Boerenjasmijn, ook wel philadelphus genoemd, is een prachtige heester die vooral bekend staat vanwege zijn rijkelijke bloei. De plant bloeit sierlijk wit en verspreidt een heerlijke geur die doet denken aan de geur van een sinaasappel. Boerenjasmijn is een zeer gemakkelijke plant om te onderhouden en kan zelfs in half-schaduw en een arme grond prima groeien. Om de plant jong te houden is het echter wel belangrijk om boerenjasmijn eenmaal per jaar te snoeien wanneer deze volwassen is. Hoe en wanneer je boerenjasmijn snoeit? Dat lees je hier!
Allereerst: waarom boerenjasmijn snoeien?
Boerenjasmijn groeit, in tegenstelling tot andere jasmijn soorten, zeer snel en weelderig. Dit zorgt allereerst voor dat de plant er al snel verwilderd uit kan komen te zien. Om de groei te remmen en de plant mooi in vorm te houden is het dus belangrijk om de plant te snoeien. Een andere reden om boerenjasmijn te snoeien is wanneer de plant al wat ouder is. Vaak is het onderste gedeelte van de plant dan verhout. Door een verjongingssnoei toe te passen zorg je ervoor dat de boerenjasmijn een tweede leven krijgt en weer opnieuw rijkelijk gaat bloeien. Hierdoor blijft de plant zijn sierwaarde behouden en kan je blijven genieten van je boerenjasmijn. Belangrijk om te onthouden is dat boerenjasmijn op tweejarig hout bloeit. Let goed op dat je de pas gevormde, jonge twijgen laat staan en alleen de uitgebloeide takken snoeit.
Wanneer boerenjasmijn snoeien?
Wanneer je de boerenjasmijn dient te snoeien is afhankelijk van wat voor soort snoei je de plant wilt geven. Wanneer je de plant simpelweg in vorm wilt snoeien kan je de boerenjasmijn het beste direct na de bloei rond eind juli snoeien. Dit is een wat kleinere snoei waarbij de plant meer dan voldoende tijd heeft om tot de winter te herstellen. Indien je de plant een verjongingssnoei moet geven, kun je deze het best tijdens de winter snoeien, wanneer de bladeren er vanaf zijn gevallen. Dit omdat een verjongingssnoei een grote ingreep is voor de plant, waarbij die ruim de tijd moet krijgen om te herstellen.
Hoe boerenjasmijn snoeien
Hoe je boerenjasmijn moet snoeien is afhankelijk van welke snoeibeurt deze nodig heeft. Wanneer je alleen een vormsnoei wilt geven dien je de plant op een andere manier te snoeien dan wanneer je de plant een verjongingssnoei wilt geven. Daarom worden beide snoeibeurten apart besproken.
Vormsnoei boerenjasmijn
De vormsnoei van de boerenjasmijn is er voornamelijk om de plant in vorm te houden en jonge scheuten de ruimte te geven om te groeien. De vormsnoei dient plaats te vinden na de bloei, vaak rond eind juli. Belangrijk om te onthouden is dat boerenjasmijn op tweejarig hout bloeit. Let goed op dat je de pas gevormde, jonge twijgen laat staan en alleen de uitgebloeide takken snoeit. De meest jonge takken zijn groen terwijl de oudere takken er donker uitzien. De donkere takken zijn ouder en hebben meestal al gebloeid. Volg onderstaand stappenplan voor het snoeien:
- Bekijk de plant goed en probeer de takken op leeftijd te sorteren. De meest jonge takken zijn groen en hoe ouder een tak is hoe donkerder die wordt. Indien je een een jonge, groene tak te lang vindt kun je hem iets inkorten
- Haal beschadigde of dode takken met een snoeizaag of takkenzaag weg
- Snoei de oude, donkere takken tot aan een vertakking die naar de buitenkant wijst. Hiermee zorg je ervoor dat je de grootte van de plant binnen de perken houdt
- Vervolgens ga je naar de onderkant van de plant. Kijk goed of er voldoende jonge, groene takken aan de onderkant van de plant zitten. Indien er meer dan 12 jonge takken aan de onderkant van de plant zitten, mag je oudere, donkere takken tot 15 centimeter boven de grond afknippen. Wanneer je minder jonge takken aan de onderkant van de plant zitten dien je slechts een derde van de oude, donkere takken af te knippen
- Geef organische meststof aan de plant en je zult zien dat je boerenjasmijn weer over een rijkelijke bloei zult beschikken
Verjongingssnoei boerenjasmijn
Wanneer je boerenjasmijn niet meer bloeit, te groot is, of verwaarloosd is, kan je deze nieuw leven geven door een verjongingssnoei toe te passen. Hoewel een verjongingssnoei een heftige ingreep is voor de plant, komt boerenjasmijn hier bijna altijd wel bovenop wegens zijn wil om hard te groeien. Waar een normale snoei van de boerenjasmijn na de bloei plaatsvindt, dient de verjongingssnoei ten tijde van de winter plaats te vinden, wanneer de bladeren van de plant zijn gevallen. Onderneem de volgende stappen voor een een verjongingssnoei van de boerenjasmijn:
- Bekijk de plant goed en probeer de takken op leeftijd te sorteren. De meest jonge takken zijn groen en hoe ouder een tak is hoe donkerder die wordt
- Snoei alle oude donkere takken met een takkenzaag of snoeizaag tot 15 centimeter boven de grond af. Verwijder vervolgens de dunne en zwakke takken
- Kort alle jonge, groene scheuten met ongeveer een kwart tot de helft in
- Geef de plant organische meststof om er weer bovenop te komen en heb geduld. Het eerste jaar zal de plant nog niet rijkelijk bloeien maar na twee tot drie jaar zul je merken dat de plant weer als vanouds is.
Verwaarloosde boerenjasmijn snoeien
Indien je de boerenjasmijn hebt verwaarloosd kan het zijn dat die te groot is geworden en de plant niet meer rijkelijk bloeit. In dat geval moet je meestal eerst even kijken wat verstandig is voor jouw plant. In het geval de plant niet meer rijkelijk bloeit, kan je vaak het beste voor een verjongingssnoei gaan, waarbij je de plant helemaal terug snoeit zodat deze weer een tweede leven kan krijgen. Indien de plant nog wel bloeit hoef je vaak alleen een normale snoeibeurt te geven om de grootte van de plant in te perken en groei van nieuwe scheuten te stimuleren door de oudere, uitgebloeide takken te verwijderen.
Verzorging na snoei boerenjasmijn
Hoewel boerenjasmijn van zichzelf een sterk groeiende plant is, kan deze na een snoeibeurt wel wat extra hulp gebruiken om erbovenop te komen. Geef de plant na de snoeibeurt organische meststof zodat de groeikracht van de plant toeneemt en deze zich goed kan herstellen na een snoeibeurt. Voor een normale snoeibeurt is het niet persé nodig, gezien de plant een goede groeikracht heeft. Na een verjongingssnoei is het echter absoluut aan te raden, daar de plant dan flink moet herstellen van een grote ingreep.
Snoeigereedschap boerenjasmijn
De dunne takken van de boerenjasmijn zijn gemakkelijk af te knippen met een snoeischaar. Voor de dikkere takken is het echter verstandig een gebruik te maken van een snoeizaag omdat je hier moeilijker doorheen komt. Door gebruik te maken van een snoeizaag maak je mooie, rechte snijwonden waardoor de plant zich makkelijker kan herstellen en minder vatbaar is voor ziektes. Zorg er daarnaast altijd voor dat je met tuinhandschoenen in de tuin werkt, zodat je handen altijd goed beschermd zijn tijdens het snoeien.