Glansmispel (Photinia Fraseri ‘Red Robin’) – Alles Over Het Planten & Verzorgen Van Glansmispel Red Robin

Glansmispel Photinia Red Robin

De glansmispel red robin begint steeds meer op te vallen binnen tuinierend Nederland. Dit is niet voor niks; de plant is zeer veelzijdig te gebruiken in de tuin. Zo heb je een red robin op stam, als leiboom of als struik en kun je de plant ook nog als haag gebruiken. Daarnaast is de plant het hele jaar door decoratief en heeft die verschillende opvallende aspecten. De red robin heeft een mooi rood blad in het voorjaar, bloeit in mei en juni met witte bloemen en krijgt tijdens de herfst nog rode bessen aan zich. Het blad van de glansmispel verkleurt gedurende het voorjaar naar een donkergroene kleur. Wanneer je de plant echter snoeit ten tijde van de herfst maakt deze weer opnieuw blad aan, waardoor je weer opnieuw kunt genieten van het decoratieve rode blad. Kortom; genoeg te beleven met de glansmispel red robin in de tuin!

Glansmispel red robin vormen

Doordat de glansmispel red robin zo veelzijdig is, komt die voor in verschillende vormen. Zo kun je gaan voor een glansmispel red robin als struik, op stam, als leiboom of kun je meerdere photinias naast elkaar als haag gebruiken. Hoewel het dezelfde plant is, dienen ze toch net wat anders behandeld te worden wanneer ze op verschillende manieren worden gebruikt. Daarom krijg je hieronder een korte toelichting voor elke vorm waarin de plant verkrijgbaar is. 

Glansmispel als struik

De glansmispel red robin wordt over het algemeen als struik of haag gehouden. Dit is ook zijn natuurlijke manier van groeien. Het is een middelhoge struik die tussen de drie en vier meter hoog kan worden. Hoewel de red robin als struik meestal alleenstaand in de tuin wordt gezet, kan deze ook achterin een border worden geplaatst. Zo kan die uitstekend gecombineerd worden met laagblijvende, wintergroene heesters. 

Glansmispel red robin op stam

De glansmispel op stam ziet er eigenlijk net zo uit als de struik variant, met het verschil dat deze speciaal op een stam zijn gekweekt. Dit resulteert erin dat de plant een klein boompje wordt in plaats van een struik. Voordeel van een red robin op stam is dat die gemakkelijk in een pot kan worden geplant, waardoor je de plant ook op een balkon of terras kunt plaatsen. Door tweemaal per jaar te snoeien kun je de red robin op stam mooi bolvormig houden indien gewenst. 

Glansmispel red robin als leiboom

De glansmispel red robin kan uitstekend dienen als leiboom. Bij een leiboom worden de takken middels een soort klimrek geleid naar waar ze naartoe moeten groeien. Hierdoor kun je als het ware een haag in de lucht krijgen. Wel is het belangrijk de plant goed bij te snoeien zodat de plant er mooi uit blijft zien. Zorg ervoor dat de takken van de plant binnen afstand van het rek blijven voor ondersteuning. Je wilt namelijk niet dat de plant gaat hangen. 

Glansmispel red robin als haag

Glansmispel red robin is een zeer goede haagplant. De plant is decoratief met het rode blad, verkleurt later mooi naar donkergroen en is gedurende de winter ook groen. Daarnaast laat de plant zich zeer gemakkelijk snoeien, waardoor je hem precies zo groot kunt houden als je wilt. Wanneer je de red robin zijn gang laat gaan kan deze tot wel 4 meter breed en hoog worden, maar door de plant te snoeien kun je hem kleiner houden. Daarnaast is de red robin blikdicht, wat betekent dat je er niet doorheen kunt kijken. Ideaal als haagplant te gebruiken  in zowel grote als kleinere tuinen. 

Glansmispel red robin planten

Voordat je de red robin aanplant in de tuin is het belangrijk eerst het juiste plekje voor de plant uit te zoeken. De beste standplaats voor glansmispel is in de zon of half-schaduw, op een half beschutte plaats. Ze willen het liefst half-beschut staan omdat red robin niet goed tegen harde wind kan en in strenge winters flink in kan vriezen. Meestal niet iets waar de plant dood van gaat, maar het gaat vaak wel ten koste van de decoratieve waarde. Qua grond is de photinia niet veeleisend, de plant groeit op bijna elke grond wel goed. Voor een optimaal resultaat is het echter aan te raden om te gaan voor een voedingsrijke grond die vochthoudend is. Hierop groeit de red robin het best. Indien je meerdere glansmispel als een haag wilt planten moet je van te voren goed bepalen hoe groot je de planten wilt laten worden. Ze kunnen 70 tot 100 centimeter breed worden, maar kunnen het beste binnen 50 centimeter van elkaar worden geplant indien je een dichte haag wilt vormen. 

Glansmispel red robin aanplanten

De glansmispel kan in principe heel het jaar aangeplant worden. Tijdens de herfst is echter de beste periode om red robin aan te planten, doordat de grond in deze periode vochtiger is en nog nagloeit van de zomer. Indien je photinia aan wilt planten in de zomer moet je er goed opletten dat de plant voldoende water krijgt. Zorg bij het aanplanten van de red robin altijd dat je tuinhandschoenen draagt. Hoewel de plant geen doorns heeft, kan de plant nog altijd vervelend tegen de hand aan schuren. Tuinhandschoenen aangetrokken? Maak een plantgat die groter is dan de kluit van de plant. Haal de red robin uit de pot en zet je deze in het gat. Om de groei van de plant te stimuleren kun je wat extra meststoffen aan de grond toe te voegen. Zorg ervoor dat de grond tot 5 centimeter boven de kluit uitkomt. Stamp de aarde aan en zorg er vervolgens voor dat je de plant van voldoende water voorziet. 

Bloeitijd glansmispel red robin

Red robin kent meerdere decoratieve waardes. De echte bloei met witte bloem vindt plaats van mei tot juni. De rode bessen (welke niet eetbaar zijn voor mensen) vormen zich in de herfst. Het meest decoratieve aan de plant, de rode bladeren, vormen zich tijdens het voorjaar. Indien je de plant rond augustus voor een tweede keer snoeit krijgt de plant nogmaals rode bladeren, waardoor je ook tijdens de herfst kunt genieten van de rode struik. Dit resulteert er echter wel vaak in dat je geen rode bessen aan de plant krijgt, wat minder bevorderlijk voor de vogels is. Vogels zijn namelijk dol op de rode bessen van de photinia. 

Glansmispel red robin verplaatsen

Hoewel het niet ideaal is voor de plant, kom je er soms niet onderuit dat je een red robin moet verplaatsen. Indien je een grote red robin hebt is het verstandig om ruim van te voren voorbereidingen te treffen en de plant zes maanden van te voren flink terug te snoeien. Hoewel de plant vanaf de herfst tot aan het begin van het voorjaar verplant kan worden, is de beste periode om dit te doen begin maart. Let er echter wel goed op dat het niet vriest wanneer je de plant wilt verplaatsen. Na het verplaatsen kan je de plant direct terugsnoeien. Hou er rekening mee dat de photinia na een verplaatsing vaak een jaar nodig heeft om te herstellen.  

Glansmispel red robin verzorging

Glansmispel is geen veeleisende plant qua verzorging, maar vergt wel enkel onderhoud. Zo kan je de het beste tweemaal per jaar meststoffen toevoegen en is het na een aantal jaar verstandig de plant eenmaal per jaar te snoeien. Ook moet de plant in droge periodes genoeg water krijgen. Wanneer je de plant jaarlijks onderhoudt kan die met een beetje geluk meer dan 20 jaar meegaan in de tuin. 

Glansmispel red robin bemesten

Om de glansmispel in optimale conditie te houden, wordt je aangeraden de plant eenmaal per jaar te bemesten met een organische meststof. Dit kan je direct aan het begin van het voorjaar doen, meteen na de eerste snoei. Gedurende deze periode gaat de plant weer groeien en middels een bemesting krijg je vaak een mooier rood blad dan zonder bemesting. Een ander voordeel van eenmaal per jaar bemesten is dat de photinia minder vatbaar is voor ziektes. Let er wel goed op dat bij het bemesten van de plant je geen bemesting op de bladeren achterlaat. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het blad verbrandt. Zorg dat je de bemesting goed met de huidige grond mengt voor een optimaal resultaat. 

Groeisnelheid glansmispel red robin 

Hoewel de glansmispel red robin best groot kan worden, is het geen snelle groeier. Jaarlijks groeit de plant ongeveer 30 tot 40 centimeter in de hoogte wanneer je deze niet snoeit. Doordat de photinia meestal niet groter dan 300 centimeter  wordt, heeft deze 7 tot 10 jaar nodig om zijn maximale hoogte bereiken. Je kunt de plant uiteraard ook gemakkelijk kleiner houden door deze te snoeien. 

Is photinia winterhard?

Hoewel alle soorten het liefst op een beschutte plek worden gezet, zijn alle in Nederland verkrijgbare photinia soorten redelijk winterhard binnen Nederlands klimaat. De plant kan temperaturen aan tot -10°C. Het kan zijn dat een strenge winter kan zorgen voor vorstschade bij de plant. In dat geval dien je de red robin tot het oude hout terug te snoeien zodat de plant weer gezonde uitlopers kan aanmaken. Ook zal je zien dat bij de strenge vorst de bladeren al snel van de struik afvallen. Dit is echter geen reden tot paniek; rond het voorjaar zal de plant weer prachtig nieuw blad aanmaken. 

Is glansmispel red robin wintergroen?

De glansmispel is een wintergroene struik. Tijdens het voorjaar loopt die uit met rood blad, wat vervolgens gedurende het voorjaar verkleurd naar een donkergroene kleur. Wanneer je de plant rond augustus snoeit loopt die vaak weer opnieuw rood uit, om tegen de winter weer donkergroen te worden. De red robin heeft dus een zeer leuke afwisseling in kleur die iedere tuin kan opfleuren. Alleen de photinia villosa is niet wintergroen.

Photinia red robin ziektes

Hoewel de photinia weinig last heeft van ziektes of plagen, kan die soms last hebben van een bladvlekkenziekte genaamd entomosporium mespili. Deze ziekte zorgt ervoor dat er zwarte vlekken op het blad komen die zich over het blad uitspreiden. Deze ziekte komt meestal tevoorschijn wanneer de plant niet op de juiste plek in de tuin staat en verspreidt zich wanneer de photinia verzwakt is. Gelukkig is dit op te lossen door de zwarte, afgevallen bladeren direct op te ruimen en door een standplaats te geven waar de plant gemakkelijk op kan drogen. De ziekte verspreid zich namelijk alleen onder vochtige omstandigheden. Ook kun je een schimmelbestrijdingsmiddel gebruiken om het op te lossen. Wanneer je red robin in goede staat is, lost die het meestal uit zichzelf op en verspreidt de ziekte zich niet. 

Is glansmispel red robin giftig?

Hoewel de red robin niet geschikt is om van te eten, is de plant niet giftig voor zowel mensen als honden en katten. De bessen van de plant zijn niet lekker maar zullen zowel mens als huisdier geen kwaad doen. De vogels zijn daarentegen dol op de bessen en komen er in veelvoud op af om van te eten. Hoewel de meeste mensen geen paard in de tuin hebben staan is er nog een belangrijk punt om te melden; de bessen van de photinia red robin zijn wel giftig voor paarden. Indien je dus een red robin bij je paard in de buurt wou zetten is dit geen goed plan. 

Photinia snoeien

glansmispel photinia red robin snoeien

Glansmispel kan goed tegen een snoeibeurt. Het is, zeker wanneer de plant wat ouder is, verstandig de plant minimaal een keer per jaar te snoeien. Tweemaal per jaar is ook mogelijk. Bij het snoeien wordt er onderscheid gemaakt tussen de hoofdsnoei, die het best in maart plaats kan vinden, en de vormsnoei, die het beste in augustus plaats kan vinden. Het voordeel van de photinia snoeien is dat je de plant compact houdt, de plant feller rood blad aanmaakt en de plant weer uitbundiger gaat bloeien. Ook zorgt het ervoor dat je de photinia mooi in vorm houdt. Benieuwd hoe je een photinia red robin moet snoeien? Lees hier:

Wanneer & hoe glansmispel (photinia red robin) snoeien.

Glansmispel vermeerderen

Red robin stekken

De beste manier om photinia te vermeerderen is door het nemen van zomerstek. Dit doe je in de volgende stappen: 

  • Vul een pot met stekgrond
  • Knip tussen juli en augustus een tak van ongeveer 8 tot 10 centimeter af
  • Haal de onderste bladeren van de stek
  • Doe een plastic zak om de pot heen en sluit deze af
  • Zet de plant over naar een grotere pot wanneer er wortels zijn geschoten
  • Hou de pot tot de herfst binnen met 8 uur zonlicht per dag
  • Plaats de pot of de plant in de tuin en geniet van je photinia!

Benieuwd naar een uitgebreidere uitleg om photinia te stekken? Lees hier:

Wanneer & hoe glansmispel (photinia red robin) stekken

Glansmispel combineren

Doordat de glansmispel in verschillende vormen komt, zijn er ontzettend veel mogelijkheden om de plant te combineren. Zo valt een photinia red robin o.a. ontzettend leuk te combineren met:

Ook kunnen ze natuurlijk uitstekend aan elkaar als haag gecombineerd worden.

Photinia soorten

Photinia vindt zijn oorsprong in de Himalaya. Glansmispel is onderdeel van de rozenfamilie (Rosaceae). Over heel de wereld kent de Photinia meer dan 60 verschillende soorten, maar binnen de Nederland en België worden er eigenlijk maar drie gebruikt. Dit zijn photinia x fraseri, photinia serratifolia en de photinia villosa. De red robin behoort tot het photinia x fraseri soort en is het meest bekend van allemaal, alsook het meest decoratief. Al deze drie soorten doen het goed binnen Nederlands en Belgisch klimaat en kunnen toegepast worden in de tuin. Hieronder een korte beschrijving van alle drie de soorten en waarin ze van elkaar verschillen.

Photinia x fraseri

De photinia x fraseri is het meest bekende photinia soort. De photinia red robin en photinia little red robin zijn beide cultivars van de photinia x fraseri. De plant is goed winterhard, groeit gemakkelijk, heeft een gezaagd blad en het blad van photinia x fraseri kleurt in het voorjaar helderrood. De photinia x fraseri is hedendaags een van de populairste haagplanten.

Photinia serratifolia

De photinia serratifolia heeft enkele verschillen ten opzichte van de photinia x fraseri. Zo is het blad gekarteld en gegolfd, zijn de bladeren in plaats van helderrood vaak meer bruinrood en kan die temperaturen tot -20°C aan, wat de plant meer winterhard maakt dan de photinia x fraseri. De photinia serratifolia is vaak wat kleiner van stuk en bereikt meestal maar een hoogte van maximaal 200 centimeter. De bekendste cultivar van de photinia serratifolia is de ‘pink crispy’, die met roze blad uitloopt. 

Photinia villosa

De photinia villosa kan het grootst van deze drie soorten worden en kan wel een hoogte tot vijf meter bereiken. De plant heeft wat ovale bladeren en krijgt in de herfst knalrode vruchtjes die zeer aantrekkelijk zijn voor vogels. Hoewel het een zeer mooie plant is kleeft er ook een nadeel aan de photinia villosa; deze is niet wintergroen. Dit betekent dat je de plant beter niet als haag toe kunt passen en niet heel het jaar zijn decoratieve waarde behoudt.