Wanneer & hoe Toscaanse jasmijn snoeien

Toscaanse Jasmijn Snoeien

Toscaanse jasmijn, ook wel bekend als de sterjasmijn, is een heerlijk geurende plant met een uitbundige, stervormige bloei. De Toscaanse jasmijn is een bevlogen klimmer en wordt dan ook veelal als klimplant ingezet. Onder de juiste omstandigheden kan de plant tot een hoogte van 5 meter groeien. De plant is daarnaast ook nog eens redelijk winterhard waardoor die heel het jaar leuk blijft staan binnen de tuin. Hoewel Toscaanse jasmijn lang mee kan gaan in de tuin, verhouten de takken na verloop van tijd wel. Het is daarom belangrijk om de plant, wanneer deze volwassen is, eenmaal per jaar te snoeien om de plant jong en gezond te houden. Hoe en wanneer je dit doet? Dat lees je in dit artikel!

Allereerst: waarom Toscaanse jasmijn snoeien?

Toscaanse jasmijn bloeit op jonge zijscheuten die in het voorjaar worden aangemaakt. Het is dus belangrijk om de plant te stimuleren om deze jonge zijscheuten aan te laten maken. Dit doe je door de plant op de juiste manier, op het juiste moment, te snoeien. Daarnaast is er ook nog een andere belangrijke reden om de Toscaanse jasmijn te snoeien; na verloop van tijd verhouten de takken van een volwassen Toscaanse jasmijn. Wanneer de plant verhout komen er steeds minder bloemscheuten aan de takken, waardoor de plant maar een kaal bosje van houten takken zonder bloemen wordt. Wil je een bloeiende plant behouden? Dan is het noodzaak om de plant te snoeien. 

Wanneer Toscaanse jasmijn snoeien

Wanneer je de Toscaanse jasmijn een kleine snoeibeurt wilt geven kan die het best aan het begin van het voorjaar gesnoeid worden, eind maart. Dit geeft de plant namelijk nog genoeg tijd om terug te groeien en nieuwe bloemknoppen aan te maken. Let er goed op dat de vorst wel al voorbij is; wanneer je gaat snoeien wanneer er nog vorst is kan dit de plant flink beschadigen. Indien je de plant een flinke snoeibeurt wilt geven om de omvang van de plant te beperken kan je de snoeibeurt het beste bewaren tot na de winter. 

Hoe Toscaanse jasmijn snoeien

De beste manier om Toscaanse jasmijn te snoeien hangt af van de staat van de plant. Heb je de plant jaren geen onderhoud gegeven en is die te groot geworden, of heeft deze alleen een kleine snoeibeurt nodig om de plant weer netjes te krijgen? In beide gevallen kan je onderstaand stappenplan volgen:

  • Zoek oude, houtige takken of te lange takken bij de plant uit 
  • Snoei de uitgekozen takken aan het begin van het voorjaar met een een snoeischaar of takkenschaar terug. Je kan zelf kiezen hoe ver je de takken terug snoeit, afhankelijk van de staat van de plant. Let er goed op dat je altijd boven een jonge uitloper knipt, zodat de plant weer gemakkelijk uit kan gaan lopen. 
  • Indien er oude, bruine bladeren aan de plant zitten kunnen deze weggeknipt worden. Deze bladeren zijn vaak bruin geworden vanwege vorstschade en dienen geen doel meer
  • Bekijk of je de vorm van de plant mooi vindt. Indien je de Toscaanse jasmijn in de zomer nog wat extra in vorm wilt snoeien, is dit mogelijk. Let er in dat geval wel op dat je tijdens deze periode geen al te grote delen wegsnoeit. Voor grotere snoeibeurten kan je beter wachten tot het voorjaar
  • Geniet van je Toscaanse jasmijn!

Verwaarloosde Toscaanse jasmijn snoeien

Indien je een flink wat jaren geen aandacht hebt gegeven aan je Toscaanse jasmijn, kan het zijn dat deze wat verwildert is. Gelukkig is er geen nood! Door tijdens het voorjaar de plant rigoureus terug te snoeien zorg je ervoor dat je de plant weer verjongt en de plant weer in vorm komt. Let er goed op dat je de snoeibeurt tijdens het begin van het voorjaar doet, zodat de plant genoeg tijd krijgt om te herstellen en nieuwe scheuten te schieten. Let er daarnaast ook goed op dat de plant altijd terug snoeit boven een jonge uitloper. Hier komen de nieuwe takken van de plant aan dus deze wil je behouden. Toscaanse jasmijn herstelt zich zeer snel; wanneer je de plant een flinke snoeibeurt hebt gegeven zal je zien dat die tijdens de zomer vaak alweer hersteld is. Indien je de plant wat extra in vorm wilt brengen, kun je tijdens de zomer nog een kleine snoeibeurt geven. Zorg echter dat je tijdens de zomer niet te veel snoeit, de grote snoei dient te gebeuren tijdens het voorjaar. 

Toscaanse jasmijn snoeien na vorstschade

De sterjasmijn is gematigd winterhard en kan temperaturen tot -10ºC aan. Hoewel het niet elk jaar voorkomt, kan het soms voorkomen dat de jasmijn bevriest. Soms bevriezen alleen de toppen, maar soms bevriest zelfs heel de plant. Gelukkig kan de plant zich in beide gevallen vaak nog herstellen. Wanneer er takken met vorstschade aan de Toscaanse jasmijn zitten dien je deze takken volledig af te knippen of terug te snoeien tot het punt waar er weer leven aan de tak zit. Vervolgens zal je zien dat de jasmijn weer vrolijk begint uit te lopen ten tijde van de zomer. 

Verzorging na snoei Toscaanse jasmijn

Toscaanse jasmijn is van nature een goed groeiende plant dus heeft in principe geen extra hulp nodig na de snoei, mits die op de juiste plek in de tuin staat. Toch kan het zeker geen kwaad om hem na zijn snoei wat extra te bemesten met een goede kwaliteit organische mest. Dit kan je het best in de periode van eind april tot midden mei doen. De extra voedingsstoffen zorgen ervoor dat de groeikracht van de plant net wat beter gestimuleerd wordt en de plant er weer sterk bovenop komt. Let er goed op dat je plant niet te veel meststof geeft; in het geval er te veel wordt gegeven kan het voorkomen dat de plant alleen gaat groeien en minder gaat bloeien. 

Snoeigereedschap sterjasmijn

Het grootste gedeelte van de Toscaanse jasmijn is gemakkelijk te snoeien met een snoeischaar. Soms kan het echter zijn dat je wat verdikte, verhoute takken tegenkomt waar je het wat makkelijker doorheen gaat met een takkenschaar. Meestal lukt het echter wel de plant te snoeien met een snoeischaar. Zorg er daarnaast ook voor dat je altijd tuinhandschoenen aan hebt tijdens het snoeien zodat je handen goed beschermd zijn.