Je eigen veranda bouwen – hoe doe je dat?

veranda bouwen

Een veranda biedt beschutting, verlengt je leefruimte en brengt het buitenleven naar binnen toe. Je kan een veranda aan je woning of schuur plaatsen. En het grote voordeel? Als je een handige klusser bent kan je de veranda zelf in elkaar zetten! Hier moet je echter wel de juiste voorbereidingen voor treffen. In dit artikel wordt je meegenomen middels een stappenplan hoe je zelf een veranda in elkaar kan zetten. 

Voorbereiding

Een veranda bouwen is geen kleine klus. Daarom moet je genoeg voorbereidingen treffen voordat je aan de slag gaat. Denk aan de grootte en de plek van de veranda, de materiaalkeuze, een eventuele vergunning die je nodig hebt en de fundering. Door voorbereid aan de slag te gaan weet je dat je weinig tegenslagen kan verwachten waardoor je met een gerust hart aan de slag kan gaan.

Grootte en plek kiezen

Een logische eerste stap, maar geen onbelangrijke. Allereerst is het belangrijk de grootte en de plek te kiezen. Meestal wordt een veranda tegen een woning aangebouwd, maar hij kan ook tegen een schuur geplaatst worden. De plek bepaald? Dan meet je eerst de lengte en hoogte van de muur waar die tegenaan wordt geplaatst en bepaal je hoe diep de veranda in de tuin moet worden geplaatst. Aan de hand hiervan kom je te weten hoe groot je de veranda minimaal moet maken en kan je kiezen hoe groot je de veranda gaat maken

Materiaalkeuze

Hoewel dit artikel ingaat op het maken van een houten veranda, is het belangrijk te weten dat er meerdere mogelijkheden zijn qua materiaalkeuze voor een veranda. Hout is nog altijd het meest gebruikte materiaal voor een veranda maar tegenwoordig zie je ook veel aluminium veranda’s verschijnen. Houten veranda’s zie je vaker terug in een landelijke tuin of een Engelse tuin. Hieronder worden, in het kort, alle voor-en nadelen van zowel hout als aluminium benoemd zodat je een weloverwogen keuze kan maken. 

Houten veranda

Voordelen:

  • Ziet er natuurlijk uit
  • Makkelijk te bewerken
  • Makkelijk te bewerken
  • Goede isolatie
  • Relatief goedkoop

Nadelen:

  • Gaat minder lang mee
  • Hout heeft onderhoud nodig 
  • Dikke profielen
  • Hout is zwaar

Aluminium veranda

Voordelen:

  • Moderne uitstraling
  • Duurzaam
  • Licht materiaal
  • Onderhoudsarm

Nadelen:

  • Dure prijs
  • Meestal standaard kleur
  • Moderne uitstraling past niet in elke tuin

Op zoek naar materialen die je wellicht nodig hebt voor de bouw van een veranda? Neem een kijkje op de website van WoodComposiet. Hier vind je alle materialen die je nodig hebt voor het bouwen van een veranda.

Vergunning

Hoewel ze in de meeste gemeentes heel coulant zijn jegens een veranda, is het verstandig om voor je de veranda gaat bouwen te kijken of je hier een vergunning voor nodig hebt. In verschillende gemeenten worden verschillende maatstaven gehanteerd waardoor het moeilijk te voorspellen is wat de precieze eisen zijn voor het bouwen van een veranda. In de meeste gevallen zal je geen vergunning nodig hebben, maar neem voor de zekerheid altijd contact op met de gemeente, tenzij je de regels van jouw gemeente goed hebt bestudeerd en je zeker weet dat het mag. 

Stappenplan voor het bouwen van een veranda

Stap 1: bouwtekening maken, materialen en gereedschap aanschaffen

Voordat je begint dien je een bouwtekening van je veranda te maken. Je moet precies weten waar je veranda komt te staan, hoe groot die wordt en van welke materialen je gebruik kan maken. Aan de hand van de bouwtekening kan je berekenen hoe je het dak gaat plaatsen en hoe zwaar dit mag wegen, je kan van tevoren bepalen hoe je de regen weg laat lopen van het dak en hoe stevig de balken moeten zijn die je nodig hebt. Ook kan je aan de hand van de bouwtekening de fundering gaan bepalen. Op basis van de bouwtekening kan je verder gaan voortborduren en de materialen en het gereedschap wat je nodig hebt gaan aanschaffen. Gereedschap kan eventueel ook gehuurd worden. 

Stap 2: fundering leggen

De veranda moet ergens op staan. Een makkelijke methode voor de fundering is om beton te gieten, maar je kan ook een goede fundering leggen met tegels. Let er goed op dat de fundering waterpas is en stevig genoeg is om het gewicht van de gehele veranda te dragen! Je wilt namelijk niet dat je veranda na een jaar al gaat verzakken. Om te zorgen dat de pilaren niet inzakken en voor extra stevigheid is het aan te raden om betonpoeren te plaatsen. 

Stap 3: gevelbalk, pilaren en dwarsbalk plaatsen

Als alle voorbereidingen van de bouwtekening en de fundering zijn voltrokken begint het echte werk; het maken van de veranda. Je begint met het plaatsen van de gevelbalk. Wanneer je hebt gekozen voor een schuin dak op je veranda, zodat het regenwater gemakkelijk weg kan lopen, dient de gevelbalk minimaal 40 centimeter hoger te worden geplaatst dan de ondersteuningsbalken. Indien je voor een plat dak gaat hoeft dit niet, maar je moet dan wel zorgen dat je dak over een goed afwateringssysteem beschikt dat door het dak heen loopt. Hou er ook rekening mee dat de gevelbalk net zo dik dient te zijn als de draagbalk. 

Als je de gevelbalk hebt geplaatst kun je de pilaren gaan plaatsen. Schroef de pilaren in de betonpoeren en zorg dat alle pilaren even hoog komen te staan. Door een touwtje strak te spannen kan je zien of de pilaren waterpas op dezelfde hoogte staan. Voer dit zorgvuldig uit, je wilt immers geen scheve veranda hebben.

Als de pilaren staan kan je de dwarsbalk op de pilaren vestigen. Ook deze dient net als de gevelbalk, net zo dik te zijn als de draagbalken. Aan de dwarsbalken kan je schoren in een hoek van 45 graden plaatsen om de constructie van de veranda steviger te maken. 

Stap 5: het dak en afwatering

De belangrijkste en wellicht lastigste taak; het plaatsen van het dak. Je plaatst balken of regels van de dwarsbalk naar de gevelbalk. Hoeveel je er plaatst is afhankelijk van je dakbedekking. Afhankelijk van je dakbedekking plaats je profielen op de balken waaraan de dakbedekking gevestigd kan worden. 

Als de dakbedekking eenmaal bevestigd is, dien je ervoor te zorgen dat het regenwater goed kan worden afgevoerd. Bij een schuin dak kan je dit gemakkelijk oplossen door een dakgoot te plaatsen, maar bij een plat dak moet je een regenwaterafvoer door het dak heen maken. Deze kan je vervolgens bijvoorbeeld aansluiten op een regenpijp waardoor je het water goed kan afvoeren.

Stap 6: veranda inrichten

Dan kom je uiteindelijk bij de finishing touch van je veranda; het inrichten. Je kan het zo leuk maken als je zelf wilt. Denk aan het aanleggen van verlichting, een gezellige zithoek ervan maken of wellicht de stijl van de woonkamer door te trekken naar de veranda. Je kan verschillende kanten opgaan waarbij je creativiteit de vrije loop kan laten gaan.