Last van grote hoeveelheden regenwater in de tuin? Met deze 5 tips kun je het voorkomen

waterafvoer in de tuin

Steeds vaker zorgen grote regenbuien voor overlast in de tuin. Dit kan in sommige gevallen voor verzakkingen van tegels of klinkers zorgen. Ook kan overmatig veel regenwater in de tuin op andere zaken invloed hebben, zoals schade aan het tuinmeubilair of aan het tuinhuisje. Als je last hebt van veel regenwater in de tuin kun je deze verschillende tips toepassen. 

Tip 1: Meer planten 

Door meer planten in je tuin aan te brengen heeft het water ook een plek om de grond in te gaan. Veel mensen hebben de tuin erg vol met tegels en dit is voor het afvoeren van water naar de grond, nou eenmaal niet zo handig. Planten kunnen het water ook nog eens goed gebruiken. Daarnaast geven planten ook net iets meer levendigheid aan jouw tuin.

Tip 2: Afvoerputje 

Nu alles over afvoerputjes: je kunt in jouw tuin namelijk een afvoerputje aanleggen. Zo wordt het overtollige water snel en gemakkelijk jouw tuin uitgeleid. Deze leg je dan ook in de buurt van een regenpijp, of in een laag gedeelte in jouw tuin. Zo kan het water goed het afvoerputje bereiken en de grond ingaan. 

Er bestaan verschillende soorten afvoerputjes. Uiteraard dien je de juiste te kiezen voor jouw tuin. Er bestaan bijvoorbeeld betonnen, kunststof, opstelbaar en ingegraven afvoerputjes. Ook bestaan er roosters.

Tip 3: Waterdoorlatende verhardingen

Het zit hem al in de naam. Op die manier kun je toch verhardingen aanleggen in jouw tuin, maar wel verhardingen die water doorlaten. Dit kan bijvoorbeeld grind zijn, maar ook schelpen, boomschors of speciale tegels die wel water door laten, kunnen erg handig zijn. Deze verschillende materialen kunnen jouw tuin ook nog eens een unieke look geven.

Tip 4: Een regenton 

Je kunt een regenton aansluiten op de regenpijp. Dit kan erg handig zijn. Op deze manier sla je dus ook wat water op. Dat kun je bij warmte gemakkelijk gebruiken om de tuin te sproeien bijvoorbeeld. Bij een teveel van water in de regenton kun je dit laten weglopen, naar de vijver in de tuin of bijvoorbeeld naar het afvoerputje. En een regenton ziet er ook nog eens cool uit in de tuin!

Tip 5: Vijver

Hoe schattig is een vijvertje in jouw tuin? Het voegt veel sfeer toe aan de tuin en ziet er nou eenmaal erg leuk uit. Ook zorgt dit ervoor dat het water gemakkelijk wegloopt. Dit is een handige optie als je een grote tuin hebt.