Forsythia snoeien – Wanneer & Hoe Forsythia Snoeien

Forsythia Snoeien

Forsythia, ook wel bekend als chinees klokje, fleurt elke tuin op met zijn vrolijke gele bloemen. Dankzij zijn vroege bloei, die al in februari/begin maart plaats vindt,  weet je precies wanneer de lente eraan zit te komen. Hoewel de forsythia niet veel onderhoud nodig heeft is het belangrijk om de plant eenmaal per jaar te snoeien. Gelukkig is deze snoei niet ingewikkeld en gemakkelijk uitvoerbaar.  De snoei houdt de plant mooi compact, en nog belangrijker, zorgt ervoor dat de plant jong en levendig blijft. Hierdoor kan je tientallen jaren plezier hebben van je forsythia in de tuin. Waarom, wanneer en hoe forsythia snoeien? Dat lees je hier!

Allereerst: waarom forsythia snoeien?

De forsythia is een vrij forse heester en heeft een bossige groei. Bijna alle soorten forsythia worden tussen de twee en drie meter hoog en breed. Kortom; geen kleine struik. Wanneer je hem niet snoeit en bijhoudt, zorgt zijn bossige groei ervoor dat de plant er verwilderd uit komt te zien en kunnen de takken gaan hangen. Ook kan de forsythia hierdoor groter worden dan je verwacht had en andere planten in de weg gaan zitten. Dit ziet er, tenzij je van een chaotische tuin houdt, over het algemeen niet mooi uit. 

Daarnaast is er echter nog een andere belangrijke reden; de verhouting van de takken. Wanneer de forsythia niet gesnoeid wordt, verhouten de takken na verloop van tijd. Dit zorgt ervoor dat er alleen nog bloemknoppen aan de bovenkant van de takken terecht komen, waardoor de plant veel minder uitbundig bloeit. Indien dit gebeurt zit je tegen kale takken aan te kijken met alleen aan de bovenkant van de takken mooie gele bloemen. Dit terwijl je juist een volle, uitbundige bloei kan behouden over de gehele tak als je hem goed bijhoudt. 

Leestip: Alles over het planten & verzorgen van forsythia

Wanneer forsythia snoeien

Je kunt de forsythia het best snoeien na de bloei, meestal eind april/mei. De forsythia bloeit op tweejarig hout. Dit betekent dat wanneer je forsythia na de bloei snoeit, de plant alle tijd heeft om voor het volgende jaar nieuwe takken aan te maken. Op deze nieuwe takken vormen zich over de tak heen weer nieuwe bloemknoppen. Vervolgens zullen de bloemknoppen van de takken vanaf februari/begin maart weer met de kenmerkende gele bloemen komen. Door dit proces jaarlijks te herhalen verjong je de plant constant waardoor die elk jaar weer met een mooie, volle bloei komt. 

Indien je de plant niet direct na de bloei gesnoeid hebt, is er niet direct reden tot paniek. Zorg dat je de plant in ieder geval voor juni snoeit, zodat die nog genoeg tijd heeft om nieuwe takken aan te maken voor de winter. Wel geldt: hoe langer je wacht, hoe kleiner de bloei wordt. Let er goed op dat je de forsythia nooit in de winter snoeit; hierdoor bloeit de plant dat jaar niet meer. 

Hoe forsythia snoeien

Het snoeien van forsythia is niet heel ingewikkeld. Hieronder een kort stappenplan voor het snoeien:

  • Zoek bij de oude, uitgebloeide takken jonge uitlopers die naar buiten groeien uit. 
  • Knip vlak boven de uitloper de tak schuin af met een snoeischaar. Je knipt hiermee ongeveer 1/4de tot 1/3de van de tak weg.
  • Knip al het dode hout en de kleine, dunne zijtakjes weg. Deze kosten de plant alleen maar extra, onnodige energie

Indien je een forsythia hebt die langer dan twee jaar mee gaat moet je ook de volgende stappen nog ondernemen:

  • Snoei de oudste, dikste en meest houtige stammen tot vlak boven de grond. Omdat deze takken soms erg dik en stevig kunnen zijn, kun je dit het best met een takkenschaar of snoeizaag doen.
  • Zorg er hierbij voor dat er altijd minimaal 3 tot 5 stammen blijven staan
  • Bekijk of je de vorm van de plant mooi vindt. Snoei indien nodig nog wat bij voor een mooiere balans van de plant

Verwaarloosde forsythia snoeien

Een forsythia waar een aantal jaar geen aandacht aan is gegeven, komt niet meer terug met een normale snoeibeurt. Deze moet in dit geval rigoureus teruggesnoeid worden met een verjongingssnoei. Knip hierbij drie jaar lang, tijdens het voorjaar, ongeveer 1/3de deel van de takken diep terug. Dit zorgt ervoor dat de forsythia binnen drie jaar zichzelf weer verjongd heeft, waardoor je weer kunt genieten van de plant. Gelukkig zijn ze via een verjongingssnoei vaak nog te redden! 

Snoeigereedschap voor forsythia 

De bovenkant van de plant is gemakkelijk te snoeien met een takkenschaar, maar ook een snoeischaar voldoet hiervoor. Indien je echter een wat oudere forsythia hebt, moet je ook de houterige stammen tot vlak boven de grond terugsnoeien. Hiervoor kan je het best een takkenschaar of snoeizaag gebruiken, doordat deze stam vaak wat sterker en dikker is. Zorg ook altijd voor tuinhandschoenen zodat je handen goed beschermd zijn tijdens het snoeien.

Extra tip: forsythia takken in vaas

Forsythia staat niet alleen erg leuk in je tuin, maar ook in huis. Snoei vlak voordat de bloemknoppen open gaan enkele takken af en zet ze in een vaas. Zorg er wel voor dat de vaas op een warme plek staat. Dit brengt extra fleur en warmte in je huiskamer!

Leestip: Wanneer & Hoe forsythia stekken