Roze Bloeiende Planten | 23 x Roze Bloemen Voor In De Tuin

roze bloemen

Roze is de kleur van elegantie, zorgzaamheid en beminnelijkheid. En een schitterende kleur voor in de tuin. Er zijn ontzettend veel planten met verschillende tinten roze die elk hun eigen charme met zich meebrengt. Je kunt de roze kleur uitstekend combineren met wit, licht blauw, paars en groen. Ideaal om toe te voegen aan je tuin dus! Maar wat zijn de leukste alsook functionele opties voor in de tuin? Hierbij de 22 mooiste roze bloeiende vaste planten voor in de tuin. Elke plant wordt kort toegelicht zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vaste planten met roze bloemen, vaste planten met roze bladeren, roze planten op een lange steel en roze bloeiende bodembedekkers.

Vaste planten met roze bloemen

Vaste planten met roze bloemen zijn er in veelvoud. Hoewel de planten niet heel het jaar door roze bloeiend zijn, vallen ze extra op wanneer ze bloeien in de tuin. In deze lijst zijn vaste roze planten opgenomen die voor langere tijd meegaan in de tuin, zodat je er jaar na jaar van kunt genieten. 

Engelse rozen

Rozen kunnen uiteraard niet ontbreken in deze lijst. Ze staan symbool voor de liefde, hebben een prachtige roze kleur en ruiken ook nog eens lekker. De Engelse rozen zijn tegenwoordig de bekendste en meest iconische van alle roos soorten. Ze zijn ontstaan door moderne rozen te kruisen met oude rozen. Hierdoor bloeit de plant de hele zomer door, terwijl ze het uiterlijk en de geur hebben van de klassieke roos. Engelse rozen hebben een zeer grote bloem die gevuld is met vele blaadjes die de bloem rijkelijk vullen. 

 • Bloeitijd: juni tot september
 • Hoogte: 100-150 centimeter
 • Standplaats: half-schaduw/zon

Roze duizendblad (Achillea millefolium ‘Cherry Queen’)

 De latijnse naam van duizendblad, achillea, komt niet zomaar ergens vandaan. Deze komt namelijk van de Griekse held achilles, die volgens de verhalen duizendblad meenam om de wonden van zijn krijgers mee te verzorgen. Wanneer duizendblad in bloei staat, lijkt het net of er meer dan duizend bladeren bij de plant openspringen. De plant heeft een zeer volle bloei met stevige, rechtopgaande stengels. Hoewel de plant er prachtig uitziet, kleeft er wel een nadeel aan. De plant moet namelijk eens per 3 jaar gescheurd worden om de levensduur van de plant te verlengen. De prachtige bloei van de plant is het echter volledig waard.  

 • Bloeitijd: juni tot augustus
 • Hoogte: 50-70 centimeter
 • Standplaats: half-schaduw/zon

Lavendelheide (Andromeda polifolia ‘Compacta’)

Lavendelheide is een bossige, kleurrijke sierheester. De bloemen van de plant krijgen een zachtroze kleur en bloeien als kleine klokjes. Lavendelheide is zowel winterhard als wintergroen wat de plant zeer aantrekkelijk maakt gedurende het jaar. De plant wordt vaak teruggezien in rotstuinen of als kuipplant, maar kan ook gewoon normaal in de tuin worden geplaatst. Hoewel de andromeda polifolia geen snoei behoeft voor de levensvatbaarheid, is het verstandig de plant eenmaal per jaar te snoeien zodat deze mooi compact blijft. 

 • Bloeitijd: april tot mei
 • Hoogte: 30-40 centimeter
 • Standplaats: half-schaduw/zon

Roze vlambloem (Phlox paniculata ‘Rijnstroom’)

De vlambloem is een plant die in elke tuin wel een plekje kan krijgen. Het is een zeer gemakkelijke plant die weinig onderhoud vergt en elk jaar wel weer terugkomt. In bloei heeft de vlambloem lancetvormige bladeren met rechtopgaande trossen van roze bloemen. De plant is zeer geschikt voor in de border, maar kan ook prima als bodembedekker of rotsplant dienen. Wanneer je de bloem rond mei topt wordt de bloeitijd verlengt waardoor je extra lang kunt genieten van de plant. 

 • Bloeitijd: juni tot juli
 • Hoogte: 80 centimeter
 • Standplaats: half-schaduw/zon

Prachtkaars (Gaura lindheimeri ‘Siskiyou Pink’)

De prachtkaars heeft roze, vlinderachtige bloemen wanneer deze in bloei staat. De latijnse naam gaura betekent beeldschoon; een mooie omschrijving van hoe de plant eruit ziet. De Nederlandse naam prachtkaars komt ook niet uit de lucht vallen. De plant opent een bloem in de ochtend om vervolgens in de avond, wanneer het donker wordt te verdorren. De bloem gaat dus elke dag als een kaars uit, om vervolgens de volgende dag weer opnieuw aangestoken te worden. Dit doet de plant 3 maanden lang achter elkaar. Leuke toevoeging aan de plant is dat de bladeren tegen het einde van de zomer rood kunnen gaan kleuren.

 • Bloeitijd: juli tot september
 • Hoogte: 70-80 centimeter
 • Standplaats: half-schaduw/zon 

Roze/rode kerstroos (Helleborus orientalis ‘Red Hybrids’)

De helleborus orientalis ‘red hybrids’ heeft een prachtige roze/rode bloei. Hoewel de plant kerstroos wordt genoemd en deze qua bloeiwijze overeenkomsten heeft met een roos, is die niet gerelateerd aan de rozenfamilie. Tijdens kerst staan tuincentra vol met de kerstroos waardoor het lijkt of ze tijdens kerst bloeien. Niets is echter minder waar; dit zijn speciaal in kas gekweekte bloemen. Wanneer de plant in de tuin wordt gezet zal die pas in februari tot bloei komen. Desondanks is helleborus het een zeer mooie plant die een mooie toevoeging is voor in de tuin. 

 • Bloeitijd: februari – april
 • Hoogte: 40-50 centimeter
 • Standplaats: schaduw/half-schaduw

Roze herfstaster  (aster ‘Bahama’s)

Indien je een betrouwbare vaste plant met roze bloemen wilt, is de aster een uitstekende optie. De plant kan temperaturen tot -30°C en komt jaarlijks weer terug in de tuin. De aster heeft kleine bloemen met een zeer heldere kleur roze. Ze zijn zeer goed te combineren met de monnikskap of met siergrassen, of wanneer je op zoek bent naar een herfstborder met herfstanemonen. De plant heeft stervormige bloemen en heeft zijn naam hier ook aan te danken; het woord aster betekent in het Grieks namelijk ster. Asters kunnen uitstekend als snijbloemen worden gebruikt. 

 • Bloeitijd: september – november
 • Hoogte: 30 centimeter
 • Standplaats: zon/half-schaduw

Schoenlappersplant (Bergenia cordifolia)

Indien je op zoek bent naar een roze wintergroene plant kom je al snel uit bij de schoenlappersplant. De plant dankt zijn naam aan de was die in zijn bladeren zit. Hiermee werden vroeger schoenen gepoetst. Het blad van de plant kleurt ten tijde van de winter naar een prachtige brons rode kleur. Daarnaast beschikt de plant over zeer leuke trompetachtige bloemen. De plant doet het zeer goed als opvulling binnen een border maar kan ook in een pot of alleenstaand worden geplaatst. Daarnaast is de plant zeer gemakkelijk te onderhouden waardoor je er weinig omkijken naar hebt. 

 • Bloeitijd: maart – mei
 • Hoogte: 30 – 45 centimeter
 • Standplaats: zon/half-schaduw

Gebroken hartje (Dicentra spectabilis)

Gebroken hartjes zijn een ware verschijning in de tuin. In bloei zijn zien de roze bloemen er simpelweg schitterend uit. De hartvormige bloem heeft een grijsgroen blad en hangt aan gebogen stengels. Hoewel die in bloei alles dubbel en dwars waard is, kleven er wel wat nadelen aan gebroken hartjes. Zo raakt het blad snel beschadigd en verliest de plant na zijn bloei ook meteen zijn schoonheid. Zorg dus dat je genoeg andere planten eromheen hebt staan die dit kunnen opvangen, anders is je tuin maar voor twee of drie maanden sierlijk om naar te kijken. 

 • Bloeitijd: april tot juni 
 • Hoogte: 60 – 70 centimeter
 • Standplaats: half-schaduw/zon

Roze dropplant (Agastache mexicana)

Als je op zoek bent naar een heerlijk geurende roze plant, kan je bijna niet ontkomen aan de roze dropplant. De agastache mexicana verspreid een heerlijke anijs geur door de tuin. Bijkomend voordeel is dat er bijen en vlinders op af komen. De plant kleurt prachtig roze en verkleurt later in de bloei naar een iets rodere kleur. Een nadeel van de plant is echter dat deze niet goed winterhard is. Belangrijk is om de plant s winters goed af te dekken met bijvoorbeeld een plantenhoes of stro. In het voorjaar kan je de stengel van de plant terugsnoeien zodat die vanzelf weer uit gaat lopen. 

 • Bloeitijd: juni – augustus
 • Hoogte: 60 – 70 centimeter
 • Standplaats: zon

Vaste planten met roze bladeren

Hoewel ze zeldzaam zijn, bestaan er ook tuinplanten met een (gedeeltelijk) roze blad.  Deze planten geven een unieke verschijning in de tuin. Voordeel is dat het blad vaak langer roze kleurt dan de planten die in bloei staan, waardoor je langer van de kleur van de plant kunt genieten. Hier zijn enkele van de mooiste planten met een roze blad voor in de tuin.

Weigela (Weigela florida ‘Monet’)

De weigela is een opvallende variant. De plant heeft een ovaal wit bont blad welke tijdens de herfst naar een roze tint verkleurt. Het leuke is dat wanneer die in bloei staat deze ook roze bloemen heeft. Zowel het blad als de bloem kleuren roze dus, wat het dubbel zo leuk maakt. De plant is op meerdere manieren te gebruiken; je zou er zelfs een klein haagje mee kunnen vormen. De plant dient eenmaal per jaar gesnoeid te worden zodat de plant zijn volle bloei behoudt. Enige nadeel van de plant is dat deze bladverliezend is, waardoor die in de winter zijn sierwaarde verliest. 

 • Bloeitijd: april – juni
 • Hoogte: 80 centimeter
 • Standplaats: prefereert zon, half-schaduw kan ook

Purperklokje (Heuchera ‘Midnight rose’)

De heuchera ‘Midnight rose’ is een prachtige toevoeging aan de tuin. De plant heeft een prachtig donkerpaars blad met daarop fel roze stippen. Niet een volledig roze blad dus, maar het paars en roze kleurt wel schitterend naast elkaar. De plant is het gehele jaar door decoratief en bladhoudend in de winter. Purperklokje kan veelzijdig ingezet worden in de tuin. Zo kan je de plant gebruiken als bodembedekker maar kan ook tussen andere, grotere planten gezet worden. De plant leent zich uitstekend om mee te combineren. 

 • Bloeitijd: mei  – juli
 • Hoogte: 60 centimeter
 • Standplaats: half-schaduw/zon

Cordyline (Cordyline australis)

De cordyline is een sierlijke plant met een tropische uitstraling. De plant heeft lange roze/rode  bladeren die zeer sierlijk staan. Hoewel die vaak als kamerplant wordt gebruikt, kan die ook prima als kuipplant worden gehouden. De plant is niet goed winterhard en kan temperaturen tot -7°C. Hoewel de plant zich meestal herstelt na vorstschade, is het wel verstandig de plant af te dekken met een plantenhoes wanneer het gaat vriezen. Zeker bij langdurige vorst dient de plant beschermd te worden tegen de kou. 

 • Bloeitijd: maart – mei
 • Hoogte: 150 centimeter
 • Standplaats: zon 

Roze planten met lange steel

Een plant met een lange steel brengt altijd een sierwaarde met zich mee voor in de tuin. Ze nemen vaak weinig ruimte in beslag en kunnen schitterend boven andere planten uitsteken. Daarnaast zijn ze vaak uitstekend te gebruiken als snijbloemen. Hieronder enkele roze planten met een lange stengel.

Roze lupine (Lupinus ‘Gallery pink’)

Lupine is een zeer opvallende toevoeging aan de tuin. De plant is onderdeel van de vlinderbloemigen en heeft een prachtige, toortsachtige bloeiwijze. De lupine is door de jaren heen doorontwikkeld waardoor je tegenwoordig ook planten hebt met twee verschillende kleuren, welke zeer mooi ogen in de tuin. De lupinus ‘Gallery pink’ bloeit met een groen, roze en witte kleur, wat zeer mooi met elkaar combineert. Lupine is een sterke vaste plant die weinig onderhoud nodig heeft. De plant heeft een normale, goed doorlatende grond nodig en staat het liefst op een open plek. 

 • Bloeitijd: juni tot juli
 • Hoogte: 50 centimeter
 • Standplaats: zon/half-schaduw 

Zeeuws knoopje (Astrantia major ‘Star of beauty’)

Zeeuws knoopje is een plant die in elke tuin goed tot zijn recht komt. De bloem heeft een lange bloei die de hele zomer doorgaat. Tijdens de bloei komen er kleine stervormige roze bloemen op de middellange stengel. Hoewel de plant op meerdere plaatsen goed kan groeien, houdt die van een vochtige, goed gedraineerde grond. Je kunt ze prima langs een vijver of beekje planten. De plant vergt bijna geen onderhoud en komt elk jaar weer terug, waardoor die zeer geschikt is voor een onderhoudsvrije tuin. Zeeuws knoopje is zeer geschikt als snijbloem doordat de schutblaadjes voor lange tijd goed blijven. 

 • Bloeitijd: juni tot september
 • Hoogte: 60 centimeter
 • Standplaats: half-schaduw/zon

Moerasspirea (Filipendula rubra ‘Venusta’)

Indien je op zoek bent naar een plant met lichtroze bloemen is de moerasspirea een uitstekende optie. De plant bloeit met prachtige lichtroze pluimen. Zoals de naam al doet vermoeden heeft de plant het liefst een vochthoudende ondergrond. De plant doet het dan ook op zijn best wanneer die langs het water wordt geplaatst. Ook na de bloei behoudt de moerasspirea zijn sierwaarde waardoor je heel het jaar kunt genieten van de plant. Wanneer je de plant zijn gang laat gaan kan die zich gemakkelijk verspreiden over groot oppervalkte. Je hoeft je echter geen zorgen te maken wanneer je ze weg wilt halen; de wortels zitten zeer ondiep waardoor je ze gemakkelijk weg kunt trekken. 

 • Bloeitijd: juli tot augustus
 • Hoogte: 150 – 200 centimeter
 • Standplaats: half-schaduw/zon

Herfstanemoon (Anemone hupehensis)

De anemoon ziet er prachtig uit in de kleur roze. De plant heeft purperroze bloemen met daarin een geel hart. Ideaal voor in de herfst, daar de plant in deze periode bloeit. De plant groeit op een lange stengel. Voor optimaal resultaat kun je de plant het beste in een humusrijke grond neerzetten. Hoewel de plant wel genoeg water dient te krijgen, mag die zeker in de winter geen natte voeten hebben. Zorg dus ook voor een goed doorlatende grond. Let er daarnaast goed op dat het blad en de sap van de plant giftig, zowel bij aanraking als inname.

 • Bloeitijd: september tot oktober
 • Hoogte: 50 centimeter
 • Standplaats: half-schaduw/zon

Roze spirea (Astilbe chinensis ‘Purpurlanze’)

De astilbe chinensis wordt ook wel een pluimspirea genoemd wegens zijn pluimvormige bloeiwijze. De plant is in bloei een schitterende toevoeging aan de tuin wegens zijn prachtige roze bloemen op een lange steel. De plant kan het best in half-schaduw of schaduw worden geplaatst en vergt weinig onderhoud. Hoewel de plant prima groeit in de zon, kan het blad beschadigen wanneer die in de zon staat. Hoewel je de plant kunt combineren met andere planten, is de plant op zijn best wanneer die als een grote groep wordt geplant. De plant is insectvriendelijk en trekt bijen en vlinders aan. Daarnaast kan die ook uitstekend worden gebruikt als snijbloem.

 • Bloeitijd: juni – augustus
 • Hoogte: 100 – 120 centimeter
 • Standplaats: half-schaduw/schaduw

Roze bloeiende bodembedekkers

Bodembedekkers hebben een belangrijke functie binnen de tuin. Ze groeien laag en breed, waardoor onkruid bijna geen kans heeft om nog tussen te groeien. Als je roze bloeiende bodembedekkers neemt geeft dit je tuin daarnaast extra kleur, doordat ze zo’n groot oppervlakte meepakken. Je krijgt als het ware een bloemenzee aan roze, wat een schitterende uitstraling heeft. Hieronder enkele roze bloeiende bodembedekkers.

Vetkruid (Sedum sieboldii)

Vetkruid, ook wel bekend als sedum, is een van de bekendste bodembedekkers. De plant heeft een brede groei en wordt slechts 20 centimeter hoog. De plant verspreid zich snel. Wanneer je meerdere planten naast elkaar zet vormen ze zich als het ware als een tapijt, wat er zeer mooi uitziet. De plant heeft kleine, blauwgroene bladeren die later in het jaar aan de zijkanten roze kleuren. Wanneer vetkruid bloeit krijg je een bloemenzee over je heen; er komen ontzettend veel stervormige bloemen aan de plant. Hoewel de plant wel winterhard is kan je deze het beste op een beschutte plek zetten. 

 • Bloeitijd: augustus – oktober
 • Hoogte: 20 centimeter
 • Standplaats: zon

Tijm (Thymus vulgaris)

Iedereen kent tijm als kruid voor in de keuken. Tijm is echter ook een zeer goede roze bodembedekker. Het mooie aan de thymus vulgaris is dat deze een klein grijsgroen blad heeft wat schitterend contrasteert met de roze bloemen die eraan komen. De plant verspreid daarnaast natuurlijk een heerlijke geur door je tuin. Tijm is zeer simpel te onderhouden; de plant vergt een plek in de volle zon en alleen in droge periodes dien je de plant wat extra water te geven. Verder houdt de plant zichzelf gemakkelijk staande. Extra voordeel is dat je de takjes van de plant kunt plukken om te gebruiken in de keuken. Dan heb je zowel een mooie tuin als een heerlijk gerecht!

 • Bloeitijd: mei – juli
 • Hoogte: 20 – 30 centimeter
 • Standplaats: zon

Engels gras (Armeria maritima)

Hoewel het engels gras heet, behoort de armeria maritima niet tot de grassoorten. Het heeft zijn naam te danken aan zijn bladeren, die wat weg hebben van gras. In Nederland wordt de plant ook wel strandkruid genoemd omdat ze het meest langs de kust verschijnen. Het is een zoutminnende plant die het op een goed gedraineerde grond dient te worden geplaatst. De plant kan zeer goed worden toegepast in hoekjes van een tuin, maar ook in een rotstuin komt de plant zeer goed tot zijn recht. Engels gras is zowel wintergroen als winterhard. 

 • Bloeitijd: mei – juli
 • Hoogte: 20 – 25 centimeter
 • Standplaats: zon/half-schaduw

Reigersbek (Erodium variabile ‘Bishop’s form)

De reigersbek dankt zijn naam aan de vrucht van de plant die erg op de snavel van een reiger lijkt. De bloemen van de plant doen een beetje denken aan de tuingeranium, alleen is die een stuk kleiner. De bloemen bloeien wit roze wat zeer leuk tegen elkaar afsteekt. De plant is een zeer kleine roze bodembedekker en wordt 5 tot 10 centimeter groot. De plant is wintergroen tot temperaturen van -10°C waardoor je de meeste winters ook kunt genieten van de plant. De plant kan uitstekend worden gebruikt in een rotstuin.

 • Bloeitijd: mei – juli
 • Hoogte: 5 – 10 centimeter
 • Standplaats: zon/half-schaduw

Dovenetel (Lamium maculatum ‘beacon silver’)

De dovenetel zie je vaak in het wild voorkomen. Hoewel het blad van de plant veel vergelijkingen heeft met de brandnetel, prikt de dovenetel gelukkig niet. Het blad van de plant is witbont en de in bloei komen er mooie, kleine roze bloemen uit. De dovenetel is zowel wintergroen als winterhard waardoor je het gehele jaar door kunt genieten van de plant. Let wel goed op waar je de plant plaatst; deze verlangt een plekje in de schaduw of half-schaduw. Niet te veel licht in ieder geval. Voor optimale groei kan je de dovenetel het best in een voedingsrijke bodem plaatsen. 

 • Bloeitijd: mei – juni
 • Hoogte: 20 centimeter
 • Standplaats: schaduw/half-schaduw

Roze border

Kan je geen keuze maken tussen welke roze planten je wilt? Of wil je meerdere roze bloemen die leuk met elkaar combineren? Dan is het ook mogelijk om een roze borderpakket te nemen. Er zijn meerder borderpakketten waar je uit kunt kiezen met verschillende kleurcombinaties.