Lavendel is niet voor niets een van Nederlands meest geliefde tuinplanten. De plant ziet er kleurrijk uit, is insectvriendelijk en is makkelijk te onderhouden. Kortom; je kan nooit genoeg lavendel in de tuin hebben. Het enige nadeel van lavendel is dat het snel verhout. Dit kun je oplossen door je lavendel goed te snoeien, maar na verloop van tijd zorgt de verhouting toch voor een minder volle bloei. Gelukkig is daar een gemakkelijke oplossing voor; lavendel stekken! Lavendel is eenvoudig te vermeerderen, je moet alleen zorgen dat je het op juiste moment doet. Door zelf je lavendel te stekken heb je altijd mooie lavendel planten in de tuin staan en hoef je niet om de zoveel jaar nieuwe lavendel te kopen.
Lavendel stekken in 6 stappen
- Vul kleine potjes van 15 tot 20 centimeter breed voor 50% met stekgrond en 50% met perliet of vermiculiet.
- Knip met een snoeischaar stengels tussen de 8 en 12 centimeter af.
- Haal de bladeren van de onderste 4 centimeter van de stengel af
- Steek de stengel tot het eerste blaadje in het potje
- Zet het potje op een plek met veel warmte en licht, maar zonder direct zonlicht en geef hem regelmatig een klein beetje water
- Na 2 maanden is de stek goed geworteld en kan die verplaatst worden naar een bloempot of in de tuin gezet worden
Verschil tussen hard-en zacht hout stekken
Er zijn twee verschillende soorten stekken die je kunt nemen. Je kunt stekken nemen van zacht-of hard hout. De stekken van zacht hout kun je in de vroege lente afknippen. Dit zijn de groene takjes die je in de vroege lente uit ziet lopen. De hardhout stekken zijn de houterige takken die onderaan de plant te vinden zijn. Deze kan je zowel in de lente als in de herfst gebruiken.
Lavendel stekken van zacht hout
Lavendel stekken van zacht hout kun je alleen in de vroege lente nemen. Ze zijn vaak in groten getale aanwezig. Voordeel van zacht houten stekken is dat je de plant niet snel beschadigd als je ze afknipt. Omdat ze in de vroege lente worden afgeknipt wortelen ze erg snel, omdat ze naar de bloei aan het toeleven zijn. Het grote nadeel van stekken van zacht hout is echter dat ze minder betrouwbaar en kwalitatief minder zijn, er komt lang niet altijd een mooie lavendel plant uit. Dit komt omdat de zacht hout stekken vaak niet bloesem vrij zijn, waardoor ze willen bloeien. Bloesems onttrekken namelijk energie uit de plant en het is onwaarschijnlijk dat een plant kwalitatieve wortels vormt als deze probeert te bloeien.
Lavendel stekken van hard hout
De meest betrouwbare manier om goede lavendel stekken te krijgen, is door hard hout stekken te nemen. De beste periode om deze stekken te nemen is in augustus, maar ze kunnen van het voorjaar tot het najaar genomen worden. Het grote voordeel van hard hout stekken van de lavendel is dat de steel geen bloesem meer heeft, waardoor de plant niet wil gaan bloeien. Hierdoor krijgt de plant alle tijd en ruimte om zich goed in de pot te wortelen en focust deze zich ook op het wortelen in plaats van het bloeien. Je moet bij hard hout stekken echter wel goed opletten dat je ze goed afknipt, anders kan je de moederplant beschadigen.
Hoe lavendel stekken
Zowel hard-als zacht hout heeft hetzelfde stek proces bij lavendel. Kijk allereerst goed naar de stengels van de lavendel. Deze moeten er sterk en gezond uitzien zonder knoppen of uitlopers. Ook moeten ze een gezonde kleur hebben.
Knip met een snoeischaar vervolgens stekken van 8 tot 12 centimeter. Zorg dat je knipt onder een ‘’knooppunt’’, een plaats waar de stengel zich opsplitst in vertakkingen. Indien je niet onder een knooppunt knipt, kan het zijn de je de plant beschadigt.
De stengel eenmaal geknipt, moet je de bladeren van de onderste 5 centimeter van de stengel verwijderen. Indien juist uitgevoerd heb je nu aan de onderste 5 centimeter een naakte stengel en het bovenste gedeelte een begroeide stengel. Pak vervolgens een scherp mes en schraap van de onderkant van de naakte kant het schors eraf.
Is dit gelukt? Dan wordt het tijd om te gaan stekken. Vul een bakje van 15 tot 20 centimeter voor 50% met stekgrond en voor 50% met perliet of vermiculiet. Dit zorgt ervoor dat de grond genoeg zuurstof krijgt en een goede drainage heeft. Steek de afgeknipte stengel vervolgens zo’n 5 centimeter tot het eerste blaadje in de potje. Vervolgens druk je de stekgrond nog een klein beetje aan zodat je plant goed rechtop blijft staan.
Zet het potje vervolgens in een propagator of zorg dat die afgedekt staat onder een koepeltje. Dit zorgt ervoor dat er een betere luchtvochtigheid ontstaat. Zorg ervoor dat je de plant niet volledig in de zon laat branden, maar zet de pot op een warme plek met half schaduw. Vervolgens geef je de plant 2 tot 4 weken lang elke dag een klein beetje water. Zorg er hierbij voor de je de grond alleen een klein beetje vochtig houdt, lavendel heeft niet veel water nodig.
Zacht hout stekjes doen er vervolgens 2 tot 4 weken over om te wortelen, hard hout stekjes doen er tussen de 1 à 2 maanden over. Je kunt kijken of ze al wortels hebben door er heel rustig aan te trekken. Indien ze weerstand bieden, betekent het dat die geworteld is en kan die overgeplaatst worden naar een grotere pot of in de tuin geplaatst worden. Vervolgens de eerste 2 maanden nog wat water geven en je kan gaan genieten van je lavendel!
Op zoek naar meer informatie over lavendel? Lees hier alles over lavendel planten & verzorgen of hier wanneer & hoe lavendel snoeien.