Uit welke onderdelen kan een hek allemaal bestaan?

Onderdelen Hekwerk

Wanneer je een huis hebt met een achtertuin, dan zul je waarschijnlijk ook wel een hek hebben staan om deze achtertuin. Je hebt hekken in allerlei verschillende soorten en maten, de ene gemaakt van hout en de ander gemaakt van metaal. Toch bestaan de meeste hekken uit vrijwel dezelfde onderdelen. Hieronder vertellen we je uit welke onderdelen een hek allemaal kan bestaan.

Palen

Zonder palen zal je hek ook nooit stabiel zijn, het zijn de tussenstukken die er voor zorgen dat een hek goed op zijn plek blijft staan, ook al zijn er grote windstoten. Je hebt palen gemaakt van hout, maar ook van metaal of van beton, eraan liggend wat voor hek het is en hoe stevig de palen moeten zijn. Mocht je nog op zoek zijn naar palen voor je hek, kijk dan eens bij RVS hekwerkonderdelen.

Panelen

De panelen van een hek zijn één van de belangrijkste elementen, omdat die er voor zorgen dat het gedeelte ook daadwerkelijk afgesloten wordt. Je hebt bijvoorbeeld houten planken die worden gebruikt als panelen, maar ook metaalwerk kan gezien worden als panelen.

Poorten

Als je ook nog in en uit je achtertuin wilt komen, dan is het handig om een poort te hebben. Het is belangrijk dat een poort sterk en veilig is, en het liefste ook nog op slot kan zodat niet iedereen zomaar je tuin in en uit kan gaan zonder toestemming. 

Dwarsbalken

De panelen zijn niks zonder de dwarsbalken, deze zijn nodig om er voor te zorgen dat de panelen stevig blijven staan. Het zijn horizontale palen die er voor zorgen dat alles netjes overeind blijft. 

Scharnieren

Je kan dan wel een poort hebben in je hek, maar zonder scharnieren zul je deze niet soepel open en dicht kunnen doen. De scharnieren zorgen er voor dat de poort soepel open en dicht kan gaan. 

Bij een achtertuin zit vrijwel altijd een hek, en dit hek bestaat uit een aantal onderdelen. Zo zal een hek altijd bestaan uit palen waar de panelen aan vast zitten, zonder deze panelen valt het hek om. De panelen zorgen dat er echt een barrière ontstaat tussen twee gebieden, deze worden ondersteund door dwarsbalken. Als je het hek in en uit wil kunnen gaan, dan heb je een poort nodig. Deze poort kan alleen soepel open en dicht gaan als je ook scharnieren hebt zitten in het hekwerk.