De Engelse tuin werd immens populair aan het begin van de 19de eeuw. Hoewel er veel tijd overheen is gegaan, is de Engelse tuin, ook wel een cottage tuin genoemd, nog altijd erg in trek. Een Engelse tuin staat erom bekend dat die altijd in bloei staat, ontzettend kleurrijk is en romantische tinten met zich meebrengt.
Engelse tuin aanleggen
Als je een Engelse tuin aan wilt leggen is het belangrijk dat je van te voren een ontwerp maakt met richtlijnen waar je de tuin aan moet houden. Probeer alle ruimte die je in de tuin hebt nuttig te benutten en laat tijdens het ontwerp de kenmerken van een Engelse tuin zeker terugkomen.
Een Engelse cottage tuin is over het algemeen vaak een landelijk gelegen tuin met veel ruimte. Ze staan vaak ook wel bekend als een Engelse landschapstuin. Er is veel groen in te vinden. Bloemen zijn er in overloop en moeten een kleurrijke en weelderige uitstraling hebben om de Engelse romantische sfeer aan te brengen. Een Engelse tuin staat erom bekend dat die heel het jaar in bloei staat. Zorg er dus voor dat je hierbij rekening houdt met de beplanting. Meestal wordt er gebruik gemaakt van organische vormen, maar je kan ook voor een strakke beplanting kiezen.
Een strak gemaaid gazon hoort ook thuis in een Engelse tuin. Hierbij is een kleine vijver ook nog een optie, maar een vijver is niet noodzakelijk. Wel noodzakelijk is een gezellig terras of een gezellige/romantische zithoek. Hiermee breng je de typische Engelse sfeer die je in de tuin terug wilt vinden.
Kenmerken Engelse tuin
Elke tuin heeft een aantal kenmerken waarmee zij zich onderscheiden van andere tuinen, zo ook bij een Engelse cottage tuin. Een Engelse tuin beschikt over de volgende kenmerken:
- Gezellige zithoek(en)
- Gezellig terras
- Kleurrijke beplanting (Engelse border)
- Strak gemaaid gazon
- Leuke wandelpaden
Zorg ervoor dat deze kenmerken terug te vinden zijn in je tuinontwerp.
Engelse border (beplanting Engelse tuin)
In een echte Engelse tuin kan natuurlijk geen Engelse tuin border ontbreken. Hierbij leg je een strook beplanting aan die je vult met kleurrijke bloemen. Zorg ervoor dat je Engelse border aan de voorkant tegen een gazon aan ligt en de border eindigt tegen een schutting of muur. Het is typerend voor een Engelse border om verschillende soorten kleurrijke bloemen en planten door elkaar te zetten en het lekker chaotisch qua kleur te maken. Je kan alles organisch laten groeien, maar als je van iets meer structuur houdt kan je het ook strak aanleggen. Denk bij de beplanting van een Engelse tuin onder andere aan siergrassen, hortensia’s en natuurlijk mogen echte Engelse rozen ook niet ontbreken. Het leuke aan een Engelse border is er dat je volop kan experimenteren met verschillende kleurrijke bloemen waardoor je heerlijk creatief aan de slag kunt gaan. Wil je toch een beetje structuur aan je Engelse border aanbrengen? Zorg er dan voor dat je de planten van hoog naar laag tegen een schutting of muur aanzet. Een schutting hoeft niet zo duur te zijn gelukkig. Let er wel goed op dat als je een kleine Engelse tuin wilt aanleggen dat je genoeg ruimte overlaat voor de bestrating en het gazon. Je moet immers ook nog door je tuin kunnen lopen 😉.
Bestrating Engelse tuin
Een Engelse tuin typeert zich door smalle, kronkelende paadjes door de tuin heen omringd door planten. Door de paadjes klein te houden terwijl je omringd wordt door kleurrijke bloemen, zorg je dat het lekker knus wordt en het romantische aspect echt naar voren komt. Om het romantische aspect helemaal te complementeren kan je deze paadjes laten uitkomen op een kleine zithoek met een romantische tuinbank. Zorg er hierbij voor dat je de zithoek ook omringd met grote kleurrijke planten, zodat je echt een knus plekje voor twee hebt. Je kan het best gebruik maken van kleine robuuste stenen die op een speelse manier zijn gelegd. Je wilt namelijk een informele sfeer creëren met de tuin en door de stenen strak en geordend te leggen creëer je een formele en gestructureerde sfeer. Een andere optie is om het pad en de zithoek met grind te aan te leggen.
Een Engelse cottage in de tuin
Om van je tuin echt volledig een Engelse tuin te maken, kan je een Engelse cottage erin zetten. Dit past perfect als je een Engelse landschapstuin aan wilt leggen. Boeren arbeiders vertoefden vroeger in deze cottages, waarbij ze vaak ook nog een stukje land hadden. Dat stukje land werd door de boeren arbeiders vaak praktisch in gebruik genomen; ze teelden er groente, fruit, kruiden, bloemen en in sommigen hadden zelfs wat kippen of varkens rondlopen. Als je een cottage in de tuin echter net wat over de top vindt, valt dit ook prima te vervangen door een houten pergola of een prieeltje. Indien je de ruimte hebt kan je hier een (kleine) kas tegenaan zetten waar je groente, fruit en bloemen kan kweken. Hierdoor kruip je echt in de geest van de boeren arbeiders met een cottage tuin.
Engelse tuinmeubelen
Qua tuinmeubels kan je verschillende kanten op. Je kan echt de Engelse cottage kant op gaan, waarbij je gebruikt maakt van rieten tuinmeubels. Een rieten bistroset is hierbij een leuke variant maar ook een rieten schommelstoel zal het hier erg goed doen. Als je voor een iets robuustere uitstraling wilt gaan is het echter beter om Houten tuinmeubels te gebruiken. Je kan gaan voor een romantische houten stoel of tuinbank. Zorg er hierbij wel voor dat je de zithoek nog altijd knus houdt en je meubels de tuin dus niet overnemen.
Engelse tuindecoraties en accessoires
Als kers op de taart is het natuurlijk leuk om de details ook goed op orde te hebben. Dit doe je door leuke decoraties en accessoires aan je tuin toe te voegen. Hiermee kan je perfect het karakter van je tuin versterken. Op je gazon kan je bijvoorbeeld een kleine fontein neerzetten. Ook is het leuk om in het kleurrijke karakter van de tuin te blijven. Hiervoor kan je sierlijk gekleurde bloempotten gebruiken en gekleurde kussens op de tuinmeubels plaatsen. Als laatste kan een zinken gieter het helemaal af maken.