Forsythia (Chinees klokje) stekken

Forsythia Stekken

Kun jij ook geen genoeg van je forsythia? Forsythia, ook wel bekend als chinees klokje, heeft gele bloemen die het begin van de lente aankondigen. Een vrolijkere plant dan de forsythia is er bijna niet te vinden. De ovaal groene bladeren die na de bloei tevoorschijn komen zorgen ervoor dat de plant ook nog een sierwaarde heeft na zijn bloei. Kortom; reden genoeg dus om forsythia te vermeerderen. Maar hoe moet je forsythia vermeerderen? Hierbij een gids hoe je jouw forsythia gemakkelijk kan stekken.

Hoe forsythia stekken

Gelukkig is het niet ingewikkeld om forsythia te vermeerderen. Je kan dit het beste doen door een zomerstek te nemen. Hieronder een stappenplan voor het stekken van forsythia:

  • Bereid een pot voor die gevuld is met een mengsel van turfrijke grond en scherp zand
  • Zoek tussen juni/juli een goede, nieuwe bebladerde  scheut van de plant uit en knip deze met een snoeischaar af. De stek moet tussen de 10 á 15 centimeter zijn
  • Controleer of het hout goed is door de scheut te buigen. Deze mag niet breken. Haal vervolgens de bladeren van de onderste 5 centimeter van de stek vandaan.
  • Maak met een potlood een gat in de grond van de pot en steek de stek in de pot. Zorg dat er geen bladeren in de grond gaan of rusten op de grond van de pot. Dit om ziektes van de plant te voorkomen
  • Zorg dat de stek voldoende water krijgt en doe een plastic zakje om de pot heen om de luchtvochtigheid te bevorderen
  • Plaats de pot op een warm locatie die niet in direct zonlicht staat
  • Na 4 tot 8 weken zullen de wortels geschoten zijn en kun je de plant verplaatsen naar een grotere pot
  • Zet de pot vervolgens buiten op een beschutte plek zodat de plant kan wennen aan de temperatuur buiten. Zorg dat de plant voldoende water blijft krijgen
  • Plaats de plant in de herfst of lente vervolgens over in de tuin en geniet van de groei van je nieuwe forsythia. De plant kan in het eerste jaar nadat de stek is gemaakt al een hoogte van een meter bereiken

Leestip: Alles over het planten & verzorgen van forsythia

Wanneer forsythia stekken

Je kunt het best forsythia stekken nemen tussen juni en juli. Dit omdat in deze periode de plant krachtige, nieuwe scheuten produceert die beter kunnen groeien. Daarnaast heeft de forsythia dan zijn bloei al gehad waardoor de aandacht van de scheuten volledig kan gaan naar het wortelen, waardoor de kans op succes wordt vergroot. Let er wel goed op dat je geen verwaarloosde, verhoute takken als stek neemt. Wanneer je dit doet groeit er alleen een bossig struikje uit de stek, terwijl je juist de vrolijke gele bloemen wilt. Door forsythia te snoeien houdt je hem jong en zorg je dat er het jaar erop weer jonge, nieuwe scheuten aan de plant komen. 

Hoe snel groeit forsythia stek

Onder optimale omstandigheden schiet de forsythia wortel binnen 4 tot 6 weken. Soms kan het echter iets langer duren waardoor voordat de forsythia wortel geschoten heeft een wachttijd van 4 tot 8 weken wordt aangehouden. Je kunt zien of de forsythia wortel heeft geschoten door heel zachtjes aan de plant te trekken. Wanneer die weerstand biedt weet je dat die wortels heeft geschoten. Als de plant eenmaal geworteld is kan het vrij snel gaan en kan die in het eerste jaar soms al een hoogte van een meter bereiken.. Vervolgens groeit die elk jaar ongeveer 50 centimeter tot een maximale hoogte van 3 meter.  

Verwaarloosde forsythia stekken

Een verwaarloosde forsythia direct stekken is niet verstandig. Doordat de takken verhouten na verloop van tijd, groeit er uit de stek alleen maar een bossig struikje, terwijl je juist forsythia wilt hebben vanwege zijn prachtige gele bloemen. Gelukkig is dit wel op te lossen door je forsythia rigoureus terug te snoeien. Door de plant terug te snoeien verjong je de plant waardoor er weer nieuwe, jonge, bloeiende scheuten aan de plant komen. Van deze jonge scheuten kan je vervolgens wel weer stekken maken. 

Forsythia stekken in water

In plaats van de forsythia wortels te laten schieten in een pot, is dit ook mogelijk in het water. Dit is mogelijk om te doen tijdens de winter. Terwijl de plant tijdens de winter nog in slaap is en niet bloeit, kun je in deze periode wel stengels afsnijden en deze forceren om te gaan bloeien. Dit doe je door de stengels in het water in huis te zetten. Door de warme kamertemperaturen en het warme water zorgen ervoor dat de stengels de kiemrust doorbreken en beginnen te bloeien. Vervolgens zul je zien dat wanneer de bloemen beginnen te vervagen, de blader beginnen te ontkiemen en de wortel begint te schieten. Vervolgens hoef je er alleen nog voor te zorgen dat gevallen bloemen en bladeren uit het water gevist worden en het water dagelijks verschoond wordt, zodat de wortels geen ziektes krijgen en ze goed kunnen groeien. Wanneer de vorst vervolgens voorbij is heeft de plant wortels geschoten en kan die in de tuin worden geplaatst.

Forsythia afleggen

Nog een andere methode om je forsythia te vermeerderen is door de plant af te leggen. Dit doet de plant soms enigszins al van zichzelf wanneer je de plant niet terug snoeit; de lange, slappe takken wortelen zich in de grond naast zich waaruit weer een nieuwe forsythia komt. Je kan dit echter met gemak zelf in de hand spelen door de aarde bij takken die bijna de grond raken los te maken en de takken vervolgens in de aarde te zetten. Zorg dat je met een  een klein sneetje maakt op de plek waar de tak buigt met een scherp mes. Door dit te doen merkt de plant dat die gewond is en wordt deze getriggerd om sneller wortels aan te maken. Dit eenmaal gedaan is het belangrijk de plant goed vast te zetten met een steentje of een haring en de plant weer te bedekken met de benodigde grond. Ongeveer een jaar later zal de tak vervolgens weer gaan groeien en kun je de tak scheiden van de moederplant.