Klassieke tuin aanleggen | 9 Tips voor het aanleggen van een klassieke tuin

Klassieke Tuin

Een klassieke tuin staat bekend om zijn strakke ontwerp, met historische elementen erin verwerkt. Door zijn rustige beplanting wordt een klassieke tuin ook vaak als romantische bestempeld. 

Een klassieke tuin moet een bepaalde vorm van ouderwetse elegantie uitstralen. Dit betekent echter niet dat die er ook als ‘ouderwets saai’ uit hoeft komen te zien, het kan ook perfect passen bij een moderne woning. De tuin is niet bedoeld om geschiedenis uit te stralen, het is bedoeld om een bepaalde elegantie en rust uit te stralen die je vroeger ook vaak tegenkwam. Daarnaast kan je er ook nog prima moderne tintjes in verwerken.

Klassieke tuin ontwerpen & aanleggen

Voordat je halsoverkop begint met een aanleggen van de tuin, is het verstandig om eerst een ontwerp voor je tuin te maken. Het is hierbij belangrijk om te meten hoeveel ruimte je in de tuin hebt zodat je de planten en bestrating hier vervolgens op aan kunt passen. 

Je ontwerp hoeft niet direct groots te zijn en op elk detail inspelen, maar je moet er wel voor zorgen dat je alle ruimte die je hebt zinvol benut. Duidelijk moet zijn hoe groot het pad is, hoe groot de hagen zijn, hoe groot het gazon is en hoe groot de vakken zijn waar de bloemen in komen te staan. Wat voor soort hagen, bloemen en decoraties erin komen te staan kan je in een later stadium bepalen.  

Kenmerken klassieke tuin

Elke tuin heeft bepaalde kenmerken waarmee ze zich onderscheiden van andere tuinen. Zorg ervoor dat deze kenmerken terug te vinden zijn in je tuin. De kenmerken die in een traditionele tuin terug moeten komen zijn:

  • symmetrie
  • strakke lijnen
  • rust
  • Onderscheidend middelpunt

Bij het aanleggen van een klassieke tuin moet je er goed op letten dat je het formeel houdt. Dit betekent geen kronkelende paadjes, maar mooie strakke lijnen waar symmetrie in zit. Naast symmetrie is er vaak ook een middelpunt terug te vinden in een klassieke tuin zoals een gazon, vijver of een fontein. 

Ook kenmerkt een traditionele tuin zich door veel groen en strak gesnoeide planten. Er is weinig ruimte om planten hun natuurlijke gang te laten gaan, alles moet er strak uitzien. De beste methode om zowel een groene, strakke als symmetrische tuin te bewerkstelligen is door het gebruik van hagen; deze zie je dan ook veelal terugkomen in zowel grote als kleine klassieke tuinen. Hagen brengen namelijk groen in de tuin, je kan ze spiegelen waardoor je een symmetrische indeling krijgt en je kan ze gemakkelijk snoeien waardoor het er strak uit komt te zien. Dit zie je terug in zowel een formele tuin als een klassieke voortuin.

Beplanting klassieke tuin

Zoals eerder vermeld vormen hagen in de meeste klassieke tuinen een belangrijk onderdeel. De meest gebruikte haagsoorten hiervoor zijn de buxus, taxus en de portugese laurierkers. Het voordeel van deze haagsoorten is de dat je ze in verschillende vormen kan snoeien. Je kan ze snoeien in bollen en piramides, maar ook als bogen. Hierdoor kan je verschillende kanten op met de vormgeving van je tuin.

Een formele tuin bestaat natuurlijk niet alleen uit hagen, maar ook uit andere planten. De beplanting moet ervoor zorgen dat de tuin een klassieke, romantische en elegante uitstraling krijgt. Dit kan je het beste doen door struik planten te plaatsen. Rozen zijn hier een goed voorbeeld van. Je kan hierbij denken aan de ouderwetse, romantische rozen, maar ook mini rozen kunnen het erg goed doen. Ook hortensia’s of de altheastruik kunnen een perfecte aanvulling bieden. 

Om het helemaal af te maken en het echt een unieke uitstraling te geven kan je vervolgens lavendel of blauwe druifjes tussen de struiken zetten. Zorg vervolgens dat je de grond bedekt met boomschors en je hebt de beplanting van een traditionele tuin.

Plantenpotten klassieke tuin

Vaak wordt gedacht dat plantenpotten niet passen bij een klassieke tuin omdat er vroeger vrijwel geen plantenpotten gebruikt werden. Niets is echter minder waar; plantenpotten kunnen ook uitstekend binnen een klassieke tuin geplaatst worden. Het is hierbij echter wel noodzaak dat er geen drukke plantenpotten staan. De plantenpotten hoeven niet ouderwets te zijn, maar moeten er strak uitzien. Geen gekscherende vormen of kleuren dus. Goede voorbeelden hiervan zijn gietijzeren tuinvazen of terracotta potten. Ook is het handig om boomschors als bodembedekker te gebruiken waardoor het toch de klassieke uitstraling blijft behouden. 

Bestrating klassieke tuin

Het belangrijkste bij het bestraten van een klassieke tuin is dat het rust uitstraalt. Dit betekent dat grotere tegels het hier erg goed doen. Aardetinten tegels in bruine, zwarte of grijze kleur zijn hier een prima oplossing voor. Sommige grotere tegels zijn te combineren met kleinere tegels of grind, maar zorg er hierbij voor dat het niet te druk oogt. Patronen in de tegels ogen vaak nogal druk, dus zorg er ook voor dat je niet allerlei patronen in de tegels aanlegt. Leg ze op een nette manier achter elkaar neer. Zorg er ook voor dat de tegels de symmetrie die je eerder in je tuin gebouwd hebt ondersteund en niet onderuit haalt. 

Klassieke tuin met terras

Een terras kan in geen enkele tuin kwaad. Heerlijk bij zonsondergang onder je terras met een glas wijn zitten, romantischer kan bijna niet. Een klassieke tuin wordt niet voor niets vaak als een romantische tuin aangezien. Er zijn twee effectieve manieren voor een terras in de klassieke tuin in te richten:

  • Een zithoek aan je woning
  • Een zithoek in de achterste hoek van de tuin

Een zithoek aan je woning

Als je een wat grotere tuin hebt is een zithoek goed aan te raden. Je kan deze tegen je huis aan zetten met een kleine overkapping of achterin een van de hoeken van de tuin. Het grote voordeel van hem tegen de woning aanzetten is dat je het huis groter maakt, je voegt zowaar een extra kamer aan je huis toe. Daarnaast kan je hier uiteraard ook droog zitten als het regent. Een rustig uitziende houten hoekbank is hiervoor aan te raden en als er genoeg ruimte is kan je er nog wat houten tuinstoelen omheen zetten. Let er ook op dat je de tuinkussens niet in felle, maar juist rustige kleuren neemt. Hierdoor behoud je de uitstraling van de tuin ook in het terras. 

Een zithoek in de achterste hoek van de tuin

Het grote voordeel van een zithoek in een van de hoeken van de tuin is dan weer dat het een stuk romantischer is. Je kan jezelf even helemaal afscheiden van alle zorgen in en rondom het huis en samen met zijn tweetjes even wegkwijnen bij zonsondergang. Een knusse hoekbank met een kleine bijzettafel is hiervoor meer dan voldoende. Er moet alleen nog een goede fles wijn op tafel komen 😉. 

Tuinmeubels klassieke tuin

Belangrijk bij de meubels is dat ze eenheid en rust uitstralen. Ga dus niet voor drukke en opvallende meubels maar juist voor meubels die goed aansluiten op je huis zodat je tuin een geheel met je huis vormt. Houten tuinstoelen en een Houten tuintafels kunnen het hier erg goed doen. Ook een bistroset past perfect in een klassieke tuin, doordat deze het romantische en klassieke aspect in je tuin brengen. 

Klassieke tuin decoraties

Er zijn verschillende decoraties in een tuin die het klassieke en romantische aspect in een tuin aan kunnen brengen. Als je een middelpunt in je tuin hebt aangebracht kan je hier bijvoorbeeld een klassieke fontein in zetten, maar ook klassieke tuinbeelden kunnen het erg goed doen. Naast de heggen kan je ook op een leuke manier kleine klassieke lantaarnpalen plaatsen, die extra sfeer en romantiek in je tuin aan kunnen brengen. Deze kunnen ook perfect symmetrisch geplaatst worden. Als laatste kan een vuurkorf fantastische uitkomst bieden om net dat beetje extra in je tuin te krijgen.