De forsythia, ook wel bekend als Chinees klokje, is vooral geliefd wegens zijn vrolijke gele bloemen. Wanneer de forsythia begint te bloeien weet je dat de lente eraan komt, doordat hij vaak begin maart al begint te bloeien met zijn typerende gele bloemen. Na de bloei verschijnen de ovaal groene bladeren van de plant. Zoals de naam ‘Chinees klokje’ doet vermoeden, vindt de plant zijn oorsprong uit China. Indien je vroegtijdig op een vrolijke manier de lente in wilt gaan, zijn forsythia’s de ideale toevoeging aan je tuin.
Forsythia soorten
Chinees klokje is onderdeel van de olijffamilie. In totaal zijn er elf verschillende soorten, waarvan zes hoofdsoorten en vijf gekruiste soorten zijn. De meeste hiervan lijken veel op elkaar, maar hebben toch kleine verschillen tussen elkaar. De meest bekende soorten in Nederland zijn de forsythia ‘goldrausch’, forsythia intermedia ‘spectabilis’ en de forsythia intermedia ‘mini gold’. Deze zijn alledrie goed geschikt voor Nederlandse klimaat.
Forsythia ‘Goldrausch’
De forsythia ‘Goldrausch’ is een vrij nieuwe soort. Zoals de naam doet vermoeden hebben de bloemen een goudgele kleur. De plant is vrij nieuw ten opzichte van de andere soorten. Er is duidelijk te zien dat de plant goed doorontwikkeld is; de plant heeft een compactere groei ten opzichte van de andere soorten en ook komen er meer bloemen aan. Daarnaast zijn de bloemen zelf ook nog eens een klein beetje groter vergeleken de andere soorten. De plant wordt circa 250 tot 300 centimeter hoog en zo’n 200 centimeter breed. Indien je dus op zoek bent naar een nieuw chinees klokje is dit momenteel de beste optie.
Forsythia intermedia ‘Spectabilis’
De forsythia intermedia ‘Spectabilis’ staat ook wel bekend als bloeiend hout. Dit is de meest bekende van alle soorten. De plant heeft de kenmerkende felgele bloemen. Kan ook worden toegepast als haag. De plant wordt iets kleiner dan de ‘Goldrausch’, circa 200 tot 250 centimeter hoog. Door de plant jaarlijks te snoeien verjong je hem en gaat die langer mee.
Forsythia intermedia ‘mini gold’
Zoals de naam al doet vermoeden is de forsythia mini gold een verkleinde versie van de normale forsythia. De plant bereikt een hoogte van ongeveer 120 centimeter wanneer die volwassen is. De plant is zeer compact en wordt in verhouding tot zijn lengte vrij breed, wat zeer sierlijk staat. Hoewel het een verkleinde versie is, hoeft de plant niet ander verzorgt te worden dan andere forsythia soorten.
Forsythia planten
Chinees klokje is geen moeilijke plant met veel eisen. De plant kan zowel in halfschaduw als volle zon geplaatst worden, maar prefereert een standplaats in de volle zon. Qua grond is elke goede tuingrond geschikt. Wel kun je jaarlijks wat bodemverbeteraar bij de grond toevoegen zodat de plant net wat meer groeikracht krijgt. Indien je meerdere forsythia naast elkaar wilt planten; zorg dat de plantafstand minimaal een meter (het liefst anderhalve meter) bedraagt zodat ze elkaar niet in de weg gaan zitten.
Maak een plantgat waar je de Forsythia in kunt zetten. Zorg bij het aanplanten dat je grond goed los zit. Indien de grond niet goed los zit schieten de wortels minder goed uit waardoor de plant zich moeilijker op zijn nieuwe plek kan settelen. Plantgat eenmaal gemaakt kan je wat bodemverbeteraar bij de grond toevoegen voor extra groeikracht. Dompel de plant met pot en al vervolgens onder in een emmer water zodat de wortels zich vol water kunnen zuigen. Vervolgens verwijder je de pot voorzichtig en zet je de plant in het gemaakte plantgat. Eenmaal geplaatst moet je zorgen dat de plant in de eerste maand genoeg water krijgt, zeker in droge periodes. Vervolgens kun je gaan genieten van de plant!
Wanneer forsythia planten
Chinees klokje kan in principe heel het jaar geplant worden, tenzij het vriest. De beste periode om er een te planten is echter tussen maart en september. In deze periode is de grond wat warmer waardoor de plant meer stimulans krijgt om te gaan groeien.
Forsythia verplanten
Hoewel het niet ideaal voor de plant is, kom je er soms niet onderuit dat je forsythia moet verplaatsen. De beste periode om te verplanten is wanneer de groei stil staat, van oktober tot november. Dit omdat de plant zich dan niet aan het focussen op het groeien en bloeien, waardoor de volledige aandacht van de plant naar de wortels kan gaan. Het is ook in andere periodes mogelijk, maar dan is het risico groter dat je de plant beschadigt.
Forsythia verzorgen
Als de forsythia op de juiste standplaats staat, vergt deze niet veel onderhoud meer. Jaarlijks kan je wat organische mest bij de grond voegen om de groei te stimuleren. Belangrijk is om zeker in het eerste jaar, wanneer de plant nog niet heel sterk is en flink gaat groeien, genoeg water te geven. Als de plant eenmaal wat ouder is hoeft deze alleen tijdens droge periodes extra water te krijgen. Verder is het belangrijk om de plant eenmaal per jaar te snoeien om de plant jong, gezond en mooi te houden. Deze snoei dient plaats te vinden na de bloei, meestal in april/mei.
Forsythia snoeien
Forsythia dient na de bloei gesnoeid te worden, meestal rond april/mei. De snoei is belangrijk omdat de takken van de plant anders verhouten. Wanneer deze verhouten worden de takken houterig en kaal en verschijnen er alleen nog bloemen aan de bovenkant van de takken. Indien je de plant elk jaar snoeit houdt je de plant jong en zorg je ervoor dat die elk jaar een mooie, volle bloei krijgt. Daarnaast zorg je ervoor dat de plant er mooi verzorgd uit blijft zien. Je kan chinees klokje het gemakkelijkst snoeien met een takkenschaar, maar ook een snoeischaar voldoet. Knip alleen de uitgebloeide takken met verdorde bloemen en de dode takken eraf.
Leestip: Wanneer & Hoe forsythia snoeien
Is forsythia winterhard?
Alle bekende soorten van de forsythia zijn winterhard. Ze kunnen temperaturen tot -20°C aan. Kortom; ze zijn uitermate geschikt voor Nederlands klimaat. Wel moet je er goed op letten dat je de plant niet snoeit in de winter, hierdoor kan deze wel beschadigd raken door vorst en komt die tijdens de lente moeilijk/niet tot bloei.
Forsythia stekken
Forsythia is een gemakkelijke plant om te vermeerderen middels een zomerstek. Hieronder een kort stappenplan om de plant te stekken:
- Bereid een pot voor die gevuld is met een mengsel van turfrijke grond en scherp zand
- Zoek tussen juni/juli een goede, nieuwe bebladerde scheut van de plant uit
- Controleer of het hout goed is door de scheut te buigen. Deze mag niet breken
- Neem een stek van 10 tot 15 centimeter
- Steek de stek in de pot en geef hem elke dag genoeg water
- Na 3 tot 4 weken zullen de wortels geschoten zijn en kun je hem aanplanten in de tuin
- Blijf hem vervolgens genoeg water geven. De plant kan in het eerste jaar nadat de stek gemaakt is al een hoogte van een meter bereiken.
Leestip: Wanneer & Hoe forsythia stekken
Forsythia combineren
Chinees klokje leent zicht uitstekend om mee te combineren. Ze combineren over het algemeen het beste met bloeiende struiken en wintergroene planten/struiken. Ze bloeien natuurlijk nog voor de lente begint dus indien je planten die wintergroen eromheen zet contrasteert dit erg mooi. Ook enkele vroegbloeiende planten en bolgewassen zijn erg leuk om voor de plant te zetten. Enkele bloeiende struiken waar de forsythia erg leuk mee combineert zijn:
- Rode ribes (Ribes sanguineum)
- Witte amandel (Prunus glandulosa)
- Buxus (Buxus sempervirens)
- Laurier (Prunus Laurocerasus)
Enkele vroegbloeiende planten en bolgewassen waar de forsythia erg mooi mee combineert zijn:
- Tulpen (Tulipa)
- Reuzenui (Allium giganteum)
- Hondstand (Erythronium)
- Narcissen (Narcissus)
Extra tip: forsythia takken in een vaas
Chinees klokje staat niet alleen erg leuk in je tuin, maar ook in huis. Snoei vlak voordat de bloemknoppen open gaan enkele takken af en zet ze in een vaas. Zorg er wel voor dat de vaas op een warme plek staat. Dit brengt extra fleur en warmte in je huiskamer!