Japanse Kardinaalsmuts (Euonymus Japonicus) – Alles Over Het Planten En Verzorgen Van Japanse Kardinaalsmuts

japanse kardinaalsmuts - euonymus japonicus

De japanse kardinaalsmuts is een functionele wintergroene struik. De plant vindt zijn oorsprong in oost-azië. De struik heeft een prachtige rechtopgaande groei en wordt veelal als kleine haag in de tuin toegepast. Voordeel van de plant is dat het een langzame groeier is, waardoor je de haag maar eenmaal per jaar in vorm hoeft te snoeien. Als solitaire plant doet het de plant het echter ook zeer goed. De plant dankt zijn naam kardinaalsmuts aan zijn vruchten die in de vorm van ouderwetse kardinaalsmutsen groeien. Wegens zijn kleine blad en toepassing als haag wordt de plant vaak als alternatief voor de buxushaag gezien. Toen er een buxus plaag was ging men op zoek naar een alternatief voor de buxus en kwamen ze bij de euonymus japonicus uit. Het voordeel van de japanse kardinaalsmuts is dat deze niet vatbaar is voor de buxusschimmel of de buxusmot. De plant is zeer onderhoudsvriendelijk en verdient in elke tuin wel een plekje!  

Euonymus japonicus cultivars

De japanse kardinaalsmuts telt wegens zijn populariteit velen cultivars. In Nederland alleen zijn er al meer dan 30 verschillende cultivars verkrijgbaar. Hoewel er ontzettend veel verschillende cultivars zijn, kan je de meeste cultivars onderverdelen in drie verschillende kleuren blad: zilverbont, goudbont en groen blad. Hieronder worden de zes populairste cultivars van de plant kort toegelicht. 

Euonymus japonicus ‘Green Spire’ (Groen blad)

De euonymus japonicus green spire is de meestgebruikte cultivar voor een haag. De plant heeft glanzend donkergroene, klein gekartelde bladeren. Wanneer je de plant in de zon zet kunnen de donkergroene bladeren naar geelgroen verkleuren. Hoewel het de meestgebruikte cultivar is voor een haag, kan de plant ook prima als solitaire plant, border plant of in pot worden geplaatst. Je kan dus verschillende kanten op met de green spire. De plant wordt, wanneer die volwassen is, ongeveer 80 tot 100 centimeter hoog. Wanneer de plant nog niet een volwassen hoogte heeft bereikt groeit die ongeveer 10 centimeter per jaar.

Euonymus japonicus ‘Microphyllus’ (Groen blad)

De euonymus japonicus microphyllus beschikt net als de green spire over een groen blad en wordt ongeveer 60 tot 80 centimeter hoog. Het grootste verschil tussen de twee planten zie je echter terug in de bladeren; de euonymus japonicus microphyllus blijft iets lichter van kleur en heeft iets kleinere bladeren dan de green spire. De plant is zeer functioneel en kan als haag, solitaire plant, border plant of in pot worden geplaatst. Als haag wordt echter vaker gekozen voor de green spire omdat deze een net iets groter blad heeft, waardoor die net wat compacter oogt.

euonymus japonicus groen blad

Euonymus japonicus ‘Aureomarginatus’ (goudbont blad)

De euonymus japonicus ‘aureomarginatus’ heeft een prachtig goudbont blad. De plant heeft een opgaande, wat bossige groeiwijze. Wanneer de plant volwassen is bereikt die een hoogte van ongeveer 150 centimeter. Leuke toevoeging aan de plant is dat het blad van de plant bij strenge vorst naar rood verkleurt. De plant kan zowel in de volle zon als half-schaduw worden geplaatst, maar wanneer je de plant in volle zon plaatst verkleurt het blad beter naar een goudbonte kleur. De plant kan ook als haag worden gebruikt, maar is wegens zijn wat bossige groei iets minder geschikt hiervoor. 

Euonymus japonicus ‘Marieke’ (goudbont blad)

De euonymus japonicus ‘marieke’ is het gehele jaar een prachtige verschijning in de tuin. Net zoals de aureomarginatus beschikt de plant over een schitterend goudbont blad. Hoewel de plant een langzame groeier is, kan die wel iets groter worden dan de aureomarginatus. De plant bereikt na ongeveer 10 jaar een volwassen hoogte van 200 centimeter. De plant kan zowel in half-schaduw als volle zon worden geplaatst, maar wanneer in die in de volle zon wordt geplaatst zullen de bladeren beter goudbont kleuren. 

euonymus japonicus goudbont blad

Euonymus japonicus ‘Kathy’ (zilverbont blad)

De euonymus bravo heeft een glanzend zilverbont blad. Het zilver van het blad steekt zeer mooi af tegenover het groene gedeelte. Net als de soorten met een goud blad kan de plant prima in half-schaduw en volle zon worden geplaatst, maar verkleurt het blad het mooist wanneer die in de volle zon wordt geplaatst. Hoe meer schaduw de plant heeft, hoe groener die wordt. Wanneer de plant volwassen is zal deze ongeveer 100 centimeter hoog worden. Je dient de plant wel jaarlijks een klein beetje bij te snoeien om de vorm van de plant te behouden. 

Euonymus japonicus ‘Bravo’ (zilverbont blad)

De euonymus japonicus ‘Bravo’ heeft net als de kathy een prachtig zilverbont blad. Verschil is er echter wel tussen de grootte: de bravo wordt wanneer die volwassen is zo’n 175 centimeter hoog. De euonymus bravo is zeer geschikt voor hagen wegens zijn compacte begroeiing. 

euonymus japonicus zilverbont blad

Euonymus japonicus op stam

Misschien wel de mooiste versie van de plant; de euonymus japonicus op stam. De plant heeft dezelfde groei als de struik variant, met het verschil dat deze speciaal op stam is gekweekt. Hierdoor komt het als een klein, mooi boompje uit te zien. Dit terwijl het qua blad, bloei en vrucht dezelfde eigenschappen heeft als de normale euonymus japonicus. Een groot voordeel aan de plant op stam is dat die gemakkelijk in pot kan blijven staan, waardoor je de plant overal kan neerzetten. Balkon en terras zijn hierbij niet uitgezonderd. 

Euonymus japonicus planten

De japanse kardinaalsmuts is ook voor mensen zonder groene vingers gemakkelijk te onderhouden. De plant is zowel winterhard als wintergroen, waardoor die heel het jaar door decoratief staat en ook geen extra aandacht nodig heeft tijdens winter. De beste standplaats voor de japanse kardinaalsmuts is een plek in de zon of half-schaduw. De groen bladige (green spire en microphyllus) kunnen zelfs in de schaduw worden geplaatst. Sterker nog, hoe minder zon de plant heeft, hoe groener het blad wordt. Wanneer de groenbladige cultivars in de zon worden geplaatst zal het blad naar een geelgroene kleur verkleuren. Qua grondsoort heeft de euonymus japonicus ook niet veel eisen. Voor een optimaal resultaat is het echter aan te raden de plant op een niet te droge, humusrijke grond te plaatsen. Zorg er wel voor dat de grond water doorlatend is; japanse kardinaalsmuts houdt (zeker tijdens de winter) niet van te natte voeten. Indien je de euonymus japonicus als haag wilt aanplanten dien je ongeveer 20 tot 30 centimeter afstand per plant aan te houden. Als vakbeplanting kan je een plantafstand van 40 tot 50 centimeter per plant aanhouden.

Japanse kardinaalsmuts aanplanten

De japanse kardinaalsmuts wordt bijna altijd in pot geleverd. Dit zorgt ervoor dat je de plant het gehele jaar door kunt planten, behalve wanneer het vriest. De eerste twee jaar na de aanplanting dien je er goed op te letten dat de plant voldoende water krijgt. De plant heeft ongeveer twee jaar nodig voordat de wortels diep genoeg zijn gestoken om voldoende water op te nemen. Na deze twee jaar zullen de wortels diep genoeg gestoken zijn waardoor die alleen in hele warme of droge periodes extra water nodig heeft. Je kan de plant het beste aanplanten met aanplantgrond zodat je zeker weet dat de plant de juiste voedingsstoffen krijgt. Tuinhandschoenen zijn tevens aangeraden bij het aanplanten.

Tuinhandschoenen aangetrokken? Graaf een gat dat net zo hoog is en tweemaal zo breed is als de kluit. Zorg dat de omringende grond lekker los zit, zodat de plant gemakkelijk wortels kan schieten. Voeg aanplantgrond toe aan de grond en dompel de wortels van de plant onder in een emmer water. Zet de plant vervolgens in het uitgegraven gat. Zorg ervoor dat de kluit niet boven de grond uitkomt. Stamp de aarde aan en zorg er vervolgens voor dat je de plant van voldoende water voorziet. 

Bloeitijd japanse kardinaalsmuts

Hoewel de bloei van de euonymus japonicus zeer onopvallend is, beschikt deze wel over een bloei. Tijdens de bloei komen er onopvallende, kleine witte bloemen aan de plant. Hoewel de bloei van de plant zelf vrij onopvallend is, kunnen er na de bloei opvallende, zeer mooie vruchten aan de struik groeien in de vorm van een kardinaalsmuts. Dit is dan ook waar de plant zijn naam kardinaalshoed aan te danken heeft. Hoewel vaak wordt gedacht dat deze vruchten de bloei van de plant zijn, ontstaan deze dus pas na de echte bloei van de plant. 

Japanse kardinaalsmuts verzorging

Zodra de japanse kardinaalshoed op de juiste standplaats en in de juiste grond staat is het geen ingewikkelde plant qua verzorging. Alleen de eerste twee jaar na aanplanten dien je de plant van extra water te voorzien. Dit omdat de plant ongeveer twee jaar nodig heeft om zijn wortels diep genoeg te schieten dat die zelf genoeg water op kan nemen. Na de twee jaar moet de plant alleen nog extra water krijgen in hele droge of hele warme periodes. Om de vorm van de plant mooi te houden is het aan te raden de plant eenmaal per jaar te snoeien. 

Euonymus japonicus snoeien

De euonymus japonicus verdraagt een snoei goed en kan eenmaal per jaar gesnoeid worden. Doordat de japanse kardinaalsmuts een langzame groeier is moet je er goed op letten om niet te veel van de plant af te snoeien. Zolang het niet vriest kan de plant in principe heel het jaar gesnoeid worden. De beste periode is echter tussen mei en augustus, waar de plant genoeg tijd krijgt om zich te herstellen van de snoei. Het belangrijkste om op te letten bij de snoei is dat je dode, verkeerd geplaatste takken weg knipt en beschadigde takken tot een zijtak terugsnoeit. De plant kan gemakkelijk gesnoeid worden met een snoei-of heggenschaar. Stappenplan voor het snoeien van de euonymus japonicus:

 • Zoek oude, dode takken of te lange takken bij de plant uit 
 • Snoei takken met dood hout helemaal terug tot aan de stam. Hier zullen vervolgens weer nieuwe, jonge takken gaan groeien 
 • Snoei beschadigde of afgebroken takken terug. Deze  takken kan je terugsnoeien tot de eerstvolgende zijtak (indien die aanwezig is)
 • Bekijk of je de vorm van de plant mooi vindt. Knip waar nodig te lange takken terug 
 • Voeg organische meststoffen aan de plant toe om de groei en het herstel te bevorderen

Euonymus japonicus bemesten

Voor een optimaal resultaat kan je de japanse kardinaalsmuts het best eenmaal per jaar bemesten. Dit kan je het beste direct na de snoei doen, tussen mei en augustus. Door de plant te bemesten herstelt die zich sneller na de snoei en maakt die sneller nieuw blad en nieuwe takken aan. Zorg er wel voor dat je de bemesting goed mengt met de grond zodat de voedingsstoffen goed worden verdeeld rondom de plant. 

Is japanse kardinaalsmuts winterhard en wintergroen?

De euonymus japonicus is zowel winterhard als wintergroen en kan temperaturen van -15°C tot -25°C aan. De cultivars met een bont blad zijn vaak wat minder winterhard dan de groenblijvende cultivars, maar beide soorten zullen de winters binnen Nederland doorkomen. De plant is naast winterhard ook nog eens wintergroen, wat ervoor zorgt dat deze zijn decoratieve waarde tijdens de winter behoudt. 

Is japanse kardinaalsmuts giftig?

De japanse kardinaalsmuts is een giftige plant bij inname van de bladeren, schors of de vrucht. Zorg dat je voor de zekerheid met tuinhandschoenen te werk gaat wanneer je aan de slag gaat met de plant. Hoewel alle delen van de planten giftig zijn bij inname, zijn de vruchten het meest giftige onderdeel van de plant. Het consumeren van de vrucht van de plant kan sufheid, braken en buikkrampen veroorzaken. Vogels als lijsters, mezen en roodborstjes zijn daarentegen dol op de vruchten. Zorg nadat je aan de slag gegaan bent met de plant dat je de tuinhandschoenen goed reinigt en was voor de zekerheid je eigen handen ook nog eens extra. Dat gezegd hebbende; zolang je de plant niet consumeert is euonymus japonicus ondanks zijn giftigheid een prachtige toevoeging aan de tuin. 

kardinaalsmuts vrucht

Japanse kardinaalsmuts combineren

Hoewel de japanse kardinaalsmuts prima als solitaire struik kan dienen, kan je er ook zeer leuk mee combineren. Ze kunnen als haag zeer leuk met elkaar combineren, maar kunnen ook zeer leuk combineren als vakbeplanting. Enkele planten waar je de plant zeer leuk mee kunt combineren zijn:

 • Kniphofia 
 • Echeveria elegans
 • Oosterse klaproos
 • Wild kattenkruid
 • Vrouwenmantel

Japanse kardinaalsmuts vermeerderen

Er zijn meerder manieren om de euonymus japonicus te vermeerderen. Allereerst kan je dit doen door de pit die in het velletje (de kardinaalsmuts) te zaaien. Een andere manier is om de plant af te leggen. De makkelijkste en meest succesvolle manier om de plant te vermeerderen is echter door de plant te stekken. Je kunt dit het best in de maanden juni, juli en augustus doen omdat ze in deze maanden sneller wortel schieten. Volg onderstaand stappenplan om de plant te stekken:

 • Vul een pot met stekgrond
 • Knip tussen juni en augustus een tak af van ongeveer 15 centimeter. Zorg ervoor dat het een stevige tak is en geen jonge twijg
 • Haal van de onderste 10 centimeter de bladeren eraf en plaats de stek in de pot
 • Doe een plastic zak om de pot heen en sluit deze af
 • Geef de stek drie keer per week een klein beetje water
 • De plant zal na ongeveer 1 tot 2 maanden wortels schieten. Wanneer er wortels zijn geschoten kan je de plant in de tuin (niet wanneer het vriest) of in een grotere pot plaatsen. Je kunt controleren of er wortels zijn geschoten door heel zachtjes aan de stek te trekken. Wanneer de plant weerstand biedt zijn er wortels geschoten
 • Plaats de pot of plant in de tuin. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt
 • Geniet van je nieuwe japanse kardinaalsmuts!