Wanneer & Hoe Skimmia Snoeien?

Skimmia snoeien

Kleur in de tuin ten tijde van de winterperiode? Dan moet je bij de skimmia zijn. Skimmia is een groenblijvend, bladhoudend struikje. In de winterperiode kan het de parel van je tuin zijn door zijn groene, leerachtige blad. Naast het blad brengt de skimmia aan het einde van de zomer  ook een sierwaarde met zich mee. Er verschijnen, afhankelijk van het soort, witte, lichtroze of rode bloemen aan die heerlijk ruiken. Wanneer je een blaadje knakt zal je merken dat die een citroenachtige geur verspreidt. Dit komt doordat de plant familie is van de citrusboom. Bij sommige soorten komen na de bloei ook nog bessen aan de plant. De bessen zijn niet eetbaar voor mensen en vogels vermijden ze ook. Hierdoor kunnen de bessen voor langere periode een decoratieve waarde met zich meebrengen. De skimmia verdraagt een snoei goed, maar hoeft voor zijn gezondheid niet teruggesnoeid te worden. Wel kan je een vormsnoei toepassen om de vorm van de plant mooi te houden, verkeerd geplaatste takken te verwijderen of om de plant kleiner te maken. In dit artikel lees je alles over waarom, wanneer en hoe je een skimmia moet snoeien. 

Waarom skimmia snoeien?

Wanneer de skimmia over een mooie vorm beschikt en niet te groot is, hoeft deze niet per se gesnoeid te worden. Wel kan je na de bloei uitgebloeide bloemen wegknippen. Door de bloemen na de bloei weg te knippen zorg je ervoor dat de skimmia zijn energie gaat steken in het aanmaken van nieuwe scheuten voor het volgende jaar, waardoor die het jaar erop over een vollere en mooiere bloei zal beschikken. Het kan ook voorkomen dat de skimmia te groot is geworden, de vorm van de plant niet meer mooi is of er verkeerd geplaatste takken zijn. In dit geval kan je de skimmia snoeien om deze weer mooi in vorm te krijgen, waardoor je weer optimaal kan genieten van de plant. Let goed op: de skimmia mag nooit tot aan de grond teruggesnoeid worden. Hier herstelt de plant zich zeer moeizaam van.

Wanneer skimmia snoeien?

De beste periode om de skimmia te snoeien is het voorjaar, wanneer er geen vorst meer is. De plant kan zowel in het voorjaar als het najaar worden gesnoeid, maar in het najaar bloeit de plant, waardoor je niet zou kunnen genieten van de bloei van de plant. Daarom wordt het aangeraden om de plant in het voorjaar te snoeien. Skimmia hoeft maximaal eenmaal per jaar gesnoeid te worden. Het is een trage groeier, dus wanneer je veel van de plant weg snoeit zal het lang duren voordat het terug gegroeid is. 

Hoe skimmia snoeien?

Een skimmia snoeien is niet ingewikkeld. Wel moet je vooraf bepalen waarom je de skimmia wilt snoeien; alleen om de uitgebloeide bloemen weg te knippen of om de vorm of grootte van de plant aan te pakken. Indien je alleen de uitgebloeide bloemen weg wilt knippen is het proces simpel: je knipt met een scherpe snoeischaar alleen de uitgebloeide bloemen eruit. Let er hierbij goed op dat je niet meer weg snoeit dan de bloemen.  Wanneer de skimmia te groot wordt, je verkeerd geplaatste takken wilt verwijderen of de vorm van de plant wilt verbeteren, moet je op wat meer aspecten letten. In dat geval snoei je de skimmia als volgt:

  • Bekijk de vorm van de plant en zoek de slecht geplaatste takken en/of te lange takken uit
  • Pak een scherpe snoei of heggenschaar
  • Knip de takken die je eruit wilt hebben tot maximaal de helft van de lengte terug. Wanneer je de takken verder snoeit, bestaat het risico dat de skimmia niet meer goed terug groeit. Niet tot de grond afknippen dus!
  • Bekijk of je de vorm van de plant mooi vindt en knip waar nodig wat bij. Zolang je niet te veel wegknipt hou je de natuurlijke vorm van de plant intact
  • Geniet van je prachtige, gesnoeide skimmia!

Verzorging na snoei

Zolang je de skimmia niet verder dan de helft snoeit, verdraagt de skimmia een snoei goed. Na de snoei zal deze zich dan ook gemakkelijk uit zichzelf herstellen. Hou er wel rekening mee dat skimmia een trage groeier is. Wanneer je de plant ver terug snoeit zal het enkele jaren kosten voordat die zijn oude grootte weer bereikt. Eventueel kan je de plant na de snoei bemesten, maar dat is niet noodzakelijk.  

Snoeigereedschap voor skimmia

De skimmia heeft geen stevige takken waardoor die met gemak met een snoei of heggenschaar gesnoeid kan worden. Hou er rekening mee dat de snoei of heggenschaar vooraf schoongemaakt is en nog scherp is, zodat er geen snijwonden aan de plant komen. Verder is het bij snoeien altijd verstandig om te werken met tuinhandschoenen zodat je handen altijd goed beschermd zijn.