Tips & Inspiratie Voor Een Scandinavische Tuin 

Scandinavische Tuin

Hoewel de scandinavische stijl tegenwoordig in veel woonkamers terug te vinden is, zie je deze nog niet veel terugkomen in de tuin. Een gemiste kans voor veel mensen; een scandinavische tuinstijl is een prachtige manier om je tuin in te richten. Rust, eenheid en functionaliteit zijn de belangrijkste kenmerken die terugkomen in een scandinavische tuin. Niet te ingewikkeld doen maar het lekker simpel houden dus! Maar hoe leg je een scandinavische tuin aan? En hoe zorg je ervoor dat alle belangrijke elementen terugkomen in de tuin? In dit artikel wordt je mee op reis genomen door de scandinavische tuin zodat je inspiratie op kunt doen voor je eigen tuin.

Kenmerken scandinavische tuin 

Belangrijk is om allereerst de scandinavische stijl te begrijpen voordat je deze toe kunt passen in je tuin. Zoals eerder vermeld zijn rust, eenheid en functionaliteit belangrijke kenmerken die je terug moet zien. Ook moet de tuin over een natuurlijke uitstraling beschikken. Hoe je deze kenmerken terug kunt vinden in je tuin? Hou bij het maken van je tuinontwerp rekening met de volgende elementen:

 • Maak gebruik van rechte lijnen. Rechte lijnen stralen rust en eenheid uit 
 • Gebruik witte, grijze of zwarte kleuren voor de meubelen en accessoires. Hoewel velen dit als saai bestempelen, brengt het rust en eenheid binnen de tuin aan. Daarnaast heeft het in de tuin nog een ander voordeel; het zorgt ervoor dat kleurrijke planten in de tuin extra in het oog springen 
 • Maak gebruik van minimalistische tuinmeubelen. Ze moeten een moderne uitstraling hebben en functioneel zijn
 • Gebruik grote bloempotten in de tuin
 • Kies bij de beplanting voor groene planten
 • Hoe minder hoe beter; de nadruk moet komen te liggen op de kwalitatieve accessoires die je in de tuin aanbrengt. Door te veel toe te voegen zorg je de aandacht verschuift naar te veel tegelijk. Daarnaast straalt te veel minder rust en eenheid uit
 • Natuurlijke materialen doen het zeer goed binnen een scandinavische tuin
 • Zet een vuurkorf, vuurschaal of fakkels in de tuin 

Beplanting scandinavische tuin

De beplanting van een scandinavische tuin kenmerkt zich door het gebruik van groene planten. In bloei mogen de planten felle kleuren hebben zodat ze mooi opvallen binnen de tuin. Je ziet in scandinavische landen bijna geen nauwkeurig onderhouden gazons, maar vooral planten die worden overgelaten aan de natuur. Een natuurlijke uitstraling dus. Ook wordt er veelal gebruik gemaakt van grote bloempotten. In een scandinavische tuin is het belangrijk dat de planten gemakkelijk in gebruik zijn en natuurlijk ogen. Dit betekent groene, vaste planten die in natuurlijke kleuren bloeien. Daarnaast komen er ook vaak compacte, groene bomen in voor. Siergrassen kunnen ook nog een mooie toevoeging aan de tuin zijn. 

Enkele bomen waar je voor kunt gaan zijn:

 • Vijgenboom
 • Citroenboom
 • Olijfboom
 • Fruitbomen
 • Taxus

Enkele vaste planten voor in een scandinavische tuin:

 • Varens
 • Hortensia
 • Buxus
 • Sleutelbloem

Siergrassen voor in een scandinavische tuin:

 • Zegge
 • Leliegras
 • Veldbies
 • Pampasgras
 • Zwenkgras

Bloempotten voor een scandinavische tuin

Bij een scandinavische tuin is het belangrijk zie je veelal grote bloempotten terug. Dit komt doordat de tuin zich kenmerkt op kwaliteit boven kwantiteit; liever een grote bloempot met een mooie plant die de aandacht op zichzelf vestigt, dan tien kleine bloempotten met plantjes erin waar de aandacht verdeeld wordt. Een grote bloempot oogt simpel en is tegelijkertijd ook zeer effectief in de aandacht naar zich toe trekken. Precies wat je wilt in een scandinavische tuin. 

Naast dat je beter gebruik kan maken van grote potten, dienen de potten er strak en kwalitatief uit te zien. Veelgemaakte keuzes zijn bloempotten in lichte kleuren van natuurlijke materialen. Zo blijft het geheel lekker rustig. Je kan ook gaan voor een grote zwarte bloempot om de witte en lichte kleuren in de tuin te accentueren.  

Bestrating scandinavische tuin

Bij de bestrating binnen een scandinavische tuin is het belangrijk dat het rustig oogt. Dit betekent dus geen mooie patronen van kleine stenen, maar juist grote, rustige tegels met een lichte kleur. Ook kun je gaan voor een klein terrasje op lichte houten vlonders. Indien je een pad aan wilt maken in de tuin kan je dit doen met grote, rustige tegels. Een andere mogelijkheid is om een grindpad aan te leggen. Deze oogt zeer sierlijk en heeft daarnaast een rustige uitstraling. 

Tuinmeubels scandinavische tuin

De tuinmeubelen binnen een scandinavische tuin dienen functioneel, eenvoudig en modern te zijn. Daarnaast dienen ze een prominente plek binnen de tuin te krijgen. Je ziet veelal minimalistische design meubelen terugkomen die comfortabel en praktisch zijn. Een witte kleur wordt hierbij vaak toegepast, maar lichte kleuren of zwart kan ook. Ook kun je voor verschillende materialen gaan zoals tuinmeubelen met een lichte kleur hout, welke rustig en toch ook stoer ogen. Ook zijn bamboe en rotan veelgebruikte materialen voor de tuinmeubelen in een scandinavische tuin. 

Tuinverlichting scandinavische tuin

Hoewel tuinverlichting niet nodig is voor een scandinavische tuin, kan het een mooie toevoeging aan de tuin. Een goede tuinverlichting kan voor een extra mooie, warme sfeer zorgen in de tuin. Belangrijk om te onthouden dat de verlichting niet te druk mag zijn, maar juist warmte en rust uit moet stralen. Hoewel je de verlichting natuurlijk met lampen kunt doen, is een verlichting met fakkels, een vuurkorf of een vuurschaal meer toepasselijker in de scandinavische tuin. Vooral een vuurschaal in het midden tussen je banken of stoelen past uitstekend binnen de scandinavische stijl. Het is simpel, functioneel en oogt rustig. Daarnaast zit je er hierdoor ook nog eens heerlijk warm bij!

Tuinaccessoires scandinavische tuin

Om de tuin helemaal af te maken heb je natuurlijk wat leuke tuinaccessoires nodig. Let er wel goed op; een scandinavische tuin mag niet te veel kleine accessoires hebben. Dit leidt de aandacht namelijk af van de rest van de tuin, wat je juist niet wilt. Enkele leuke tuinaccessoires zijn sierkussen, tuinlantaarns en een leuk dekentje voor op de bank. Wil je er helemaal voor gaan en heb je genoeg ruimte en budget? Dan kun je ook nog denken aan een echte scandinavische sauna of een hot tub. 

Extra tip: plaats een tuinhuis met overkapping in de tuin

Een extra manier om de Scandinavische tuin in te richten is door een tuinhuis met overkapping in de tuin te plaatsen. Dit kan extra sfeer, functionaliteit en comfort toevoegen aan de tuin. Daarnaast brengt het hout elegantie en rust met zich mee dat perfect past binnen de Scandinavische stijl. Er zijn verschillende soorten tuinhuizen met overkapping. Hierdoor is er altijd wel iets te vinden dat past binnen de Scandinavische stijl.