Wanneer & Hoe Japanse wijnbes snoeien

De bessen van de Japanse wijnbes zijn wat minder bekend onder het brede publiek omdat je ze nauwelijks in winkels terug kan vinden. Toch zijn de bessen heerlijk van smaak, wordt de struik niet geplaagd door ongedierte en is die uitstekend geschikt voor Nederlands klimaat. De japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) brengt elk jaar heerlijke zoete, sappige, wijnrode bessen met zich mee. Hoewel de opbrengst aan bessen van de struik niet hoog is, zijn ze oh zo lekker als snack of door de yoghurt. Wanneer je meerdere japanse wijnbessen in je tuin plaatst, zou je er eventueel ook voor kunnen kiezen om er jam van te maken. De struik is familie van de braam en heeft, net als de braam, een verwilderde groei waardoor het verstandig is de takken op te binden. De bessen groeien aan eenjarig hout, waardoor je de Japanse wijnbes het beste jaarlijks kan snoeien voor een optimale opbrengst. 

Waarom snoeien?

Er zijn meerdere redenen waarom de japanse wijnbes gesnoeid moet worden. Om met de belangrijkste reden te beginnen: de opbrengst van de bessen. De japanse wijnbes draagt zijn bessen op eenjarig hout. Wanneer de takken niet gesnoeid worden zul je zien dat op de takken die niet gesnoeid worden, er geen nieuwe bessen meer op dit hout tevoorschijn zullen komen. De takken verhouten en de struik zal minder nieuwe scheuten aan gaan maken. Na een aantal jaar zul je zien dat je alleen nog een struik over houdt met lege, houten takken. Niet mooi voor het zicht en al helemaal niet voor de opbrengst. Door de plant te snoeien verjong je de takken waardoor er constant nieuwe, frisse scheuten ontstaan die het jaar daarop weer bessen dragen. 

Een andere belangrijke reden om de struik te snoeien is om de vorm van de struik mooi te houden. De Japanse wijnbes heeft een verwilderde groei waardoor takken te lang worden, scheef komen te hangen, zich op je looppad kunnen bevinden en geen mooie vorm meer behouden. Naast de bessen wil je natuurlijk ook dat de struik een decoratieve waarde met zich meebrengt in de tuin. Ook kan het bij een oudere struik voorkomen dat er dode of kruisende takken ontstaan. De dode takken kunnen simpelweg gesnoeid worden. Van de kruisende takken kunnen de oudste takken worden weggeknipt. 

Wanneer Japanse wijnbes snoeien?

De beste periode om de japanse wijnbes is te snoeien is nadat de bessen van de struik zijn geplukt. Meestal vindt de oogst tussen augustus en september, wat betekent dat je rond oktober/november de plant terug kan snoeien. Na het snoeien kan je vervolgens de overgebleven takken binden en leiden om een verwilderde groei van de struik te voorkomen. Indien je de japanse wijnbes pas hebt aangeplant kan je deze direct na het aanplanten ook al terugsnoeien tot 20/25 centimeter. Dan heb je het eerste jaar geen bessen, maar dit zorgt ervoor dat de struik een betere basis heeft voor de jaren daarop. 

Hoe Japanse wijnbes snoeien

Het snoeien van de Japanse wijnbes is geen ingewikkelde klus. Elk jaar komen er nieuwe scheuten uit de grond. Het belangrijkste is dat je de scheuten die je wel en niet moet snoeien herkent. De oude scheuten, die al vrucht gedragen hebben, zijn bruin van kleur. De nieuwe scheuten, die het volgende jaar bessen gaan dragen, zijn groen van kleur. Hou er bij het snoeien rekening mee dat je ongeveer 8 tot 10 scheuten overhoudt zodat je een mooie struik behoudt. Knip je de bruine scheuten terug tot aan de grond en laat je de jonge, groene scheuten staan. Vervolgens kan je de scheuten weer opbinden voor het volgende jaar en herhaal je het kunstje het jaar erop weer. Hierdoor kan je jaarlijks genieten van de heerlijke bessen!

Snoeigereedschap voor japanse wijnbes

De twijgen van de japanse wijnbes heeft veel doorns. Daarom is het verstandig om bij het snoeien altijd met (snoei)handschoenen te werken zodat je handen goed beschermd zijn. De takken van de japanse wijnbes zijn niet dik waardoor ze gemakkelijk met een normale snoeischaar kunnen worden gesnoeid.