Klimop is een van de beste klimmers en heeft daarnaast een prachtig blad. In de natuur kan deze plant zelfs een hoogte van 30 meter bereiken. Klimop kan zowel buiten als binnen gehouden worden en is gemakkelijk te onderhouden. Ze worden meestal echter wel anders ingezet; buiten wordt de plant veelal gebruikt als klimmer terwijl die binnen meestal als hangplant wordt gebruikt. Wanneer je wilt dat de plant klimt moet je hem tegen iets aanzetten wat de plant houvast kan bieden. Buiten kan dit bijvoorbeeld een schutting of gaas zijn. Er zijn wegens de pracht van de plant in ieder geval redenen genoeg om je klimop te vermeerderen. Daarom wordt hier besproken hoe klimop het best gestekt kan worden.
Klimop stekken in 4 simpele stappen:
- Knip met een snoeischaar tussen begin van de zomer en begin september een jonge uitloper tussen de 15 á 20 centimeter af. Zorg dat je 5 blaadjes van het einde afzit. Let er goed op dat het geen volwassen hedera is en dat de plant niet in bloei staat.
- Pak een glas/klein vaasje water en vul deze. Zet het stekje vervolgens in het water. Hou er rekening mee dat de blaadjes het water niet aanraken, ter voorkoming van ziektes. Indien nodig kan je de onderste bladeren van de plant weghalen. Plaats het glas/klein vaasje water niet direct, maar indirect in de zon. Wanneer de plant te veel zonlicht vangt kan de plant te snel uitdrogen.
- Ververs iedere week het water en wacht ongeveer 4 tot 6 weken. De hedera stek heeft als het goed is nu wortel geschoten.
- Vul een pot met potgrond. Wanneer de wortels van de klimop stek ongeveer 5 centimeter zijn plaats je ze over in een pot. Indien je de klimop buiten wilt plaatsen dien je de stek te laten overwinteren op een beschutte plaats in de pot. Hierdoor went de stek alvast aan de buiten temperaturen. In het voorjaar kan je de plant vervolgens in de aarde van de tuin plaatsen, of gewoon in de pot houden.
Wanneer hedera stekken
Je kan de stekken van de klimop het beste nemen aan het begin van de zomer tot begin september. Indien er al uitlopers zijn in het voorjaar is het ook mogelijk om de plant te stekken, maar je verkrijgt meestal betere stekken wanneer je die in de zomer neemt. Let er goed op dat de plant niet in bloei is wanneer je stekjes neemt. Wanneer de hedera bloeit betekent dit dat deze volwassen is en die niet meer klimt,. De plant zal in dit geval uitgroeien tot een houtige struik, iets wat je natuurlijk niet wilt. Je kunt de plant weer verjongen door de klimop te snoeien.
Volwassen klimop stekken
Volwassen klimop zal, wanneer je hier stekken van neemt, helaas alleen maar uitgroeien tot een houtige struik. Dit omdat de plant zijn groeikracht al kwijt is en de uitlopers verhout zijn, waardoor de plant zijn pracht en praal als klimmer verliest. De hedera wordt pas een volwassen plant wanneer deze meerdere jaren niet gesnoeid is. Gelukkig kan een volwassen klimop vaak weer verjongd worden door de plant te snoeien in mei en september. Hierdoor moet je echter wel een (soms meerdere) jaar geduld hebben voordat je stekken kunt nemen van de plant.
Hoe herken je een volwassen klimop
Het duurt zeer lang voor een klimmende hedera volwassen is. Wanneer die genoeg ruimte heeft om te klimmen duurt dit vaak tot wel 10 jaar. Een volwassen hedera is op verschillende manieren te herkennen. De makkelijkste manier is door te zien of de plant bloeit. Wanneer de hedera bloeit betekent dit dat deze volwassen is, daar een jonge hedera niet bloeit. Een andere manier is door naar de bladvorm van de hedera te kijken. Een jonge klimop heeft vaak een wat puntiger blad, terwijl een volwassen klimop een rondachtig, hartvormig blad heeft. Door de plant te snoeien zorg je ervoor dat de hedera weer jong wordt en je weer stekken ervan kunt nemen.
Klimop stekken in een pot
Hoewel het gemakkelijker is om klimop te stekken in water, is het ook mogelijk om de hedera te stekken in een pot. Indien je dit wilt doen knip je de uitlopers af met een snoeischaar aan het begin van de zomer tot aan begin september af. Vervolgens zet je deze direct in een pot met aarde erin en geef je deze tweemaal per week een klein beetje water. Let er goed op dat de hedera niet te natte voeten heeft, want dan rot het stekje weg. De aarde moet echter wel vochtig blijven om wortelgroei te bevorderen. Om de luchtvochtigheid te bevorderen is het verstandig om een plastic zakje over het potje heen te doen. Let er vervolgens goed op dat je het potje niet in de volle zon zet, maar dat deze toch wel genoeg zon binnen krijgt.
Klimop stekken in aarde
Indien je al een hedera in de tuin hebt staan, is het ook mogelijk om de hedera direct in de tuin te stekken. De kans op overleving voor de plant is hier echter wel aanzienlijk lager. Maak een kuiltje in de aarde en begraaf hier een uitloper in die nog aan de moederplant vastzit en stop deze vervolgens onder de aarde. Vervolgens zal je zien dat de klimop zichzelf gaat wortelen op de plek waar je de uitloper hebt gestopt. Na een aantal weken kun je de uitloper voorzichtig afknippen van de moederplant en dien je de wortels voorzichtig uit de grond te halen. Nu heb je een stekje met wortels eraan. Plaats deze vervolgens op een plek in de tuin waar je wilt dat deze gaat groeien en zorg dat de plant voldoende water krijgt.
Hoe snel groeit hedera stek?
Wanneer de uitlopers goed zijn afgenomen, groeit de hedera vrij snel. Binnen 3 weken zitten er meestal al wortels aan en na 4 tot 6 weken kan die al naar een pot verplant worden. Daarna groeit die na de eerste winter slechts 10 centimeter, maar begint die in het voorjaar en de zomer als een normale hedera te groeien.