Krijg jij ook geen genoeg van je laurier? Of wil je wellicht je heg wat uitbreiden? Gelukkig zijn er methodes om je laurier te vermeerderen. Laurier is een veelvoorkomende heg binnen Nederland. Zijn grote groene bladeren zorgen voor een levendige sfeer in de tuin. Daarnaast groeit de plant ook nog eens zeer snel, waardoor je er gemakkelijk een haag van kunt maken. In het wild kunnen sommige soorten zelfs een hoogte van 12 meter bereiken. Kortom; reden genoeg om je laurier te vermeerderen. Maar is het mogelijk om je laurier te vermeerderen? Hierbij gids hoe je jouw laurier met gemak kunt stekken.
Hoe laurier stekken?
- Knip met een scherp mes drie stukken van ongeveer 15 centimeter van een tak af. Doe dit tijdens de zomer wanneer het hout groen en buigzaam is. De stekken moeten stevig zijn maar ook buigzaam. Je kan ook een stek nemen, maar niet elke stek overleeft het helaas. Het is daarom verstandig om er meerdere te nemen
- Haal vervolgens alle bladeren, behalve de bovenste twee of drie, van de plant af
- Dompel het uiteinde van de afgesneden stekken onder in water en eventueel in stekpoeder en plant ze in een pot met zaai of stekgrond. Let er goed op dat de grond zo’n 10 centimeter diep is. Als het goed is staan de bovenste bladeren nu boven de grond
- Zorg dat de potgrond vochtig is
- Plaats de pot op een plaats waar die 6 tot 8 uur zonlicht per dag krijgt
- Vanaf mei kan je de pot vervolgens buiten zetten om de plant te laten wennen aan de buiten temperaturen
- Als de plant sterk genoeg is kan deze vervolgens in de herfst van het volgende jaar worden overgeplaatst naar je tuin. De plant heeft dan meer dan een jaar de tijd gehad om groot en sterk genoeg te zijn
Wanneer laurier stekken?
Laurier kan het best gestekt worden ten tijde van de zomer, wanneer het hout groen en buigzaam is. Dit omdat de plant dan net zijn groeiperiode ingaat en de plant dus het meeste kracht heeft om nieuwe wortels te schieten en te gaan groeien. Vervolgens laat je de pot tot eind mei binnen staan op een plek met 6 tot 8 uur zonlicht per dag. Na deze periode kan je de pot in de tuin zetten en in de herfst aangeplant worden in de tuin. Let er goed op bij het nemen van de stekken dat de tak zowel stevig als buigzaam is. Wanneer dit niet het geval is bestaat de kans dat je een minder goede tak hebt waardoor de kans op een succesvolle groei wordt verkleind.
Hoe snel groeit laurier stek
Laurier stekken gaat niet snel. Als je de laurier stek eenmaal hebt afgesneden en in een pot hebt gezet, duurt het meestal 4 tot 8 weken voordat ze wortel hebben gesloten. Je kunt dit controleren door zachtjes aan de plant te trekken om te kijken of deze weerstand biedt. Als de plant weerstand biedt weet je dat er wortels zijn geschoten. Vervolgens groeit die langzaamaan verder en heeft die na een jaar vaak al een hoogte van 50 centimeter bereikt. Als die vervolgens in de tuin wordt geplaatst groeit die op dezelfde voet verder en groeit die jaarlijks 40 tot 50 centimeter.
Verwaarloosde laurier stekken
Indien je een verwaarloosde laurier hebt is dit in principe geen probleem voor het stekken. Waar bij sommige planten de takken na verloop van tijd verhouten is dit niet het geval bij de laurier. Je kunt een verouderde of verwaarloosde laurier dus gewoon blijven gebruiken om mee te stekken. Wel is het verstandig de laurier eens per jaar te snoeien zodat deze een mooie vorm blijft behouden.
Laurier stekken via wortel
Een andere manier om de laurier te stekken is door dit via de wortel te doen. Dit is wel wat meer werk, maar kan ook uitstekend werken om de plant te vermeerderen. Let op; doe dit alleen met een laurier die al volwassen is en langer in je tuin staat. Indien je dit met een jonge laurier wilt doen bestaat er een kans dat je de plant beschadigt. Indien je dit wilt doen dien je de plant een klein beetje moeten uitgraven zodat de wortels zichtbaar worden. Vervolgens kies je een wortel tussen de 11 en 15 centimeter die ongeveer de dikte van een pen heeft. Deze knip of snij je er vervolgens af met een scherp mes of snoeischaar. Vervolgens dien je de wortel door vieren te knippen en zet je deze in de potgrond. Let er goed op dat de wortels naar beneden wijzen, zodat ze hier ook heen gaan groeien. Voordeel hiervan is dat de plant al wortel heeft geschoten, waardoor de kans op overleven groter wordt. Nadeel hiervan is echter dat het meer werk vergt en je de laurier waar je de wortel van pakt wellicht kunt beschadigen.