Pioenroos snoeien – Wanneer & Hoe pioenroos snoeien

Pioenroos Snoeien

De pioenroos betovert elke tuin ieder jaar weer met zijn bloei. De pioenroos heeft een schitterende, volle bloeiwijze met dik gevulde bloemen. Er zijn maar weinig planten die zo uitbundig bloeien als de pioenroos. De plant staat voor romantiek, heeft een sierlijk blad en kondigt de zomer aan wanneer deze begint te bloeien. Daarnaast zijn ze ook nog eens prima te combineren met andere planten in de tuin. Wanneer je lang wilt kunnen genieten van de plant is het verstandig deze eenmaal per jaar te snoeien. Wanneer, waarom en hoe pioenroos snoeien? Dat lees je hier!

Allereerst: waarom pioenroos snoeien?

Voor de vorm is het niet nodig om pioenrozen te snoeien; de plant behoudt namelijk zijn vorm goed. Toch kunnen er verschillende redenen zijn om de plant toch te snoeien. Zo kan je de plant als snijbloem gebruiken, kan de plant te groot worden of zitten er lelijke takken aan de plant. De belangrijkste reden om de pioenroos elk jaar te snoeien is echter om de groei te stimuleren en plagen en ziektes voor de plant te helpen voorkomen. Door te snoeien zorg je ervoor dat de pioenroos een stuk langer mee kan gaan in de tuin. 

Wanneer pioenroos snoeien

Er zijn ontzettend veel soorten pioenrozen. Bijna alle soorten dienen hetzelfde gesnoeid te worden, behalve de boompioen. Hoe je de boompioen moet snoeien wordt later in het artikel apart besproken.

Wanneer je de pioenroos moet snoeien hangt af van de reden van de snoei. Als je de pioenroos een gewone snoeibeurt wilt geven in de tuin dient deze na de bloei gesnoeid te worden. Ook kun je wanneer de pioenroos te groot wordt of uit vorm raakt een kleine vormsnoei geven. Wanneer je de pioenroos wilt snoeien om als snijbloem te gebruiken, dien je deze te snoeien wanneer de knoppen kleur beginnen te vertonen. 

Pioenroos snoeien na de bloei

Pioenrozen in de tuin kan je na de bloei snoeien. Na de bloei beginnen de bloemknoppen die zijn uitgebloeid te verdorren, wanneer je kan zien dat de pioenrozen gesnoeid kunnen worden. Dit gebeurt na de bloei in juli. Let er goed op dat je niet direct na de bloei snoeit, dit kan de plant schaden. Bij deze snoei snij je met een scherpe snoeischaar de bloemstengels tot op de grond af. Let er hierbij goed op dat je de bladeren laat zitten, deze heeft de plant nog nodig. 

Let er goed op dat je de pioenroos niet te vroeg snoeit. Velen hebben de neiging om de pioenroos direct te snoeien nadat deze is uitgebloeid, omdat uitgebloeide bloemknoppen nou eenmaal minder mooi staan. Wanneer je de pioenroos echter te vroeg snoeit, haal je de voedingsstoffen weg die in de stengel zitten. Hierdoor vergroot je de kans dat je pioenroos het jaar daarop moeizaam tot een mooie bloei komt. 

Vormsnoei pioenroos

Hoewel deze snoei meestal niet nodig is omdat pioenrozen meestal goed in vorm blijven, is het ook mogelijk om de pioenroos een vormsnoei te geven aan het begin van het najaar. Deze dient begin herfst plaats te vinden, in (eind) september of in oktober. Hierin kan je oude of lelijke stengels verwijderen. Let er goed op dat je geen nieuwe, jonge stengels afknipt. Ook moeten er altijd twee stengels blijven staan zodat de plant zijn voeding op kan blijven slaan. Tijdens deze snoei kan je de bladeren van de pioenroos afknippen indien gewenst. Let er goed op dat je de resten van de bladeren en stengels niet laat liggen, maar in de groene bak stopt. Deze kunnen namelijk schimmels veroorzaken wanneer ze niet worden opgeruimd, wat schadelijk kan zijn voor de pioenroos. 

Boompioen snoeien

Boompioenen hoeven eigenlijk helemaal niet gesnoeid te worden. Bloemknoppen kunnen na de bloei verwijderd worden, maar dit is niet een vereiste. Wanneer je de bloemknoppen wilt verwijderen dien je dit net boven de nieuwe groei te doen. Hoewel boompioenen niet gesnoeid hoeven te worden voor de gezondheid van de plant, kan het zijn dat de plant te groot wordt, overhangende takken krijgt of simpelweg uit vorm raakt. In dat geval is het verstandig om een vormsnoei uit te voeren, zodat je de boompioen weer mooi krijgt. Let erop dat je dit niet elk jaar doet; het snoeien van de boompioen gaat vaak ten koste van de bloei. Alleen dus snoeien wanneer het echt nodig is. 

Je kan de boompioen rond oktober snoeien. Snoei de oudste en dikste takken terug tot de grond met een snoeizaag. Vervolgens kan je naar binnen groeiende twijgen verwijderen. Let er goed op dat je na elke tak die je eraf haalt kijkt naar de vorm van de plant, zodat je niet te veel van de plant verwijdert. 

Pioenroos gebruiken als snijbloem

Pioenrozen zijn uitstekende snijbloemen. Je komt ze in bijna elke bloemenhandel wel tegen en staan erg leuk in een vaas. Naast dat ze erg leuk staan, verspreiden ze ook een heerlijke geur. Je kunt de pioenroos snoeien wanneer de bloemknoppen kleur beginnen te vertonen, nog voor de bloei. Zorg dat je de stengel altijd schuin afknipt met een scherpe snoeischaar. Knip de bladeren die dreigen eraf te vallen weg. Zet de planten vervolgens in een vaas met wat bloemenvoeding en de bloem zal vanzelf prachtig gaan bloeien in je vaas. Let wel goed op waar je de vaas zet: deze mag niet in direct zonlicht staan en niet naast vruchten. Vruchten versnellen namelijk het rijpingsproces van de bloem waardoor deze minder lang zal bloeien. 

Verzorging na snoei pioenroos

Om de pioenroos na de snoei wat extra groeikracht te geven, kan je deze ondersteunen door wat extra kunstmest of compost te geven. Hierdoor krijgt de pioenroos extra voedingsstoffen binnen die de groeikracht van de plant stimuleren. Na de snoei is de pioenroos altijd iets kwetsbaarder waardoor wat extra compost of kunstmest net dat beetje extra kunnen geven waardoor de plant er weer bovenop komt. 

Snoeigereedschap voor pioenroos

De meeste pioenrozen kunnen gemakkelijk gesnoeid worden met een snoeischaar, zolang deze maar scherp is. Indien je een boompioen wilt snoeien is het echter aan te raden om gebruik te maken van een snoeizaag, omdat de takken wat dikker en zwaarder kunnen zijn. Tuinhandschoenen zijn daarnaast ook altijd aan te raden zodat je handen goed beschermd zijn tijdens het snoeien.