Onderhoudsvrije tuin aanleggen | 7 Tips voor een onderhoudsvrije tuin

Onderhoudsvrije Tuin

Niet iedereen heeft de tijd, of wil veel tijd aan zijn tuin spenderen. Terwijl iedereen wel een mooie, groene tuin wil hebben. Gelukkig is daar een oplossing voor; de onderhoudsvrije tuin. Deze onderhoudsvriendelijke tuin is erop ingericht dat jij zo weinig mogelijk werk aan je tuin hebt, terwijl je wel kunt genieten van een groene tuin die er leuk uitziet. Door de tuin slim in te richten en de juiste beplanting en bestrating te gebruiken, creëer je een tuin die er net zo mooi uitziet als een normale tuin, maar weinig onderhoud vergt. Een win-win situatie dus!

Onderhoudsvrije tuin ontwerpen

Voordat je halsoverkop aan de slag gaat met het aanleggen van de tuin, is het handig om eerst een ontwerp te maken. Deze hoeft niet heel uitgebreid en mooi te zijn, maar functioneel. Bij het maken van het ontwerp moet je rekening houden met een aantal belangrijke kenmerken die terugkomen in een onderhoudsvriendelijke tuin:

  • Hou je tuin overzichtelijk. Hieruit kun je het onderhoud gemakkelijker indelen.
  • Gebruik alleen noodzakelijke bestrating. Hoewel het gek klinkt, is de bestrating schoon en netjes houden meer werk dan het onderhouden van de planten (zeker als je de planten goed uitkiest). Een goed uitgangspunt voor een onderhoudsvrije tuin is ongeveer 1/3de bestrating en 2/3de planten. 
  • Gebruik grote plantvakken. In deze plantvakken komen dezelfde soort planten te staan zodat je alle planten tegelijk kunt onderhouden. 
  • Zorg dat je gemakkelijk bij alle planten in je plantvakken kunt komen, zonder dat je door je planten heen hoeft te lopen. 
  • Probeer kleine plant potten te vermijden. Hoe meer kleine potten er komen te staan, des te meer onderhoud je hebt. Hoewel ze erg leuk kunnen staan, vergen kleine potten veel werk doordat je ze allemaal afzonderlijk moet onderhouden. 
  • Probeer een vijver en gazon te vermijden. 

Onderhoudsvrije tuin beplanting

Een slim trucje om je tuin onderhoudsvriendelijk te houden is door gebruik te maken van grote plantvakken. In deze plantvakken plaats je vervolgens alleen maar dezelfde planten of planten die op hetzelfde moment onderhouden moeten worden. Hierdoor kun je alle planten tegelijk onderhouden; wanneer ze bijvoorbeeld gesnoeid moeten worden kun je ze bijvoorbeeld allemaal tegelijk snoeien. Om onkruid tegen te gaan kun je tussen de planten nog grind of mulch toevoegen. Hierdoor hoef je alleen nog maar om te kijken naar de planten zelf. 

Het is belangrijk om de juiste planten voor je tuin uit te zoeken. Let er bij het uitzoeken van de planten goed op dat je voor vaste planten gaat. Vaste planten komen namelijk elk jaar terug waardoor je de planten niet om het jaar weer opnieuw hoeft te planten. Daarnaast is het belangrijk om voor planten te gaan die weinig onderhoud vergen. Enkele planten die goed passen binnen een onderhoudsarme tuin zijn:

Het kan natuurlijk ook zijn dat je voor een boom in de tuin wilt gaan. In dat geval zijn er ook onderhoudsvriendelijke bomen die groenblijvend zijn. Deze laten geen bladeren vallen tijdens de herfst waardoor je geen bladeren hoeft op te ruimen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Rhododendron
  • Krentenboompje
  • Olijfwilg

Bodembedekkers om onkruid tegen te gaan

Een andere manier om je tuin te vullen zijn bodembedekkers. Onkruid is vaak een van de meest vervelende dingen in een tuin. Constant het onkruid maar weer moeten verwijderen: om gek van te worden! Gelukkig is daar een oplossing voor; bodembedekkers. Ze zorgen voor een groene en natuurlijke look in de tuin en weren het onkruid uit je tuin. Enkele bodembedekkers die je hiervoor kunt gebruiken zijn:

  • Kattenkruid
  • Vrouwenmantel
  • Maagdenpalm

Bestrating onderhoudsvrije tuin

Wanneer men aan een onderhoudsvrije tuin denkt, denken zij vaak aan een tuin die volledig bestraat is. Terwijl de bestrating vaak hetgeen is wat het meeste onderhoud nodig heeft in de tuin! Denk hierbij aan het onkruid dat tussen de stenen gaat groeien, maar ook het verwijderen van groene aanslag op de stenen. Maar gelukkig zijn er voor de bestrating ook slimme trucjes waardoor je hier weinig tot geen werk aan hebt. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen het aanleggen van een bestrating met grind en een bestrating met tegels.

Bestrating met grind

Grind is ideaal voor een onderhoudsvrije tuin. Hoewel het een groot karwei is om het grind aan te leggen, heb je er als het eenmaal ligt bijna geen omkijken meer naar. Let er wel goed op dat je een worteldoek onder het grind aanbrengt ter voorkoming van onkruid.  Vervolgens hoef je eens in de zoveel jaar het grind en worteldoek schoon te maken, wat niet veel tijd vergt. Een ander bijkomend voordeel van grind is daarnaast dat het waterdoorlatend is, waardoor er geen plassen in je tuin ontstaan.

Bestrating met tegels

Indien je liever niet voor grind wilt gaan, zijn tegels uiteraard ook een oplossing. Wil je de tegels zo onderhoudsvriendelijk mogelijk houden, is het belangrijk dat je voor grote tegels gaat. Dit zorgt ervoor dat er minder plekken zijn waar onkruid zich tussen kan wurmen. Belangrijk is dat de tegels ingevoegd kunnen worden met voegmiddel, zodat onkruid geen kans krijgt om zich tussen je tegels te wurmen. De groene aanslag op de tegels kan je voorkomen door de tegels jaarlijks te impregneren. Ook kan je gebruik maken van keramische tegels. Doordat deze gemaakt zijn van keihard gebakken materiaal trekt vocht en vuiligheid er stukken minder snel in, waardoor je deze tegels een stuk minder snel hoeft schoon te maken. 

Tuinafscheiding onderhoudsvrije tuin

Indien je wat meer privacy wil in je tuin, is een tuinafscheiding een goede oplossing. Er zijn echter zat tuinafscheidingen waar het nodige onderhoud aan gepleegd moet worden. Indien je een tuinafscheiding van hout wilt die geen onderhoud nodig heeft, moet je kiezen voor een hardhouten schutting. Hardhout heeft namelijk veel minder onderhoud nodig vergeleken met geïmpregneerd hout. Ook heeft hardhout ook nog eens een langere levensduur.

Indien je toch liever een groene afscheiding wilt, kun je ook kiezen voor een haag. In dat geval is de hedera haag een goede optie, daar die namelijk niet elk jaar gesnoeid hoeft te worden. Hierdoor heb je er al een stuk minder werk aan!

Een gazon van kunstgras

Iedereen die een gazon heeft, wil dat zijn gazon er strak gemaaid uitziet. Helaas is dit echter niet haalbaar zonder er tijd en energie in te steken, tenzij je een robotmaaier hebt. Indien je een gazon wilt in een onderhoudsvrije tuin, is een gazon van kunstgras een optie die het overwegen waard is. Ze maken kunstgras gazonnen tegenwoordig zo goed dat ze bijna niet van echt te onderscheiden zijn. 

Helemaal onderhoudsvrij is een gazon van kunstgras ook niet; je moet hem wel 3 á 4 keer per jaar schoonmaken. Het vergt echter een stuk minder werk dan een gazon van echt gras. Indien je geen kunstgras in je tuin wilt maar wel een gazon, is het voor een onderhoudsarme tuin aan te raden om je gazon zo klein mogelijk te houden. Hou er wel rekening mee dat je ook in een klein gazon enige tijd moet steken.