Euonymus Planipes (Siberische Kardinaalsmuts) – Alles Over Het Planten En Verzorgen Van Euonymus Planipes

Euonymus Planipes

De euonymus planipes, ook wel bekend als de siberische kardinaalsmuts, is een zeer sierlijke heester. Het kan een vrij forse struik worden: na 10 jaar wordt die ongeveer 250 tot 300 centimeter hoog en breed. De plant heeft een in het voorjaar en de zomer een groen blad om ten tijde van de herfst naar purperrood te verkleuren. Naast zijn bladeren heeft de plant echter nog een schitterende decoratie; zijn vrucht. Wanneer de vrucht openspringt lijkt het net op een ouderwetse kardinaalshoed, waar de plant zijn naam kardinaalsmuts dan ook aan te danken heeft. De vruchten zitten in oranje rode doosjes wat zeer leuk afsteekt tegenover het blad. Nadeel is echter dat de plant bij de eerste nachtvorst zowel zijn vruchten als blad verliest, waardoor je ten tijde van de winter tegen een wat kale struik aankijkt. Dit wordt echter enigszins opgevangen dankzij zijn volle, donkerbruine bast. 

Vormen euonymus planipes

De siberische kardinaalsmuts is in twee verschillende vormen verkrijgbaar binnen de Benelux: de normale versie van de plant en de euonymus planipes op stam. Ze moeten op dezelfde manier worden verzorgd, maar zien er anders uit. De op stam gekweekte euonymus planipes is functioneler doordat die gemakkelijk in pot kan worden geplaatst, terwijl de normale versie van de plant alleen als struik in de tuin worden geplaatst. Hieronder worden beide versies kort toegelicht.

Normale euonymus planipes

De normale versie van de euonymus planipes wordt veelal als solitaire struik in de tuin gebruikt. Dit wegens zijn grootte; de plant wordt na 10 jaar ongeveer 300 centimeter en 300 centimeter breed. Indien gewenst kan je de plant echter kleiner houden door deze regelmatig te snoeien. Hoewel de plant uitstekend als solitaire struik kan worden gebruikt, kan je de plant ook prima combineren met andere planten. Je ziet de plant veel terugkomen in Oosterse tuinen wegens zijn rode blad.

Euonymus planipes op stam

De euonymus planipes is een schitterend exemplaar wanneer die op stam wordt gekweekt. De plant heeft dezelfde groei als de struik variant, met het verschil dat die op een stam staat. Hierdoor komt het als een soort klein boompje uit te zien. Het functionele hiervan is dat die gewoon in pot kan worden gehouden waardoor je de plant vrijwel overal kan plaatsen. Je dient de euonymus planipes op stam wel klein te houden door te snoeien; wanneer je de plant te groot laat worden gaan de takken te veel hangen. 

Euonymus planipes planten

De beste standplaats voor de euonymus planipes is een plek in de volle zon. Hoewel de plant ook prima groeit in half-schaduw, verkleurt het blad mooier naar een felrode kleur wanneer die op een plek in de volle zon wordt geplaatst. Qua grond is de plant niet veeleisend: de plant groeit op bijna elke grond wel goed. De voorkeur gaat echter wel uit naar een goed doorlatende, humusrijke grond. Daarnaast dient de plant voldoende ruimte te krijgen om te groeien. Na 10 jaar wordt de plant zo’n 250 tot 300 centimeter hoog en breed.

Siberische Kardinaalsmuts

Euonymus planipes aanplanten

Je kan de euonymus planipes op twee verschillende manieren kopen: in pot of uit volle grond. Wanneer je de plant in pot koopt kan je de plant het gehele jaar aanplanten, behalve wanneer het vriest of op korte termijn gaat vriezen. Wanneer de plant in volle grond is gekweekt kan je deze het beste tussen maart en april of september en oktober aanplanten. Dit omdat in deze periodes de plant in ruststand is, waardoor de plant zich kan focussen op het aanmaken van nieuwe wortels. Na het aanplanten moet je er goed op letten dat de euonymus planipes de eerste twee jaar voldoende water krijgt. Na twee jaar zullen de wortels diep genoeg zijn geschoten, waardoor die zelf genoeg water op zal nemen. Na twee jaar hoef je ze alleen nog in droge en warme periodes extra water te geven. Doordat de plant giftig is wordt het aangeraden tuinhandschoenen te gebruiken bij het aanplanten.

Tuinhandschoenen aangetrokken? Graaf een gat dat net zo hoog is en tweemaal zo breed is als de kluit. Voeg aanplantgrond toe aan de grond en dompel de wortels van de plant onder in een emmer water. Zet de plant vervolgens in het uitgegraven gat. Zorg ervoor dat de kluit gelijk is aan het grondniveau. De kluit mag in ieder geval niet boven de grond uitkomen, wel iets eronder. Stamp de aarde aan en zorg er vervolgens voor dat je de plant van voldoende water voorziet. 

Bloeitijd euonymus planipes

De euonymus planipes heeft een bloei met kleine, groengele bloemen. De bloeitijd van de plant is tussen mei en juni. Deze bloei is echter vrij onopvallend; de groen gele bloemen vallen weg achter het blad van de plant. Hoewel de bloei van de plant zelf vrij onopvallend is, komen er na de bloei opvallende, zeer mooie vruchten aan in de vorm van een kardinaalshoed. Hoewel vaak wordt gedacht dat deze vruchten de bloei van de plant zijn, ontstaan deze dus pas na de echte bloei van de plant. Vervolgens beginnen de bladeren van de plant rond juli/september rood te kleuren.

kardinaalsmuts vrucht

Euonymus planipes verzorging

De Siberische kardinaalsmuts is geen ingewikkelde plant qua onderhoud. Zodra die op de juiste standplaats staat dien je de eerste twee jaar voldoende water te geven. Na die twee jaar hoef je alleen nog maar water te geven in droge of extreme warme periodes, doordat de wortels diep genoeg geschoten zijn om zichzelf van water te voorzien. Het is verstandig de plant eenmaal per jaar te snoeien om de vorm van de plant mooi te houden. Na de snoei kan je de plant bemesten voor een optimaal resultaat. 

Euonymus planipes snoeien

Om de vorm van de euonymus planipes mooi te houden kan je de plant het beste eenmaal per jaar snoeien. De plant is een langzame groeier, dus het is van belang dat je niet te veel van de plant snoeit. Alleen kruisende en dode takken kunnen volledig teruggesnoeid worden. De beste periode om de euonymus planipes te snoeien is tussen eind maart en begin april. Je snoeit de plant als volgt:

 • Zoek kruisende, dode takken of te lange takken bij de plant uit 
 • Snoei kruisende of dode takken helemaal terug tot aan de stam. Hier zullen vervolgens weer nieuwe, jonge takken gaan groeien 
 • Snoei te lange of afgebroken takken aan het begin van de lente met een een snoeischaar of takkenschaar terug. Deze  takken kan je terugsnoeien tot de eerstvolgende zijtak. Let er goed op dat je deze takken niet te ver terug snoeit, daar de plant geen snelle groeier is
 • Bekijk of je de vorm van de plant mooi vindt. Knip waar nodig nog wat bij 
 • Voeg organische meststoffen aan de plant toe om de groei en het herstel te bevorderen
 • Geniet van je euonymus planipes!

Euonymus planipes bemesten

Om te zorgen dat de plant gemakkelijk herstelt van zijn snoei kan je de euonymus planipes eenmaal per jaar bemesten. Dit kan je het beste doen met organische meststoffen. Let er goed op dat je de bemesting vrij snel na de snoei geeft. Door de plant te bemesten zorg je dat de plant sneller nieuw blad en nieuwe takken aanmaakt. Zorg dat je de bemesting goed mengt met de grond zodat de voedingsstoffen goed worden verdeeld rondom de plant

Is euonymus planipes winterhard en wintergroen?

De euonymus planipes is zeer winterhard en kan temperaturen tot -20°C aan. Je hoeft je binnen Nederlands klimaat dus geen zorgen te maken tijdens de winter. Bij late vorst kan het echter wel voorkomen dat het uiteinde van de takken wat invriezen, maar hier herstelt de plant zich over het algemeen gemakkelijk van. Ondanks dat er groenblijvende soorten van de kardinaalsmuts zijn, is de euonymus planipes niet wintergroen. Het is een bladverliezend soort kardinaalsmuts waardoor die in de winter zijn bladeren en vruchten verliest. 

Is euonymus planipes giftig?

De euonymus planipes is een giftige plant. Wanneer je aan de slag gaat met de plant dien je altijd met tuinhandschoenen te werken. Alle delen van de plant zijn giftig bij inname door de mens, maar de vruchten zijn het meest giftige onderdeel van de plant. Het consumeren van de vrucht van de plant kan sufheid, braken en buikkrampen veroorzaken. Vogels als lijsters, mezen en roodborstjes zijn daarentegen dol op de vruchten, zonder dat zij hier complicaties bij krijgen. Zorg nadat je aan de slag gegaan bent met de plant dat je de tuinhandschoenen goed reinigt en was voor de zekerheid je eigen handen ook nog eens extra. Dat gezegd hebbende; zolang je de plant niet consumeert is euonymus planipes ondanks zijn giftigheid een prachtige toevoeging aan de tuin. 

Euonymus Planipes Vrucht

Euonymus planipes combineren

De euonymus planipes laat zich wegens zijn grootte niet gemakkelijk combineren met planten. De plant kan het beste als solitaire struik dienen of, indien je er toch mee wilt combineren, op stam worden aangekocht. Toch zijn er enkele planten die het goed kunnen doen naast de plant. Enkele planten waarmee je de euonymus planipes kunt combineren zijn:

 • Monnikskap
 • Chinees prachtriet
 • Kniphofia (vuurpijl)
 • Klimrozen

Euonymus planipes stekken

De makkelijkste manier om de euonymus planipes te vermeerderen is door de plant te stekken. Dit kan je het beste doen in de maanden juni, juli of augustus. Je stekt de plant als volgt:

 • Vul een pot met stekgrond
 • Knip tussen juni en augustus een tak af van ongeveer 15 centimeter. Zorg ervoor dat het een stevige tak is en geen jonge twijg
 • Haal van de onderste 10 centimeter de bladeren af
 • Doe een plastic zak om de pot heen en sluit deze af
 • Geef de stek drie keer per week een klein beetje water
 • Wanneer er wortels zijn geschoten kan je de plant in de tuin of in een grotere pot plaatsen (niet wanneer het vriest). Je kunt controleren of er wortels zijn geschoten door heel zachtjes aan de stek te trekken. Wanneer de plant weerstand biedt zijn er wortels geschoten
 • Plaats de pot of plant in de tuin en geniet van de plant