De populariteit van de glansmispel red robin is de afgelopen jaren toegenomen. Dit is niet voor niets; het is een zeer veelzijdige plant die er prachtig uitziet. De plant is verkrijgbaar als struik, leiboom of als boompje op stam. Tijdens de maanden mei en juni komt de plant tot bloei met leuke, kleine witte bloemen, om vervolgens in de herfst rode bessen te krijgen. Het meest opvallende van de plant is echter het blad van de plant, die ten tijde van het voorjaar een zeer mooie, felrode kleur heeft, om in de zomer langzaam te verkleuren naar een donkergroene kleur. Glansmispel red robin laat zich graag snoeien, waardoor je ze mooi compact kunt houden en in vorm kunt snoeien. Ook kun je ze als haag gebruiken. Daarnaast heeft het nog een groot voordeel om ze te snoeien; hoe meer glansmispel red robin gesnoeid wordt, hoe roder het blad van de plant wordt. Maar wanneer en hoe moet je glansmispel red robin snoeien? In dit artikel alle informatie omtrent het snoeien van de glansmispel red robin.
Waarom glansmispel red robin snoeien?
Er zijn een aantal goede redenen om de glansmispel te snoeien. Zo is het allereerst natuurlijk belangrijk voor de vorm. Door de plant tweemaal per jaar te snoeien zorg je ervoor dat de red robin mooi compact blijft, waardoor die beter als haag gebruikt kan worden, en kan je de vorm van de plant beter bepalen. Zo wordt een red robin op stam vaak in een bolvorm gesnoeid. Een andere reden photinia te snoeien is om de plant te verjongen. Na verloop van tijd verhouten de twijgen van de red robin. Hoewel dit niet snel gaat, heeft dit twee nadelen: de plant bloeit minder uitbundig en bladeren van de plant kleuren minder fel rood. Door red robin te snoeien zorg je ervoor dat de plant jong blijft, uitbundig blijft bloeien en daarnaast levert het een veel mooier kleur blad op. Dubbel voordeel dus!
Wanneer glansmispel red robin snoeien?
De red robin hersteld zichzelf gemakkelijk na een snoeibeurt, waardoor je de plant gemakkelijk tweemaal per jaar kan snoeien. Snoei de plant niet wanneer het vriest of wanneer het te zonnig weer is. Indien het vriest kan de plant invriezen en wanneer het een te zonnige dag is kan het loof van de plant verbranden. Hoewel je de glansmispel in principe heel het jaar door kunt snoeien, is het verstandig de snoei op te delen in twee keer; de hoofdsnoei en de vormsnoei. De eerste snoei, de hoofdsnoei, is het meest belangrijk en kan het beste rond maart plaats vinden. Hierbij kan de plant wat verder teruggesnoeid worden en wordt de plant verjongt. De tweede snoei, de vormsnoei, is een wat lichtere snoei die het beste rond augustus kan worden uitgevoerd. Deze snoei is goed voor de vorm, maar zorgt er daarnaast ook voor dat de plant weer nieuw, rood blad aan gaat maken voor tijdens de herfst. Tijdens de herfst is het blad echter wel minder uitbundig rood dan tijdens het voorjaar.
Hoe glansmispel red robin snoeien?
Hoe de glansmispel gesnoeid dient te worden is afhankelijk van wat voor soort snoei de plant krijgt. De eerste snoei is de hoofdsnoei, waarbij je de plant wat verder terug snoeit zodat deze weer jonge, nieuwe takken aan gaat maken. De tweede snoei is de vormsnoei, waarbij je de plant eigenlijk alleen maar wat verder in vorm knipt. Beide manieren worden hieronder besproken.
Hoofdsnoei glansmispel red robin
De hoofdsnoei van de plant kan het beste in maart plaatsvinden. Hierbij kun je de plant wat verder terugsnoeien en zorg je ervoor dat je de plant stimuleert om nieuwe takken aan te maken. Voordeel hiervan is dat de plant weer uitbundiger gaat bloeien, de takken van de plant weer fel rood worden, de plant compacter wordt en je de plant de vorm in kan snoeien welke je wil dat die opgaat. Het levert dus veel voordeel op de photinia te snoeien. De hoofdsnoei van de glansmispel voer je als volgt uit:
- Zoek oudere, slecht geplaatste of te lange takken uit bij de plant
- Knip met een snoeischaar of takkenschaar ongeveer 15 tot 25 centimeter vanaf het einde van de tak terug, altijd boven een jonge, gezonde knop. Knip in een hoek van 45 graden zodat de scheuten bevordert worden te groeien
- Knip vervolgens oudere, donkerrode of bruine bladeren weg. Deze zijn tijdens de winter waarschijnlijk bevroren en leiden tijdens het groeiseizoen alleen maar af van de groei van de plant
- Bekijk of je de vorm van de plant mooi vindt. Indien je de photinia in de zomer nog wat extra in vorm wilt snoeien, is dit mogelijk. Let er in dat geval wel op dat je tijdens deze periode geen al te grote delen wegsnoeit. Voor grotere snoeibeurten kan je beter wachten tot het voorjaar
- Bemest de plant met compost om de groeikracht te stimuleren
- Geniet van je red robin!
Vormsnoei red robin
De vormsnoei van de red robin kan het beste worden uitgevoerd in augustus, op een wat koelere dag met weinig zon. Deze snoei is een stuk gemakkelijker; kijk goed naar de vorm van de plant en fatsoeneer de plant door deze voorzichtig bij te knippen. Voordeel van de vormsnoei in augustus uitvoeren is dat er vaak tijdens de herfst weer nieuw rood blad aan de blad komt waardoor je tweemaal kunt genieten van het rode blad van de plant. Het rode blad is tijdens de herfst echter wel een stuk minder fel rood dan tijdens het voorjaar. De vormsnoei van glansmispel voer je als volgt uit:
- Knip met een snoeischaar of takkenschaar ongeveer 10-15 centimeter vanaf het einde van de tak terug. Zorg dat je dit altijd boven een jonge, gezonde knop doet. Knip in een hoek van 45 graden zodat de scheuten bevordert worden te groeien
- Bekijk of je de vorm van de plant mooi vindt en knip waar nodig kleine beetjes bij. Let er goed op dat je hierbij niet meer dan 15 centimeter van een tak wegknipt
- Geef de plant wat extra bemesting om de groeikracht te stimuleren
- Geniet van een mooie vorm en een tweede keer rood blad van de plant!
Leestip: Wanneer & hoe glansmispel red robin stekken
Glansmispel red robin op stam snoeien
Een glansmispel op stam dient op dezelfde tijden gesnoeid te worden als dat die als struik gesnoeid dient te worden. Dit betekent dat de eerste snoei, de hoofdsnoei, in maart dient plaats te vinden en de tweede snoei, de vormsnoei, in augustus. Ook bij een red robin op stam is het verstandig de plant te bemesten na de snoei. Hou er wel rekening wanneer je de red robin op stam bolvormig wilt snoeien je de plant goed rond knip en minimaal twee keer per jaar moet snoeien.
Glansmispel red robin als haag snoeien
Indien je de glansmispel als haag wilt gebruiken, dient deze ook in dezelfde periode gesnoeid te worden. Verstandig is om de plant tweemaal per jaar te snoeien middels een hoofdsnoei (in maart) en vormsnoei (in augustus) om de plant mooi compact te houden. Zorg ervoor dat je de plant goed recht snoeit zodat deze mooi recht blijft. Let er daarnaast goed op dat je de plant op de juiste hoogte en breedte houdt zodat ze mooi naast elkaar lopen als een geheel.
Verzorging na snoei glansmispel red robin
Wanneer je de red robin pas gesnoeid hebt, is het verstandig om de plant wat organische meststof te geven zodat de plant er weer snel bovenop komt. Hierdoor krijgt de plant extra groeikracht en kan die zich weer goed herstellen na een snoeibeurt. Ook zorgt dit er vaak voor dat de plant net wat uitbundiger kan gaan bloeien en net wat feller rood blad krijgt na zijn snoei.
Snoeigereedschap glansmispel red robin
De glansmispel red robin is meestal gemakkelijk met een snoeischaar snoeien. De plant heeft dikke, stevige takken de recht naar boven groeien waardoor het soms makkelijker is met een takkenschaar, maar in de meeste gevallen moet het gemakkelijk te doen zijn met een snoeischaar. Zorg er daarnaast ook voor dat je altijd tuinhandschoenen aan hebt tijdens het snoeien zodat je handen goed beschermd zijn.