Wanneer & Hoe Winterjasmijn (Jasminum Nudiflorum) Snoeien

Winter Jasmijn Snoeien

Winterjasmijn is een van de weinige planten die in de winter tot bloei komt. De plant beschikt over vrolijke gele bloemen die de tuin in de winter opfleuren. De plant is een zeer sterke klimmer en wordt dan ook bijna altijd tegen een schutting of gevel geplaatst waar die naar boven kan klimmen. De plant moet kunnen klimmen om er decoratief uit te blijven zien; wanneer die geen houvast heeft gaan de lange, slappe twijgen van de winterjasmijn al gauw naar beneden hangen. Winterjasmijn kan tot wel 3 meter hoog worden. Om de plant jong te houden is het belangrijk om de plant eenmaal per jaar te snoeien wanneer deze volwassen is. Hoe en wanneer je winterjasmijn snoeit? Dat lees je hier!

Allereerst: waarom winterjasmijn snoeien?

Er zijn verschillende redenen om winterjasmijn te snoeien. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de plant mooi in vorm te houden en te zorgen dat de plant er niet verwilderd uit komt te zien. Een belangrijkere reden om de winterjasmijn te snoeien is echter om de groei van jonge zijscheuten te bevorderen en om voor deze jonge zijscheuten ruimte te maken. Door dit te doen verjong je de plant en zorg je ervoor dat je winterjasmijn jaar in jaar uit over een uitbundige bloei beschikt. De laatste reden kan zijn dat je winterjasmijn verouderd is en niet meer rijkelijk bloeit. Door de plant in dat geval een verjongingssnoei te geven zorg je ervoor dat de plant een tweede leven krijgt en je weer volop kunt gaan genieten van je winterjasmijn. Belangrijk om te onthouden bij winterjasmijn is dat het op tweejarig hout bloeit. Bij het snoeien is het dus belangrijk om goed op te letten dat je alleen oude takken wegsnoeit die al gebloeid hebben en jonge twijgen laat staan. 

Wanneer winterjasmijn snoeien

Winterjasmijn kan het best direct na de bloei gesnoeid worden, vaak rond eind februari. Indien je alleen een paar oude takken weg wilt snoeien voor de vorm kan je dit ook twee of drie maanden na februari nog doen, maar het is beter om het direct na de bloei te doen. Hoe langer je wacht met de snoei, hoe minder rijk de bloei van twee jaar daarop wordt. Indien je van plan bent de winterjasmijn drastisch terug te snoeien om de plant te verjongen is het wel verstandig om de plant direct na de bloei te snoeien. Dit omdat een verjongingssnoei een heftige ingreep is voor de plant en deze ruim voldoende tijd nodig heeft om te herstellen.  

Hoe winterjasmijn snoeien

Hoe winterjasmijn gesnoeid dient te worden is afhankelijk van wat voor soort snoei de plant nodig heeft. Indien de plant nog gezond is en nog prima bloeit heeft deze meestal alleen een vormsnoei nodig waarbij je alleen oudere, uitgebloeide takken wegsnoeit en de vorm van de plant wat mooier maakt. In het geval je over een oude, verwaarloosde winterjasmijn beschikt die bijna niet meer bloeit, is een verjongingssnoei beter. Een vormsnoei wordt op een andere manier uitgevoerd als een verjongingssnoei. Daarom worden hieronder beide methodes besproken zodat je de beste methode voor jouw winterjasmijn uit kunt kiezen.

Vormsnoei winterjasmijn 

De vormsnoei van winterjasmijn wordt gebruikt om de plant jong te houden waardoor die blijft bloeien en jonge scheuten de ruimte krijgen om te groeien. Daarnaast wordt die natuurlijk ook gebruikt om de plant te fatsoeneren en netjes te houden. De vormsnoei kan het beste direct na de bloei, rond eind februari, plaatsvinden. Indien gewenst kan het ook twee of drie maanden later. Let er in dit geval wel op; hoe later je snoeit, hoe minder rijk de bloei vaak is. Dit omdat de plant zijn aandacht gaat verleggen naar nieuwe scheuten aanmaken en groeien in plaats van dat de focus naar de bloei van de plant gaat. Volg onderstaand stappenplan voor de vormsnoei van winterjasmijn:

  • Winterjasmijn bloeit op tweejarig hout. Het is dus belangrijk om de juiste takken weg te snoeien die al gebloeid hebben en de jonge takken overeind te houden. Bekijk de plant dus allereerst goed en sorteer de takken in je hoofd op leeftijd. De oudere takken zijn groen grijs van kleur en zijn vaak een stuk donkerder. De jonge scheuten zijn groener van kleur.
  • Knip met een snoeischaar of snij met een snoeizaag alle dode, uitgebloeide, beschadigde of kruisende takken weg. Let er goed op dat je geen jonge uitlopers weg snoeit
  • Knip vervolgens de zijtakken die aan de hoofdtakken vastzitten terug tot die op ongeveer 5 tot 10 centimeter van de hoofdtak staat
  • Geef organische meststof aan de plant zodat de plant gemakkelijker hersteld

Verjongingssnoei winterjasmijn

Wanneer je winterjasmijn (bijna) niet meer bloeit, te groot is of door de jaren heen verwaarloosd is, kan je door een verjongings deze weer een tweede leven geven. Bij een verjongingssnoei kort je de plant dusdanig in, dat deze als het ware weer als een nieuwe, jonge plant tevoorschijn komt. Hierdoor kan de winterjasmijn weer volop gaan bloeien en kun je er weer van gaan genieten. Een verjongingssnoei is een heftige ingreep voor de plant, waardoor je dit wel in de juiste periode dient te doen; na de bloei, meestal rond eind februari. Probeer het uiterlijk eind maart te doen, indien je het later doet heeft de plant soms niet genoeg tijd om opnieuw jonge scheuten aan te maken waardoor het een jaar langer duurt voordat die weer gaat bloeien. Volg onderstaand stappenplan voor de verjongingssnoei van de winterjasmijn:

  • Bekijk de plant goed en probeer de takken op leeftijd te sorteren. De meest jonge takken zijn groen en hoe ouder een tak is hoe donkerder die wordt
  • Snoei alle oude, donkere takken met een takkenzaag of snoeizaag 50 tot 60 centimeter boven de grond af. Verwijder vervolgens de dunne en zwakke takken
  • Kort alle jonge, groene scheuten met ongeveer een kwart tot de helft in
  • Geef de plant organische meststof om er weer bovenop te komen en heb geduld. Het eerste jaar zal de plant nog niet rijkelijk bloeien maar na twee tot drie jaar zul je merken dat de plant weer een rijkelijke bloei krijgt
  • Geniet van je vernieuwde winterjasmijn!

Verwaarloosde winterjasmijn snoeien

Wanneer je de winterjasmijn een aantal jaren geen aandacht hebt gegeven kan het zijn dat die er verwilderd uit komt te zien en wellicht zelfs dat die nauwelijks meer bloeit. In het geval de plant nauwelijks meer bloeit is de beste optie om voor een verjongingssnoei te gaan. Dit omdat de takken van de jasmijn dan verhout zijn, waardoor er weer jonge, nieuwe takken moeten komen zodat de plant weer opnieuw kan gaan bloeien. Indien de plant te groot is geworden of er verwilderd uitziet, maar nog wel goed bloeit, is een normale vormsnoei vaak al voldoende voor de plant. Je hoeft dan simpelweg alleen de grootte van de plant in te perken, oude uitgebloeide takken te verwijderen en zorgen dat nieuwe scheuten gestimuleerd worden om te groeien. 

Verzorging na snoei winterjasmijn

Wanneer je de winterjasmijn pas gesnoeid hebt, is het verstandig om de plant wat organische meststof te geven zodat de plant er weer goed bovenop komt. Hierdoor krijgt de plant extra groeikracht en kan die zich weer goed herstellen na een snoeibeurt. Voor een normale snoeibeurt is het niet persé nodig, gezien de plant een goede groeikracht heeft. Na een verjongingssnoei is het echter absoluut aan te raden, daar de plant dan flink moet herstellen van een grote ingreep. 

Snoeigereedschap winterjasmijn

De winterjasmijn beschikt voornamelijk over lange, slappe twijgen die gemakkelijk zijn te snoeien met een snoeischaar. Soms kan je echter wat dikkere, verhoute takken tegenkomen waar je gemakkelijker doorheen komt met een snoeizaag. Meestal is een snoeischaar echter voldoende voor de snoeibeurt. Zorg er daarnaast ook voor dat je altijd tuinhandschoenen aan hebt tijdens het snoeien zodat je handen goed beschermd zijn.