Op zoek naar wat meer kleur in de tuin? Rode struiken zijn de blikvanger van je tuin! Rood is een warme kleur, trekt de aandacht naar zich toe en is natuurlijk de kleur van liefde. Daarnaast heb je bij struiken diverse opties. Zo kan je gaan voor een struik met rode bloemen, een struik met rode takken of een struik met rode bladeren. Keuze genoeg dus!
Struiken met rode bloemen
Struiken met rood bloeiende bloemen zijn er in veelvoud. Hoewel deze struiken niet heel het jaar door rood bloeiend zijn, vallen ze extra op wanneer ze bloeien in de tuin. In deze lijst zijn heesters met rode bloemen toegevoegd die voor langere tijd meegaan in je tuin, zodat je er jaar na jaar van kunt genieten.
Rode heesterrozen
Rozen kunnen uiteraard niet ontbreken. Deze rozen hebben de kenmerkende kleur rood en zijn niet voor niets symbool van de liefde. Heesterrozen zijn stevige rozen waarvan de bloemen groter worden dan andere soorten rozen. Ze staan het liefst in de volle zon in een humusrijke grond. De meeste heesterrozen komen het beste tot hun recht wanneer ze in groepen van 3 worden geplaatst. Zorg ervoor dat de heesterrozen op een open plek staan; wanneer de wind er goed doorheen kan waaien heeft de plant minder kans op ziektes.
Rode camelia (Camellia ‘Japonica’)
De camelia wordt ook wel de Japanse roos genoemd wegens zijn bloei die aan ouderwetse rozen doet denken. Hoewel de heester wel wat weg heeft van rozen, zijn de planten niet aan elkaar gerelateerd. De plant vindt zijn oorsprong uit de Oosterse streken en is de afgelopen paar jaar steeds vaker in Nederlandse tuinen te vinden. Naast ‘Japanse roos’ gaat de plant ook nog onder een andere naam; de theeroos. Je kunt echter helaas geen thee zetten van de plant. Je kunt de plant in de tuin het beste een beschutte plek geven aan de westkant van je woning. Op een open plek kan die wel eens moeite hebben met het doorkomen van de winter.
Rode hortensia (Hydrangea)
In een lijst van rode struiken kunnen hortensia’s niet ontbreken. Hortensia’s zijn een van ‘s werelds meest geliefde planten en zijn dan ook in miljoenen tuinen terug te vinden. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten, waarvan de boerenhortensia, pluimhortensia en ‘Annabelle’ de meest bekende soorten zijn. Sommige soorten verkleuren later in het seizoen, waardoor de plant veel variatie in je tuin aan kan brengen. Hortensia’s kunnen prima als snijbloem gebruikt worden. Let bij aankoop goed op welk soort je koopt; sommige dienen wel en sommige niet gesnoeid te worden. Ook de grootte van de plant kan erg variëren per soort; ze worden tussen de 60 en 300 centimeter hoog.
Rode altheastruik (Hibiscus syriacus)
De altheastruik is een van de langst bloeiende struiken en vergt weinig onderhoud. Ideaal voor de tuinier die voor een langere tijd kleur in de tuin wilt hebben zonder er veel naar om te hoeven kijken. De plant heeft prachtige, grote bloemen. Wel is de struik bladverliezend in de winter, waardoor die in de winter zijn decoratieve waarde verliest. Zijn lange bloeitijd maakt dit echter volledig goed. Indien je de plant in de tuin wilt plaatsen moet je er goed op letten bij het aankopen dat je voor de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) gaat. Andere soorten Hibiscus worden veelal verkocht als kamerplanten, maar zijn minder geschikt in de tuin binnen Nederlands klimaat.
Rode weigela (Weigelia)
De weigela struik is gemakkelijk te herkennen aan zijn schitterende, klokvormige bloemen. De plant komt van oorsprong uit het oosten en behoort tot de kamperfoeliefamilie. Bij weigela moet je goed opletten op het soort dat je koopt. De soorten variëren van een hoogte van 60 centimeter tot 300 centimeter. Hoewel de plant winterhard is, verliest die wel zijn bladeren ten tijden van de winter. Om de plant jong te houden, dient die eenmaal per jaar gesnoeid te worden. Wanneer je de scheuten na de bloei snoeit, ondergaat de plant vaak nog een tweede bloei.
Rode Rhododendron
De meeste rhododendron zijn struiken, maar er zitten ook enkele (kleine) bomen tussen. De groen glanzende bladeren zitten vast aan het uiteinde van de takken, waardoor ze het net lijkt of deze bladeren een krans vormen. Rhododendron heeft een uitbundige bloei en is een struik die, wanneer je hem goed verzorgd, meer dan 30 jaar mee kan gaan in de tuin. De meeste soorten zijn groenblijvend en houden van een zure grond. Rhododendron dient eenmaal per jaar gesnoeid te worden om de plant jong te houden.
Japanse kwee
Japanse kwee is een sterke sierheester. Het leuke aan de Japanse kwee is dat, in tegenstelling tot veel andere planten, die uitbundiger bloeit wanneer die niet gesnoeid wordt. Dit komt doordat er nieuwe zijscheuten groeien op de oude, sterkere scheuten. Hierdoor hoef je de plant alleen te snoeien wanneer die te groot wordt. In het najaar groeien er kleine, gele vruchten aan de struik. Let wel goed op: er groeien doorns aan de struik. Zorg dus altijd dat je tuinhandschoenen draagt wanneer je met de plant aan de slag gaat.
Rode winterheide (Erica darleyensis ‘Kramer’s Rote’)
De rode winterheide is een plant die heel het jaar door decoratief is. De plant is groenblijvend en is zeer kleurrijk wanneer die in bloei staat. De struik heeft een lange bloei; van december tot aan april. Wegens zijn vroege bloei kan de heester uitstekend gebruikt worden voor een wintertuin. De plant wordt echter niet heel hoog; circa 40 centimeter. Hierdoor kan je deze struik dan ook het best als bodembedekker in groepen gebruiken.
Struiken met rode takken
In plaats van struiken uitzoeken die rood bloeien, zijn heesters met rode takken ook een optie. Voordeel is dat het grootste gedeelte van de struiken, de takken, volledig rood kleuren. Dit in tegenstelling tot de struiken waarvan alleen de bloemen rood zijn. Struiken met rode takken bieden een zeer decoratieve waarde in de tuin waar je ontzettend leuk mee kunt spelen.
Witte kornoelje (Cornus alba sibirica)
De witte kornoelje is misschien wel de meest opvallende plant van allemaal. De plant heeft koraalrode takken en is een absolute aanrader indien je op zoek bent naar een struik met rode takken. Deze sierheester komt tussen mei en juni tot bloei met witte bloemen, maar het is pas vanaf de herfst dat de plant zijn daadwerkelijke sierwaarde tevoorschijn tovert. Dan beginnen de bladeren van de plant dezelfde rode kleur te verkrijgen als de takken. Vanaf de winter is de plant op zijn best; de felrode twijgen steken boven elke andere plant uit in deze periode. De plant bereikt een hoogte van circa 250 tot 300 centimeter.
Wonderboom (Ricinus communis)
Hoewel de naam wonderboom doet vermoeden dat de plant een reuzenboom is, valt dit in Nederlands klimaat mee. De struik/boom, die van oorsprong uit Afrika komt, wordt circa 300 centimeter hoog en beschikt het gehele jaar over rode stengels. In Afrika kan die echter tot een hoogte van 13 meter groeien. De plant bloeit van augustus tot september, maar de bloei is niet wat de plant zo decoratief maakt. Vooral het tropische, dieprode blad is hetgeen wat opvalt aan de wonderboom. Let goed op dat je de struik uit de buurt van kinderen houdt; de zaden van de plant zijn namelijk giftig.
Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius)
De japanse wijnbes geeft naast zijn rode stengels, ook nog eens rode vruchten af. De plant is familie van de braam en framboos en de vruchten smaken een beetje als een framboos. In de zomer bloeit de plant wit, wat erg mooi afsteekt tegenover de rode stengels van de plant. De plant heeft veel zon nodig en heeft behoefte aan een humusrijke bodem. Indien je Japanse wijnbes goed bijhoudt kan je de plant ook als haag gebruiken. De plant wordt circa 200 tot 250 centimeter hoog.
Struiken met rood blad
Struiken met rood blad geven een unieke sierwaarde aan je tuin mee. Doordat de vraag naar struiken met rode bladeren afgelopen jaren toe is genomen, wordt er door kwekers tegenwoordig veel meer aandacht besteed aan de ontwikkeling en teelt. Hierdoor is er tegenwoordig meer dan genoeg keuze aan struiken met rood blad.
Japanse esdoorn (Acer palmatum)
De Japanse esdoorn is een van de bekendere planten. De diep ingesneden bladeren zijn zeer fijn en hebben een mooie, decoratieve waarde in de tuin. Er zijn soorten die het hele jaar door purperrood kleuren en ten tijde van de herfst felrood worden. De Japanse esdoorn wordt circa 150 tot 250 centimeter hoog en houdt van een normale tuingrond, maar kan ook op een zure grond worden gezet. Japanse esdoorn is zeer onderhoudsvriendelijk; de plant hoeft niet gesnoeid te worden. Sommige japanse esdoorns geven ook vruchten wat een extra decoratieve waarde met zich meebrengt.
Rode pruikenboom (Cotinus coggygria)
De pruikenboom heeft zijn naam te danken aan zijn karakteristieke rode bladeren die als een pluim omhoog komen. Op deze pluimen zitten allemaal kleine haartjes, waar de plant zijn naam aan heeft te danken; het zijn zoveel haartjes dat het als ware een pruik op de plant vormt. De plant is zeer goed winterhard en wordt zo’n 250 tot 350 centimeter hoog. Hoewel de rode pruikenboom niet persé gesnoeid hoeft te worden, is het wel aan te raden om van tijd tot tijd een vormsnoei uit te voeren.
Rode hazelaar (Corylus maxima ‘Purpurea’)
Indien je op zoek bent naar een struik die flink de hoogte in kan gaan, ben je bij de rode hazelaar aan het juiste adres. De rode hazelaar bereikt namelijk een volwassen hoogte van 400 tot 500 centimeter. De plant heeft vrij grote bladeren, waardoor de purperrode kleur duidelijk terugkomt in de plant. De bloei van de plant vindt plaats van februari tot maart. De plant kan op bijna alle tuingronden groeien en staat het liefst in de zon. Leuk aan de rode hazelaar is dat die in het najaar hazelnoten geeft.