Wanneer & Hoe Amerikaanse Sering (Ceanothus) Snoeien

Ceanothus Amerikaanse Sering Snoeien

De Amerikaanse sering is een prachtige struik die in verschillende vormen te vinden is. De plant komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit Noord-Amerika. De plant is in meerdere kleuren te verkrijgen, maar is het meest bekend van zijn lichtblauwe bloemen. In bloei staan de bloemen als kleine pluimpjes omhoog. Je kunt ze zeer leuk aan een muur laten groeien, maar kunnen ook prima in de grond staan. Om de plant langer mee te laten gaan in de tuin kan die het best een keer per jaar gesnoeid worden. Omdat er meerdere soorten ceanothus zijn dien je er goed rekening mee te houden wanneer deze gesnoeid worden; niet elke soort dient namelijk op hetzelfde tijdstip gesnoeid te worden. In dit artikel lees je alle informatie over wanneer en hoe je een amerikaanse sering moet snoeien.  

Allereerst: Waarom Amerikaanse sering snoeien

Er zijn twee belangrijke redenen om de ceanothus te snoeien; de vorm en om de plant jong te houden. Amerikaanse sering krijgt al vrij snel een verwilderde indruk wanneer je deze niet snoeit. Takken kunnen gaan hangen en de plant komt er onverzorgd uit te zien. Niet iets wat je in je tuin wilt hebben. Er is echter nog een belangrijkere reden om de plant te snoeien; de verhouting van de takken. Wanneer Amerikaanse sering niet gesnoeid wordt verhouten de takken na verloop van tijd, waardoor de plant steeds minder bloemknoppen krijgt. Na verloop van tijd blijven hierdoor alleen nog kale, houten takken aan de plant zitten. Wanneer de plant niet gesnoeid wordt gaat die vaak tot maar vijf jaar mee in de tuin; wanneer die wel gesnoeid wordt kan die tot wel twintig jaar meegaan in de tuin. Door de plant te snoeien zorg je ervoor dat de plant weer nieuwe, jonge scheuten aan gaat maken die weer tot bloei zullen komen. Let er bij het snoeien wel goed op welke takken je eraf snoeit; Amerikaanse sering bloeit op tweejarig hout. 

Wanneer Amerikaanse sering snoeien

Er zijn veel verschillende soorten Amerikaanse sering. Dit resulteert erin dat er verschillende soorten op verschillende tijden bloeien. Zo heb je Amerikaanse sering soorten die in de lente, zomer of herfst bloeien. Wanneer de snoei plaatsvindt is dan ook afhankelijk van welk soort Amerikaanse sering je hebt. Amerikaanse seringen die in het voorjaar of aan het begin van de zomer bloeien kunnen direct na de bloei gesnoeid worden. Dit omdat ze nog genoeg tijd hebben tot de winter om goed te herstellen. Ceanothus soorten die laat in de zomer of in de herfst bloeien kunnen het beste aan het begin van het voorjaar gesnoeid worden. Ze hebben in het voorjaar genoeg tijd om weer nieuwe scheuten aan te maken voor de bloei van het jaar erop. 

Hoe Amerikaanse sering snoeien

Hoe je de Amerikaanse sering het beste kunt snoeien hangt af van de staat van de plant. Indien je de plant jaren links hebt laten liggen en die verwildert is, kan je de plant verder terugsnoeien dan wanneer die nog jong is of wel goed is onderhouden. Verder is het belangrijk te onthouden dat de Amerikaanse sering op tweejarig hout bloeit. De takken die je snoeit zullen dus niet hetzelfde jaar alweer bloeien. Hou er dus rekening mee dat wanneer je de gehele plant terugsnoeit, de plant een jaar niet zal bloeien. Dit is dan ook de reden dat je de plant na de bloei snoeit. Je snoeit Amerikaanse sering alsvolgt:

  • Zoek oude, houtige takken of te lange takken bij de plant uit
  • Snoei de uitgekozen takken met een snoeischaar met ongeveer een vierde tot een derde terug, afhankelijk van de staat van de plant
  • Let er goed op dat je niet te ver terug snoeit, daar de plant niet goed hersteld wanneer deze te ver wordt teruggesnoeid
  • Bekijk of je de vorm van de plant mooi vindt en knip waar nodig wat bij. Zolang je niet te veel wegknipt kan dit ook later na de bloei gebeuren
  • Snoei de plant jaarlijks bij en geniet van de plant!

Amerikaanse sering op stam snoeien

Een Amerikaanse sering moet op dezelfde tijd als de struik versie gesnoeid worden. De snoei is in principe hetzelfde, behalve dat je bij Amerikaanse sering op stam goed op de vorm van de plant moet letten. Op stam loopt de plant meestal in bolvorm, waardoor je de plant zo moet snoeien dat die zijn bolvorm behoudt. Wel blijft gelden; snoei niet meer dan 1/3de van de tak af, tenzij je de tak in zijn geheel verwijdert. Ook moet je goed opletten op takken die dwars door de kruin lopen; deze dienen ingekort of afgeknipt te worden met een snoeischaar.

Verwaarloosde Amerikaanse sering snoeien

Hoewel veel planten middels een verjongingssnoei weer opgeknapt kunnen worden, is dat helaas vaak niet het geval bij de Amerikaanse sering. Bij een verjongingssnoei knip je de plant drastisch terug waardoor de plant weer volledig verjongt wordt. Helaas kan de Amerikaanse sering hier niet goed tegen en zal die zichzelf niet verjongen. Wanneer je een verwaarloosde Amerikaanse sering hebt kun je deze het best eruit halen en een nieuwe ervoor in de plaats zetten. Let er vervolgens op dat je de plant eenmaal per jaar snoeit voor ongeveer een derde terug snoeit; wanneer die jaarlijks gesnoeid wordt verhout die niet en kan die zichzelf wel blijven verjongen.

Verzorging na snoei Amerikaanse sering

Om de groei van de Amerikaanse sering wat extra te stimuleren kan je na de snoei bemesten. Dit kan je het beste doen met organische meststoffen. Door de plant extra meststoffen te geven komt die weer sneller bovenop de snoei en kan die het jaar daarop uitbundiger gaan bloeien. Ook kun je de plant in het voorjaar koemestkorrels geven om deze uitbundiger te laten bloeien.

Snoeigereedschap Amerikaans sering

De takken van de Amerikaanse sering zijn over het algemeen gemakkelijk te snoeien met een snoeischaar. Heel soms komt het voor dat de takken verhout zijn, waardoor het wat moeilijker is om er doorheen te komen. In dat geval kun je gebruik maken van een takkenschaar. Dit is echter meestal niet nodig. Zorg er daarnaast ook altijd voor dat je tuinhandschoenen draagt tijdens het snoeien zodat je handen goed beschermd zijn.