Witte lavendel – Alles over het planten & verzorgen van witte lavendel

Witte Lavendel

Lavendel is veelal bekend om zijn paarsblauwe bloemen, maar er bestaan ook witte varianten. Net als echte lavendel verspreidt witte lavendel een heerlijke geur en is die aantrekkelijk voor bijen en hommels. Daarnaast contrasteren de grijsgroene bladeren uitstekend met de witte bloemen. De plant is veelal geliefd omdat je er uitstekend mee kan combineren in de tuin en het een erg onderhoudsvriendelijke plant is. Daarnaast kan je witte lavendel op verschillende manieren gebruiken; in haagjes, als opvulling in een plantvak of in pot. De witte lavendel biedt dus ontzettend veel leuke mogelijkheden voor in de tuin.

Witte lavendel soorten

Er zijn meerdere varianten van witte lavendel. De drie bekendste variëteiten hiervan de lavendel Alba, lavendel Edelweiss en lavendel Arctic Snow. Hoewel deze drie variëteiten alle drie lavandula angustifolia zijn en in de meeste aspecten veel op elkaar lijken, zitten er toch kleine verschillen tussen de planten. Hieronder een kleine toelichting van de planten en waarin ze verschillen. 

Lavendel Alba (lavandula angustifolia ‘Alba’)

Lavendel Alba wordt circa 50 centimeter hoog. De plant bloeit in de maanden juni, juli en augustus. De plant is goed winterhard en kan een temperatuur tot -20°C aan. Ook is de Alba winterhard. Vooral opvallend bij lavendel Alba is dat de loof van de plant wat groener is dan bij de andere witte lavendel.

Lavendel Edelweiss (lavandula angustifolia ‘Edelweiss’)

De lavendel Edelweiss is de meest bekende witte variant. Lavendel Edelweiss bloeit net als de Alba in juni, juli en augustus en wordt circa 50 centimeter groot. De plant groeit het best in de volle zon. Wat de lavendel Edelweiss onderscheidt zijn de lange, slanke bloeiaren en het mooie blad. 

Lavendel Arctic Snow (lavandula angustifolia ‘Arctic Snow’)

Lavendel Arctic Snow wordt vaak gezien als de grotere, verbeterde broer van de lavendel Alba, ondanks dat die maar 40 centimeter hoog is. In bloei zijn de bloemen zuiver wit en de plant is ook net wat groeikrachtiger dan de Alba. Ook Arctic Snow groeit het best onder volle zon en zijn bloei valt ook in de maanden juni, juli en augustus.

Witte lavendel aanplanten

De witte lavendel varianten hoeven niet anders behandeld te worden dan de normale lavandula angustifolia. Dit betekent dat die in volle zon geplant moet worden. De aarde mag niet bemest zijn, maar is het liefst kalkrijk. De witte lavendel houdt van droge omstandigheden, dus is het belangrijk dat die een goed gedraineerde grond heeft. Je kan de lavendel gedurende heel het jaar planten, behalve wanneer het vriest. De beste periode voor het aanplanten is echter van 20 maart tot 21 juni. Probeer ze op 50 centimeter afstand van elkaar te planten indien je ze in een plantvak wilt zetten. Dit betekent dat je er maximaal negen per vierkante meter kunt plaatsen. Wanneer je de lavendel als haag wilt hebben, moeten ze op ongeveer 35 centimeter van elkaar geplaatst te worden. 

Leestip: Alles over het planten en verzorgen van lavendel

Witte lavendel verzorgen

Lavendel is een onderhoudsvriendelijke plant. Omdat de plant van droogte houdt, hoef je witte lavendel zo goed als geen water te geven. Alleen onder extreem droge omstandigheden is het nodig om hem wat water te geven. Dit betekent echter niet dat de witte lavendel totaal geen onderhoud nodig heeft. Je kunt de plant tweemaal per jaar bemesten met lavendel mest. Eens per twee jaar kan je de grond weer een beetje vermengen met wat kalk, om de zuurtegraad van de grond omhoog te halen. Verder is het voor de gezondheid belangrijk om de plant tweemaal per jaar te snoeien. Indien je witte lavendel niet snoeit, gaat die vaak maar 3 tot 5 jaar mee in de tuin. Indien je tweemaal per jaar snoeit, kan de lavendel vaak tot wel 15 jaar mee gaan.

Witte lavendel snoeien

Witte lavendel dient net als de normale lavendel tweemaal per jaar gesnoeid te worden. De eerste snoei vindt eind maart/begin april plaats waarbij de plant rigoureus terug gesnoeid wordt. Hierbij snoei je terug tot ongeveer 2/3de van de plant. Let er hierbij goed op dat je wat groene uitlopers overhoudt op elke tak, zodat de plant nog altijd kan groeien. Indien je deze weghaalt loopt de plant niet meer uit en zal die minder snel gaan bloeien. De tweede snoei heeft geen vastgestelde datum, maar vindt plaats wanneer de bloemen uitgebloeid zijn. Knip wanneer de bloemaren uitgebloeid zijn alleen de bloemaren weg. Indien je dit spoedig doet heb je een hele goede kans op nog een tweede bloei. De tweede bloei zal echter wel minder uitbundig zijn dan de eerste bloei.

Leestip: Alles over het snoeien van lavendel

Witte lavendel combineren

Een van de redenen van de populariteit van de witte lavendel is dat je er uitstekend mee kunt combineren. Witte lavendel combineert uitstekend met planten met een grijs/groen blad, maar ook kan je er erg leuke kleurcombinaties mee maken met rozen bijvoorbeeld. Hieronder een toelichting van de planten waar je witte lavendel erg leuk mee kan combineren.

Combineren met rozen

Witte lavendel heeft een erg leuke combinatie met licht roze rozen. Het is een klassieke combinatie die in veel tuinen al zijn toegepast, en niet zonder reden. De witte bloemen van de lavendel contrasteren namelijk erg mooi met het lichtroze van de rozen.

Combineren met zonnehoed (echinacea)

De zonnehoed echinacea is niet alleen een combinatie die er erg mooi uitziet met witte lavendel, maar houdt ook nog eens van dezelfde omstandigheden als lavendel. Ze houden er namelijk beide van om in de volle zon te staan en de echinacea heeft zelfs nog minder water nodig dan de lavendel. Beide planten passen dan ook erg goed in een onderhoudsvrije tuin

Combineren met rozemarijn

Rozemarijn is, net als de rozen, een klassieke combinatie met witte lavendel. Beiden zijn mediterrane planten en houden van warmte. Ook passen ze beiden uitstekend in een kruidentuin.

Combineren met sedum

Sedum is een uitstekende plant voor een combinatie met de witte lavendel. Sedum heeft diverse kleuren waar leuk mee te combineren valt en is net zo onderhoudsvriendelijk als lavendel. Daarnaast heeft sedum ook volle zon nodig dus kun je de plant uitstekend op een zonnig plekje naast je lavendel plaatsen.