Wanneer & Hoe Zonnehoed (Echinacea) Snoeien

Zonnehoed snoeien

Zonnehoed is, zoals de naam al doet vermoeden, een echte zonaanbidder. Volle zon is de plek waar deze plant het beste tot zijn recht komt. De plant heeft een zeer mooie sierwaarde waarbij in bloei de bloemblaadjes de vorm van een zonnehoed om de vrucht heen vormen. De plant heeft een mooi en opvallend blad die ook na de zomer een mooie sierwaarde met zich meebrengt in de tuin. Om de plant in optimale conditie te houden is het aan te raden om de zonnehoed eenmaal per jaar te snoeien. In dit artikel lees je alles over wanneer & hoe je de zonnehoed het best kan snoeien. 

Waarom zonnehoed snoeien

Er zijn twee belangrijke redenen om de zonnehoed te snoeien. De eerste reden is om de dode stengels van de plant te verwijderen. Deze zien er niet mooi uit en zorgen er tijdens de bloeiperiode voor dat de plant minder aandacht aan de bloei geeft, waardoor die minder uitbundig bloeit. De tweede reden is om de plant te verjongen, waardoor die langer meegaat in de tuin en uitbundiger bloeit. Wanneer je de plant niet snoeit veroudert die en zul je zien dat de plant elk jaar minder bloemknoppen aanmaakt waardoor de bloei steeds minder wordt. De plant zal minder lang meegaan in de tuin wanneer die niet gesnoeid wordt. Genoeg redenen om de echinacea jaarlijks te snoeien dus!

Wanneer zonnehoed snoeien

De zonnehoed dient een keer per jaar gesnoeid te worden. Er zijn twee verschillende momenten wanneer je de echinacea kan snoeien;  in het vroege voorjaar in maart of na de bloei (meestal eind september). Hoewel beide periodes mogelijk zijn wordt aangeraden om de plant pas in maart te snoeien. De uitgebloeide stengels hebben in de winter namelijk nog een kleine sierwaarde, en de belangrijkste reden; wanneer je de uitgebloeide stengels laat staan kunnen vogels heel de winter zaadjes uit de uitgebloeide stengels pikken. Hierdoor biedt je vogels gedurende de winter extra voedsel aan. Een zeer diervriendelijke oplossing om ze tot maart te laten staan dus.

Hoe zonnehoed snoeien

Hoe je de zonnehoed snoeit is afhankelijk van wanneer je ervoor kiest de plant te snoeien. Wanneer je de plant na de bloei (meestal in september) snoeit, dien je de uitgebloeide stengels met een snoeischaar tot aan de grond af te knippen. Let er hierbij goed op dat je altijd vlak boven een jonge scheut knipt.  Wanneer je ervoor kiest om de plant pas in het vroege voorjaar (rond maart) te snoeien, knip je alle dode stengels met een snoeischaar tot vlak boven de grond af. Let er hierbij goed op dat je de groene, nieuwere stengels laat staan. Let er goed op dat je plant eenmaal per jaar snoeit voor optimaal resultaat. 

Uitgebloeide bloemen wegknippen

Tijdens de bloei van de zonnehoed kan je de plant ook al onder handen nemen door de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Door de uitgebloeide bloemen van de plant te verwijderen terwijl de rest van de bloemen nog in bloei staan zorg je ervoor dat de plant geen onnodige aandacht geeft aan de uitgebloeide bloemen. De focus van de plant gaat vervolgens naar nieuwe scheuten of bloemen die al in bloei staan. Dit resulteert erin dat die allereerst langer bloeit; de plant heeft immers meer scheuten waar bloemknoppen op aangemaakt worden. Ook zorgt dit ervoor dat de plant langer doorgaat met bloeien; de plant verspilt geen onnodige energie meer aan dode bladeren en verlegt zijn energie naar de bloemen die wel bloeien. Dubbel voordeel dus!

Verwaarloosde zonnehoed snoeien

Hoewel de echinacea weinig onderhoud vergt, kan die verwaarloosd ogen wanneer je de plant jaren geen onderhoud geeft. Gelukkig is dit gemakkelijk te herstellen door de plant volledig te verjongen. Je snoeit hierbij de plant na de bloei of aan het begin van het voorjaar tot de grond af waardoor die wordt gedwongen om nieuwe scheuten aan te maken. Je zult vervolgens zien dat de zonnehoed het jaar erop weer nieuwe scheuten heeft aangemaakt en weer over een schitterende bloei beschikt. 

Verzorging na snoei

De zonnehoed verdraagt zijn snoei zeer goed en groeit het jaar erop dan ook volledig terug. Toch kan je de plant na de snoei nog wat extra organische meststoffen om de groei van de plant te bevorderen. Hierdoor komt de plant er net wat sneller bovenop waardoor die vaak net wat extra tijd heeft om nieuwe scheuten aan te maken en de plant meer focus kan leggen op een uitbundigere bloei. 

Zonnehoed als snijbloem

De zonnehoed is zeer mooi als snijbloem te gebruiken. Ze staan erg leuk in een vaas. Je ziet ze dan ook veelvuldig terug in boeketten in een bloemenhandel. In een boeket gaan ze meestal twee tot drie weken mee, wanneer je ze op tijd uit je tuin snoeit kunnen ze soms meer dan een maand meegaan in de vaas. De plant is niet alleen een mooi gezicht maar verspreid daarnaast ook nog een heerlijke honinggeur door je huis heen. Om de zonnehoed als snijbloem te gebruiken kun je de plant snoeien wanneer de bloemknoppen kleur beginnen te vertonen, nog voor de bloei. Zorg dat je de stengel schuin afknipt met een scherpe snoeischaar. Bladeren die van de plant dreigen af te vallen kan je eraf knippen. Vervolgens zet je de bloemen in een vaas met wat bloemenvoeding en zul je zien dat je zonnehoed prachtig zal gaan bloeien in je vaas. Let wel goed op waar je de vaas zet: deze mag niet in direct zonlicht staan en niet naast vruchten. Vruchten versnellen namelijk het rijpingsproces van de bloem waardoor deze minder lang zal bloeien.

Snoeigereedschap zonnehoed snoeien

De zonnehoed groeit op een lange, stevige steel van tussen de 60 en 100 centimeter hoog. Deze stelen zijn gemakkelijk te snoeien met een scherpe snoeischaar. Verder is tijdens het snoeien handig om gebruik te maken van tuinhandschoenen zodat je handen ook altijd goed beschermd zijn. Als laatste kan je nog gebruik maken van organische meststoffen na de snoei om de plant net wat beter te laten herstellen van de snoei.