Kleding voor het werken in de tuin

Tuinkleding

De tuin kan ontzettend veel werkzaamheden met zich meebrengen. De tuin aanleggen, een veranda maken, een tuinafscheiding plaatsen, bomen of struiken aanplanten, tegels schoonmaken, snoeien, noem het maar op. Hoewel vaak gedacht wordt aan het benodigde gereedschap, is het ook belangrijk dat je de juiste kleding draagt zodat je geen hinder ondervindt tijdens het klussen of onderhouden van de tuin. De kleding mag niet te strak zitten en moet beschermend en functioneel zijn voor de klus die je uit gaat voeren. Om het overzichtelijk te houden hebben we voor je uitgezocht welke kleding je in ieder geval nodig hebt om met bijna alle klussen in de tuin aan de slag te kunnen gaan. 

Welke kleding kies je?

Beschermende en functionele kleding

Bij de keuze van de kleding is het belangrijk dat de kleding zowel bescherming biedt als functioneel is. Zo zal je voor het aanplanten van planten veel op je knieën zitten, waardoor kniebeschermers belangrijk zijn. Bij het snoeien van struiken of bomen zullen lange mouwen en werkhandschoenen weer belangrijk zijn, doordat je met je handen en armen tussen de takken heen moet.

Tuinoverall

Het ideale kledingstuk voor in de tuin: een dames of heren overall. Ze zitten lekker, zijn elastisch, zien er leuk uit en zijn zeer praktisch. Zo is een overall, in de juiste maat, altijd ruim genoeg om in elke positie te zitten zonder dat deze in de weg zit. Een tuin overall heeft meerdere zakken waar je gereedschap of andere benodigdheden in kwijt kunt. Ze hebben lange mouwen en lange broekspijpen waardoor je ook beschermd bent. En nog een groot voordeel: een overall mag vies worden. Vlekken, aarde of krassen op de overall? Geen enkel probleem, dat is precies waar die voor bedoeld is!

Werkhandschoenen

Werkhandschoenen zijn ontzettend belangrijk in de tuin. Tijdens het snoeien voorkom je schrammen en sneeën. Tijdens het leggen van tegels worden je handen en vingers beschermd. Wanneer je met hout aan de slag gaat, voorkom je splinters. Bij het plaatsen van een tuinafscheiding zijn je handen en vingers beschermd. Wat de klus ook is, werkhandschoenen zijn essentieel in de tuin.   

Werkschoenen met een stalen neus

Werkschoenen met een stalen neus zal je vooral nodig hebben bij de grotere klussen. Denk aan het sjouwen met hout, tegels of het plaatsen van een schutting of veranda. Wanneer er veel gewicht op een schoen zonder stalen neus valt kan dat vervelende gevolgen voor je voet met zich meebrengen. Met werkschoenen met een stalen neus zullen je voeten veel beter beschermd zijn. 

Pet of hoed

Schijnt het zonnetje? Dan komt een pet of hoed altijd van pas in de tuin. Tuin klussen kunnen meerdere uren in beslag nemen waardoor je gezicht en nek voor langere tijd aan de zon worden blootgesteld. Om je gezicht en nek te beschermen tegen de zon is het verstandig een pet of hoed te dragen. Regelmatig pauze nemen en genoeg drinken is daarnaast ook belangrijk. 

Kniebeschermers

Kniebeschermers zijn niet nodig voor elke klus, maar kunnen wel zeer belangrijk zijn wanneer je voor langere periode op je knieën moet zitten. Je kan ze uitstekend kwijt in een overall waardoor je voor langere periode gemakkelijk op je knieën kan doorbrengen. Comfortabel zal het nooit worden, maar kniebeschermers maken werk op de knieën een stuk draaglijker. 

Oude kleding

Voor kleinere klussen in de tuin is het ook prima mogelijk om gebruik te maken van oudere kleding die vies mag worden of kapot mag gaan. Hou er rekening mee dat wanneer je vaak in de tuin actief bent, het comfortabeler is om geschikte kleding voor de tuin te halen. Wanneer je niet vaak in de tuin bezig bent en alleen kleine klussen hebt, kom je met oude kleding echter ook prima uit de voeten.  

Materiaal van de kleding

Bij het kiezen van tuin kleding is het belangrijk dat je voor het juiste materiaal van de kleding gaat. Maar welk materiaal heb je hiervoor precies nodig? Het materiaal van tuinkleding moet in ieder geval de volgende aspecten bevatten:

  • het moet elastisch zijn. Je werkt vaak vanuit verschillende posities bij tuinklussen waardoor je jezelf in verschillende posities moet kunnen manoeuvreren. Door gebruik te maken van elastisch materiaal beweegt je tuin kleding met je mee, waardoor de kleding comfortabel zit en ook niet snel zal scheuren
  • Het moet luchtig zijn. Je werkt buiten en vele tuinlui gaan werken in de tuin wanneer er een klein zonnetje schijnt. Door voor een luchtige stof te kiezen zorg je ervoor dat je het op warmere dagen ook niet te warm zal krijgen. Een goed voorbeeld hiervan is een mix tussen katoen en polyester. Indien je op koudere dagen aan de slag wil gaan in de tuin kan je er met gemak een thermoshirt onder aandoen zodat je het niet snel koud krijgt