Moestuin: in volle grond of in moestuinbakken

Moestuin in volle grond of in moestuinbakken

De moestuin is niet meer weg te denken uit de tuin. Het is de ideale manier om eigen groente en fruit vers te kweken. Vervolgens kan je heerlijk genieten van de smaak van eigen, vers geplukte kruiden, groente en fruit. Maar als het op het kweken aankomt, zijn er verschillende benaderingen om uit te kiezen. Zo kun je gaan voor een moestuin in moestuinbakken of voor een moestuin in de volle grond. Beide manieren brengen verschillende voordelen met zich mee. In dit artikel zullen deze voordelen worden besproken, zodat je kunt beslissen welke aanpak het beste bij jou past. 

Voordelen moestuinbakken

Gemak

Een moestuinbak brengt meer gemak met zich mee. Wanneer je voor een verhoogde moestuinbak gaat kan je zelfs staand of zittend de moestuin bijhouden. Je kunt er gemakkelijk om-of doorheen lopen waardoor je overal gemakkelijk bij kunt en je kan gemakkelijker water geven aan je kruiden, groente of fruit. Een moestuinbak zorgt ervoor dat je de grond niet constant bij hoeft te houden. De grond in een moestuinbak wordt namelijk niet belopen, waardoor de bodemstructuur van goede kwaliteit blijft. 

Goede drainage

Wanneer je voor de juiste grond kiest, beschikken moestuinbakken over een betere drainage dan in de volle grond. Doordat moestuinbakken op hoogte zijn, voeren ze het water beter af. Een ander voordeel is dat je in een moestuinbak zelf voor de grond kan kiezen. Wanneer je een moestuin neemt op een kleibodem in de volle grond kost het veel kracht en werk om de grond luchtig en humusrijk te maken. Met een moestuinbak bepaal je zelf de grond waardoor je direct aan de slag kan gaan met het kweken van je groente en fruit.

De grond warmt sneller op

Een groot voordeel van een moestuinbak is dat de grond sneller opwarmt. Dit komt doordat de wanden van de moestuinbak opwarmen door de zon en de warmte van de lucht. Je kan al eerder beginnen met het zaaien, waardoor je opbrengst groter wordt. Sommige groente, zoals sla, kan je al vanaf februari gaan zaaien hierdoor. Een warmere grond brengt echter ook een klein nadeel met zich mee: het water in de grond verdampt sneller. Hoewel het in de praktijk niet een heel groot verschil is, zal je in een moestuinbak je kruiden, groente of fruit sneller water moeten geven.

Esthetisch aspect 

De meeste mensen houden van een nette, strakke tuin die er mooi uitziet. Je wilt niet alleen een moestuin; je wilt ook een tuin waar je met genot op uit kunt kijken. Een mooie moestuinbak zorgt ervoor dat je moestuin gelijk een siertuin wordt. Zo heb je de moestuinbakken van WoodBlocX, die een schitterend esthetisch aspect in je tuin aanbrengen. Ze zijn gemaakt van duurzaam kwaliteitshout en gaan minimaal 15 jaar mee in de tuin. Je kan zelf de maat en vorm van de moestuinbak bepalen waardoor je een moestuinbak voor elke gewenste plek kan creëren. Hiermee maak je van de moestuin een siertuin.

Een moestuinbak kan overal geplaatst worden

Tuin, terras, balkon of zelfs binnen? Zolang de planten genoeg zonlicht krijgen, kan je overal een moestuinbak plaatsen. In de volle grond is dit een ander verhaal; hier moet je buiten genoeg ruimte beschikbaar hebben. Met een moestuinbak kan je zelfs op plekken waar je normaal niet kan tuinieren je eigen groente en fruit telen. Een ideale oplossing voor iedereen die minder ruimte beschikbaar heeft. 

Een moestuinbak is overzichtelijk

Misschien wel een van de grootste voordelen van een moestuinbak is dat het zeer overzichtelijk is. Je weet precies waar je welke groente of fruit plaatst en wat er moet gebeuren. Doordat het overzichtelijk is kan je de bakken veel efficiënter gebruiken dan de volle grond. Indien je voor meerdere bakken gaat kan je ook verschillende soorten grond in verschillende bakken plaatsen, waardoor je iedere groente of fruit de perfecte omstandigheden geeft om goed te groeien. 

Minder last van onkruid

Een moestuinbak zorgt ervoor dat er minder snel zaden in de bak waaien, waardoor je veel minder last van onkruid zal hebben. Zeker bij een verhoogde moestuinbak is dit het geval. In de bak maak je gebruik van schone, onkruidvrije grond waardoor er niet zomaar onkruid in de bak terechtkomt. Geen uren onkruid meer wieden, heerlijk!

Een moestuinbak is toegankelijk voor iedereen

Het laatste grote voordeel van een moestuinbak is dat het toegankelijk is voor iedereen. Mensen met een beperking, die moeilijker lopen of die minder energie hebben, kunnen met een verhoogde moestuinbak er rustig bij gaan zitten of hoeven niet te bukken op de grond. Hierdoor wordt moestuinieren toegankelijk voor iedereen!

Voordelen volle grond

Meer ruimte

Het nadeel van moestuinbakken is dat ze ruimte in beslag nemen. In de volle grond heb je hier minder last van. In de volle grond kan je gemakkelijker grote planten als pompoenen kwijt, doordat ze niet beperkt worden tot de grootte van de bak. In de volle grond kan je de moestuin ook gemakkelijk een stukje uitbreiden, terwijl bakken moeilijk uit te breiden zijn. 

Planten kunnen beter groeien

Doordat de planten niet beperkt zijn door de bakken, kunnen deze beter groeien. In de volle grond is er altijd genoeg plaats voor de wortels en bladeren om te groeien waar ze naartoe willen groeien. Meer ruimte voor de planten betekent dat ze over een vollere groei kunnen beschikken, waardoor ze soms groter en sterker kunnen worden dan in een moestuinbak. 

Duurzamer

Moestuinieren in de volle grond is duurzamer dan moestuinbakken. Simpelweg omdat je geen extra materialen nodig hebt in de volle grond. Ook heb je minder water nodig in de volle grond, doordat het water minder snel verdampt. Hiermee verklein je jouw ecologische voetafdruk. 

Conclusie

Er is geen verkeerde manier om te moestuinieren. Zowel in de volle grond als in moestuinbakken kunnen planten onder de juiste omstandigheden goed groeien. Beide manieren brengen voor-en nadelen met zich mee. Neem voor jezelf de tijd om te overdenken wat je doel is en welke aspecten jij belangrijk vindt.