De Tuin Winterklaar Maken

Tuin winterklaar maken

De dagen worden korter en het weer is niet om naar huis te schrijven. Toch is dit de tijd om de tuin aan te pakken en klaar te maken voor de winter. Het is een flink klusje, maar in de lente ben je blij dat je het gedaan hebt. Met deze checklist weet jij de tuin klaar te maken voor de winter.

Snoeien en opruimen

Begin met het verwijderen van dode planten en het snoeien van overwoekerde struiken en bomen. Dit voorkomt niet alleen ziektes en plagen, maar zorgt ook voor een nettere uitstraling van je tuin. Bladeren op het gras zorgen voor kale plekken. Vergeet deze dus niet. Let op dat sommige planten specifieke snoei-instructies hebben, dus doe vooraf wat onderzoek.

Bescherming van planten

Gaat het binnenkort streng vriezen? Gevoelige planten, zoals olijfbomen, moeten beschermd worden tegen vorst. Dit kan door ze te bedekken met vliesdoek of door ze, indien mogelijk, naar binnen te verplaatsen. Mulch kan ook worden gebruikt om de wortels van vaste planten te beschermen tegen bevriezing. 

Gazonverzorging

Het is belangrijk om je gazon een laatste keer te maaien voor de winter invalt. Je mag de grasmachine wat hoger afstellen dan normaal. Bemest het gazon ook met een wintermeststof om de groei in het voorjaar te stimuleren.

Tuinmeubels en gereedschap

Berg tuinmeubels en gereedschap op of dek ze goed af. Dit voorkomt roest en schade door vocht. Ook tuinmeubelen die tegen en kou bestand zijn, kun je beter afdekken of binnen neerzetten. Hierdoor slijten ze minder snel.

Vijveronderhoud

Als je een vijver hebt, zorg dan dat de pomp blijft werken om te voorkomen dat het water volledig bevriest bij vorst. Verwijder ook bladeren en ander afval uit het water.

Vogels voeren

Vogels kunnen het in de winter lastig hebben om voldoende voedsel te vinden. Overweeg om vogels in de winter te voeren. Dit biedt niet alleen een voedselbron voor de vogels, maar het trekt ook leven aan in je tuin. Hoe leuk is het om naar buiten te kijken en koolmeesjes, roodborstjes en mussen te zien.

Planning voor de lente

De winter is het perfecte moment om plannen te maken voor de lente. Denk na over nieuwe planten of tuinprojecten die je wilt aanpakken. Zijn de kinderen groot geworden? Ben je uitgekeken op je huidige tuin en wil je echt iets anders? Begin dan nu met nadenken en plannen, want voordat je het weet, is het weer voorjaar. Zoek je professionele hulp? Dan kunnen we de hoveniers Jimmy Geerts en Roy Groenendaal aanbevelen. Al meer dan 10 jaar leggen ze droomtuinen aan voor een betaalbare prijs.

Het winterklaar maken van je tuin kost even wat tijd en moeite, maar je bent blij als je het gedaan hebt. Met deze checklist hopen we je het iets makkelijker te maken zodat je lekker aan de slag gaat. Tuinieren is daarnaast supergezond, omdat je actief bezig bent in de buitenlicht. Vergeet ook niet om regelmatig te controleren op schade of problemen die aangepakt moeten worden, zelfs in de wintermaanden. Met een beetje voorbereiding en zorg kan je tuin elk seizoen op zijn best zijn.