. Wanneer je een bol van 4 centimeter groot hebt moet de bol dus 12 centimeter diep worden geplant. Je dient de bol met de wortels naar beneden en het puntje omhoog te planten.
Om te zorgen dat de grond niet te vochtig wordt kan je kleine kiezelstenen op de bodem van het gat leggen. Indien je meerdere allium bulgaricum naast elkaar wilt plaatsen dien je ongeveer een plantafstand van 10 centimeter aan te houden.
Bulgaarse ui verplanten
Hoewel het nooit ideaal is voor een plant, kan de Bulgaarse ui een verplanting goed weerstaan. Let goed op: je kan de plant niet het gehele jaar door verplanten. Indien je de allium bulgaricum wilt verplaatsen dien je dit na de bloei te doen, wanneer het blad van de plant is afgestorven.
Graaf de bol voorzichtig op en let er goed op dat je de bol hierbij niet beschadigt. Plant de bol vervolgens direct in het uitgegraven gat waar je de bol naar wilt verplanten. Je kan het jaar daarop direct weer genieten van de bloei van de plant.
Bloeitijd Bulgaarse ui
De bloeitijd van de Bulgaarse ui vindt van mei tot juli plaats. In mei zullen de prachtige klokvormige bloemen tevoorschijn toveren. Rond juli zullen de bloemen uitbloeien en zal de plant rechtopgaande, in piramidevorm staande, zaaddozen tevoorschijn toveren. Deze blijven nog lang decoratief aan de plant hangen.
Is de Bulgaarse ui een meerjarige plant?
De Bulgaarse ui is een meerjarige bol, waardoor je er meerdere jaren achtereen van kunt genieten. Ze bloeien vaak 4 tot 5 jaar uitbundig, waarna de bloei vervolgens minder zal worden. Wanneer de bloei minder wordt kan je de bollen rooien, zodat ze het jaar erop weer over een volle bloei beschikken. Je haalt de bol in dit geval uit de grond en bewaart ze door de zomer heen op een droge plek (het liefst met een temperatuur tussen de 20 en 25 graden). Vervolgens kan je de bol tijdens de herfst weer in de grond planten en zul je zien (als alles goed gaat) dat die het jaar erop weer over een volle, schitterende bloei beschikt.
Verzorging Bulgaarse ui
Eenmaal op de juiste standplaats heb je niet veel onderhoud meer aan de allium siculum. Alleen bij droge periodes of extreem warm weer moet je de plant van voldoende water voorzien. Hou er echter wel rekening mee dat het water goed weg kan lopen zodat de plant geen natte voeten krijgt. Indien gewenst kan je na de bloei de uitgebloeide bloemhoofden met stelen tot aan de grond terugknippen. Je ontneemt de plant hierdoor echter wel een van zijn decoratieve waarden:
de zaaddozen. Het wordt dus niet aangeraden dit te doen. Het blad, dat vaak geel verkleurt, kan wel al tijdens de bloei worden teruggeknipt. Om langer van een volle bloei van de plant te genieten dien je de plant minimaal een keer per jaar te bemesten.
Bulgaarse ui snoeien
De Bulgaarse ui hoeft niet gesnoeid te worden. Sterker nog: wanneer je de plant snoeit ontneem je de plant van zijn zaaddozen, een van zijn decoratieve waarden. Toch kan het zijn dat je de plant liever terug snoeit omdat je deze na zijn bloei niet meer mooi vindt staan in de tuin. In dat geval kan je na de bloei van de plant zowel de bloemstelen als de uitgebloeide bloemhoofden terug knippen. Geel verkleurende bladeren kan je al tijdens de bloei wegknippen, maar kunnen ook na de bloei worden verwijderd.
Bulgaarse ui bemesten
Om te zorgen dat de allium siculum jaar na jaar over een prachtige bloei beschikt is het verstandig de plant eenmaal per jaar te bemesten. Dit kan je het beste aan het begin van het voorjaar doen, tussen eind maart en eind april. Je kunt hiervoor organische meststoffen gebruiken. Geef een handvol meststof per plant en verspreid het rondom de plant. Zorg dat je de grond goed mengt met de meststof.
Bulgaarse ui combineren
Hoewel de Bulgaarse sierui prima alleenstaand kan worden gezet, valt er ook goed te combineren met de plant. De groen purpere kleur van de plant combineert zeer leuk met roze, paarse en witte bloemen. Daarnaast kan je ze ook erg leuk in een grote groep aanplanten, waardoor ze met elkaar combineren. Enkele planten waar de Bulgaarse ui zeer leuk mee combineert zijn:
- Wilde akelei
- Judaspenning
- Lupine
- IJzerhard
- Vrouwenmantel
- Ooievaarsbek
- Salie
- Siergrassen
Bulgaarse ui vermeerderen
De Bulgaarse ui kan zichzelf vermeerderen door zichzelf uit te zaaien. Nadeel hiervan is wel dat de zaden pas na 5 jaar zullen bloeien. Een snellere methode om de plant te vermeerderen is door de bollen te delen. Je kan de plant delen door na de bloei de bol direct uit de grond te halen. Laat de bol vervolgens binnen drogen. Let er goed op dat de bol niet in de zon staat, gezien dit schade aan kan brengen aan de plant.
Wanneer je de bol uit de grond haalt zul je zien dat aan de bol kleinere bollen zitten. Deze kleine bollen kan je voorzichtig van de moederbol afhalen en vervolgens kan je alle bollen in de grond planten. De moederbol zal het jaar erop weer gaan bloeien en de kleinere bollen zullen binnen twee of drie jaar gaan bloeien.
Bulgaarse ui is eetbaar: heerlijk door gerechten
Hoewel de Bulgaarse ui binnen de Benelux geen bekend kruid is, kan het blad van de plant uitstekend worden toegepast in de keuken. Vooral in Bulgarije wordt het veel toegepast voor gerechten. Het blad van de plant dient geoogst te worden voordat deze gaat bloeien. Knip alleen de dikke, vlezige bladeren van de plant en laat de kleinere bladeren aan de plant zitten. Vervolgens even laten drogen en je kan het gebruiken in de keuken!
Bulgaarse ui als snijbloem
Je ziet de Nectaroscordum siculum tegenwoordig steeds vaker terugkeren in boeketten. Niet zonder reden: de plant leent zich uitstekend als snijbloem. Dankzij zijn stevige stengel en zijn unieke bloeiwijze is het een schitterende aanvulling op een boeket. Indien je de plant als snijbloem wilt gebruiken dien je de stengel te snijden wanneer de bloemen net opengaan. Om een uiengeur te vermijden kan je de planten het beste even in koud water zetten.